BankTechShow

Világrekord: 2 perc alatt nyithatsz bankszámlát mobilról

Szerző: | 2017. 06. 08. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír

Májusban elindult a legújabb digitális bank, ahol a folyószámlanyitáshoz elegendő egy kód a banktól és egy fénykép. 2 perc alatt kész a bankszámla! Alig egy éve kapta meg az Egyesült Királyságban a banki licencet, az idei évben máris alaposan beelőzte versenytársait. Így hívják a digitális bankot: Starling Bank.

 

2 perc, 1 fotó, 1 kód. Kész a bankszámla

Elindult a digitális bank, a Starling Bank mobilalkalmazása, melyen keresztül egy hivatalos fotóval (pl. jogosítvány, útlevél) és a banktól kapott egyszeri kóddal számlát nyithatunk. A Starling a béta tesztben résztvevőknek küldi elsőként egy egyszer használatos kódot. A bank azt ígéri, csupán 2 perc a számlanyitás.

A bankszámla mellé egy érintés nélküli MasterCard bankkártyát is kap a felhasználó. A kártya díjmentesen és havi díj nélkül használható az Egyesült Királyságon belül és külföldön is. A közeljövőben az ApplePay és Android Pay szinkronizáció is megtörténik.

Starling bank fintech bankszámla

 

Digitális pénztárca a webes vásárlásokhoz

A Starling bejelentette digitális pénztárca szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a felhasználók személyes adatok, jelszó stb. megadása nélkül tudják netes vásárlásaikat fizetni. A mobil app további izgalmakat nem tartogat, hozták a digitális bankoktól elvárható minimumot:

  • A felhasználó valós időben követheti költéseit a Pulse feature használatával, ami push üzeneteket küld, illetve az appon keresztül ellenőrizheti bankkártyáját is.
  • A biztonságérzetet növeli, hogy a felhasználó bármikor letilthatja az app-ból a bankkártyáját – vagy épp feloldhatja a tiltást –, módosíthatja a PIN kódot, és az app használatához is beállíthat külön kódot.
  • Csoportos beszedés, rendszeres átutalás beállítása, egyenleg, valamint folyószámlahitel ellenőrzése – többek között ezek is szerepelnek az appban.

 

Megnyitotta infrastruktúráját másoknak is

Nem szokványos, hogy egy kis bank közvetlenül csatlakozzon a Faster Paymentazonnali fizetési rendszerhez annak magas költsége és szigorú követelményei miatt. A Starling megtette, sőt rögtön megnyitotta az API hozzáférést más bankok, pénzügyi szolgáltatók és fintech cégek számára. Ennek lényege, hogy szolgáltatói oldalról minden fizetési tranzakció a Starling Bankon keresztül történik, amely a Faster Payment infrastruktúrán keresztül valós időben biztosítja a pénz eljuttatását a fogyasztóhoz.

 

Mi a digitális bank stratégiája? Piacteret épít

A tavasz izgalmát az Open Banking Hackathon adta, amelyen a Starling Bank elsőként nyitotta meg a PSD2 szerinti hozzáférést biztosító API-ját külső fejlesztők előtt. Április végétől a Moneybox-szal együttműködésben megtakarítási és befektetési szolgáltatással bővült a Starling szolgáltatás palettája. A Moneybox a vásárláskor fizetendő összeget felfelé kerekíti, s a kerekített összeget “félreteszi” a fogyasztó számláján, amelyet megtakarításként kezel, forgat, illetve megtakarítási ajánlatokat ad a fogyasztónak.

Starling fintech bank moneybag bankszámla

 

Márciusban megnyitotta a B2B együttműködések terepének szánt digitális piacterét, melyen még csupán a Transferwise található, de már folyik a toborzás további fintech, tech partnerek irányába. (Így talán értelmet nyer az is, hogy a Starling miért vállalta a közvetlen csatlakozással járó magas költségeket és bonyodalmakat a Faster Payment rendszerhez.)

 

A Starling sikerének titka

Anne Boden, a Starling vezére a minap úgy nyilatkozott, hogy „stratégiailag számukra az nem kifizetődő, ha ugyanazt csináljuk, amit a tradicionális nagybankok. Egy tőkeerős, de rendkívül kis szervezet vagyunk, ami miatt az energiáinkat a termékeinkbe kell ölni. A folyószámla pedig egy termék, amely változásért és forradalomért kiált” – mondta.

A Starling professzionálisan űzi a moduláris banképítés művészetét. Mi a recept? Hogy tud rugalmas, hatékony, gyors maradni bankként? Itt egy kis emlékeztető.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!