2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.06.08.

Világrekord: 2 perc alatt nyithatsz bankszámlát mobilról

Szerző:

Kategóriák:

Májusban elindult a legújabb digitális bank, ahol a folyószámlanyitáshoz elegendő egy kód a banktól és egy fénykép. 2 perc alatt kész a bankszámla! Alig egy éve kapta meg az Egyesült Királyságban a banki licencet, az idei évben máris alaposan beelőzte versenytársait. Így hívják a digitális bankot: Starling Bank.

 

2 perc, 1 fotó, 1 kód. Kész a bankszámla

Elindult a digitális bank, a Starling Bank mobilalkalmazása, melyen keresztül egy hivatalos fotóval (pl. jogosítvány, útlevél) és a banktól kapott egyszeri kóddal számlát nyithatunk. A Starling a béta tesztben résztvevőknek küldi elsőként egy egyszer használatos kódot. A bank azt ígéri, csupán 2 perc a számlanyitás.

A bankszámla mellé egy érintés nélküli MasterCard bankkártyát is kap a felhasználó. A kártya díjmentesen és havi díj nélkül használható az Egyesült Királyságon belül és külföldön is. A közeljövőben az ApplePay és Android Pay szinkronizáció is megtörténik.

Starling bank fintech bankszámla

 

Digitális pénztárca a webes vásárlásokhoz

A Starling bejelentette digitális pénztárca szolgáltatását, amelynek lényege, hogy a felhasználók személyes adatok, jelszó stb. megadása nélkül tudják netes vásárlásaikat fizetni. A mobil app további izgalmakat nem tartogat, hozták a digitális bankoktól elvárható minimumot:

  • A felhasználó valós időben követheti költéseit a Pulse feature használatával, ami push üzeneteket küld, illetve az appon keresztül ellenőrizheti bankkártyáját is.
  • A biztonságérzetet növeli, hogy a felhasználó bármikor letilthatja az app-ból a bankkártyáját – vagy épp feloldhatja a tiltást –, módosíthatja a PIN kódot, és az app használatához is beállíthat külön kódot.
  • Csoportos beszedés, rendszeres átutalás beállítása, egyenleg, valamint folyószámlahitel ellenőrzése – többek között ezek is szerepelnek az appban.

 

Megnyitotta infrastruktúráját másoknak is

Nem szokványos, hogy egy kis bank közvetlenül csatlakozzon a Faster Paymentazonnali fizetési rendszerhez annak magas költsége és szigorú követelményei miatt. A Starling megtette, sőt rögtön megnyitotta az API hozzáférést más bankok, pénzügyi szolgáltatók és fintech cégek számára. Ennek lényege, hogy szolgáltatói oldalról minden fizetési tranzakció a Starling Bankon keresztül történik, amely a Faster Payment infrastruktúrán keresztül valós időben biztosítja a pénz eljuttatását a fogyasztóhoz.

 

Mi a digitális bank stratégiája? Piacteret épít

A tavasz izgalmát az Open Banking Hackathon adta, amelyen a Starling Bank elsőként nyitotta meg a PSD2 szerinti hozzáférést biztosító API-ját külső fejlesztők előtt. Április végétől a Moneybox-szal együttműködésben megtakarítási és befektetési szolgáltatással bővült a Starling szolgáltatás palettája. A Moneybox a vásárláskor fizetendő összeget felfelé kerekíti, s a kerekített összeget “félreteszi” a fogyasztó számláján, amelyet megtakarításként kezel, forgat, illetve megtakarítási ajánlatokat ad a fogyasztónak.

Starling fintech bank moneybag bankszámla

 

Márciusban megnyitotta a B2B együttműködések terepének szánt digitális piacterét, melyen még csupán a Transferwise található, de már folyik a toborzás további fintech, tech partnerek irányába. (Így talán értelmet nyer az is, hogy a Starling miért vállalta a közvetlen csatlakozással járó magas költségeket és bonyodalmakat a Faster Payment rendszerhez.)

 

A Starling sikerének titka

Anne Boden, a Starling vezére a minap úgy nyilatkozott, hogy “stratégiailag számukra az nem kifizetődő, ha ugyanazt csináljuk, amit a tradicionális nagybankok. Egy tőkeerős, de rendkívül kis szervezet vagyunk, ami miatt az energiáinkat a termékeinkbe kell ölni. A folyószámla pedig egy termék, amely változásért és forradalomért kiált” – mondta.

A Starling professzionálisan űzi a moduláris banképítés művészetét. Mi a recept? Hogy tud rugalmas, hatékony, gyors maradni bankként? Itt egy kis emlékeztető.

Címkék: