A kriptovaluták világának legfrissebb fejleményei: figyelmeztetés, tiltás, bezárás

írta | 2017.10.06. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

A kriptovilág iránt érdeklődőket az elmúlt hetekben az tartotta lázban, hogy éppen melyik ország központi szabályozó hatósága milyen bejelentést tesz az ICO-khoz, a kriptovalutákhoz, vagy az azok kereskedésére szolgáló tőzsdékhez kapcsolódóan. Vannak akik tiltanak, vannak akik megpróbálnak szabályozni, de a legtöbben még csak figyelmeztetnek. Nem mindegy azonban, hogy mire! Összeszedtük az elmúlt hetek legfontosabb történéseit.

Az elmúlt hetekben egymás után jelentek meg a szabályozók bejelentései, amik alapján a kép elég vegyes. Vannak

  • akik tiltanak (de még nem tudni, hogy véglegesen, vagy ideiglenesen),
  • akik szabályoznak,
  • és akik egyenlőre még csak figyelmeztetnek.

A bejelentések és nyilatkozatok tekintetében fontos azonban elválasztani egymástól az ICO-k és az azok keretében kibocsátott digitális tokenek, a kriptovaluta tőzsdék, valamint a blockchain technológia érintettségét.

A legnagyobb fejfájást mindig is az ICO-k okozták. Az ICO-n keresztüli tőkebevonás, illetve ehhez kapcsolódóan a digitális tokenekkel való kereskedés betiltása egy adott országban nem vonja maga után a kriptovaluta tőzsde azonnali bezárását is! Illetve végképp nem jelenti azt, hogy a blockchain projektek tekintetében is lekapcsolnák a villanyt. Klikk-vadász címmel együtt sajnos pontatlan cikkekkel is találkozhattunk. A kavarodást az okozhatja, hogy az ICO keretében a digitális tokenek kibocsátása kriptovaluták – mint a Bitcoin vagy az Ether – terhére történik.

Ahol behúzták a kéziféket: Kína és Dél-Korea

A leghatározottabb fellépés ezidáig Kína részéről mutatkozik. Először szeptember elején olvashattunk arról, hogy a központi bank illegálisnak minősítette az ICO-n keresztüli tőkebevonást és minden ilyen jellegű tevékenység azonnali beszüntetését rendelte el.

ICO: Initial Coin Offering

A nyilvános forrásgyűjtés formája a kriptovilágban. A célja, hogy egyfajta digitális token (hívják kriptotokennek is) kibocsátásán keresztül adott projekthez, cég építéséhez tőkét vonjanak be a kibocsátók. Az ICO kibocsátója a kapott kriptovalutáért cserébe – ami lehet például Bitcoin vagy Ether – az adott projekthez vagy céghez kapcsolódó tokent ad a befektetőnek. A token megtestesíthet részvényt egy adott vállalkozásban, egy jövőbeni szolgáltatás igénybevételére jogosító voucher-t, egyes esetekben azonban nem mutatható ki a tokennel megtestesített érték.

A rendelet kiadását követően indított ICO-k esetében szigorú büntetést helyezett kilátásba a szabályozó. A tulajdonosokat pedig a már lezárult ICO-k keretében gyűjtött tőke visszafizetésére szólította fel (bár arra vonatkozóan nincs egyértelmű instrukció hogyan is kellene a visszafizetést teljesíteni).

Bár a szeptember 4-én kiadott rendelet a kriptovaluta tőzsdék tekintetében nem fogalmazott meg tiltó rendelkezést, egy héttel később már arról olvashattunk, hogy a 3 legnagyobb kriptovaluta tőzsde felfüggeszti a yuan és a kriptovalutái közötti kereskedését, feltehetően a szabályozói nyomás hatására. A BTC China szeptember 30-án le is állította a kereskedést azzal, hogy a Kínán kívüli kereskedés továbbra is folytatódik, valamint a bányászat is a normál menet szerint üzemel. Az OKCoin és a Huobi esetében október 31-ig (20 másik kisebb kriptovaluta tőzsde mellett) várható a kereskedés leállítása.

Végleg? Nem tudni. Egyes vélekedések szerint az egész mögött egy közelgő esemény – a kínai Kommunista Párt október 19-ei kongresszusi ülése – áll. A Kongresszus 5 évente ül össze és határozza meg többek között a következő időszak fejlesztési irányait. Sokan ezt követően számítanak csak újabb hírekre, szabályozás esetleges megjelenésére.

2016-ban a blockchain ugyanakkor bekerült a kínai Nemzeti 5-éves Tervbe, így a blockchain-t belekeverni a hírekbe nem szerencsés.

Az ICO-ra és az azon keresztül forgalomba került tokenekkel való kereskedésre egyértelmű tiltást bejelentők csoportjához, szeptember végén Dél-Korea csatlakozott ezidáig a nemzeti hírügynökségükön keresztül megjelent közlemény szerint.

Aki szabályoz és útmutatást ad: Ausztrália és Svájc

Van olyan ország, amely szerint az ICO lehetőséget teremt és megfelelő szabályozás mellett valós opciót jelenthet a vállalkozások számára forrás bevonásához, illetve nyújthat befektetési lehetőséget a szabad forrással rendelkezők számára.

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (röviden ASIC) ezért a tiltás helyett inkább egy szabályozói útmutatót adott ki, amely az ICO-k struktúrájától teszi függővé, hogy mely jogszabályt figyelembe véve végezhető a kibocsátás. Így bizonyos tokenek értékesítése az általános fogyasztói jogszabály hatásköre alá esnek, a pénzügyi termékhez kapcsolódó ICO-k pedig a vállalkozások működését szabályozó “Corporations Act” hatálya alá fognak tartozni.

Amennyiben egy ICO ún. “irányított befektetési rendszernek” (Managed Investment Scheme – röviden MIS) minősül, regisztrációs és engedélyezési kötelezettségeknek is eleget kell tenniük a kibocsátást végzőknek.

 

Svájc felügyeleti hatósága, a FINMA a már jelenleg is hatályospénzmosás és terrorizmus elleni, értékpapírkereskedelmi, illetve a befektetésekre és bankszektorra vonatkozó  – szabályozások alapján vizsgálja az ICO kibocsátásokat. A vizsgálatok lezárását követően a jogsértőkkel, illetve a jogszabályokat megkerülni szándékozókkal szemben intézkedéseket helyeztek kilátásba. Ugyanakkor a sváci kormány azt egyértelműen kijelentette, hogy a blockchain technológiában továbbra is komoly potenciált lát és támogatja az ehhez kapcsolódó innovációt, fejlesztéseket.

 

A legtöbben figyelmeztetést adtak ki az ICO kapcsán

Ebbe a csoportba tartoznak a legtöbben. Figyelmeztetést adott ki az ICO tekintetében ezidáig: USA, az Egyesült Királyság, Svájc, Oroszország, Kanada, Szingapúr, Hong Kong és Malajzia.

Az Egyesült Királyság Pénzügyi Irányító Hatósága, az FCA például így minősíti az ICO-t a kiadott figyelmeztetésében:

“Az ICO-k rendkívül magas kockázatú, spekulatív befektetések.

Az alábbi kockázatokat szükséges mérlegelnie annak, aki mégis ezt a típusú befektetést választja:

  • szabályozatlanság: emiatt a tőkevédelem hiánya;
  • árfolyamkockázat: a token volatilitásából, szélsőséges árfolyam ingadozásából eredő veszély;
  • fraud kockázat: megtörténhet, hogy a token kibocsátója a gyűjtött tőkét végül nem arra használja fel, amit előzetesen bejelentett;
  • dokumentációs kockázat: a fehér könyvben szereplő esetlegesen hiányos, félrevezető, vagy megtévesztő információk okozta kockázat;
  • projekt kockázat: az ICO-val finanszírozott projektek általában nagyon kezdeti fázisban tartanak, kiforratlan üzleti modellel.

Oroszországban a központi bank, a kiadott figyelmeztetésében annyival továbbment, hogy kijelentette, nem ad zöld lámpát sem az ICO tokenek, sem a kriptovaluták hivatalos tőzsdéken keresztüli kereskedésének. Ugyanakkor azt érdemes megemlíteni hogy a pénzügyi szektor szabályozása Oroszországban nem a központi bank, hanem az Állami Duma és a Pénzügyminisztérium hatásköre.

 

Mindeközben az EKB elnöke, Mario Draghi egy igen érdekes kijelentést tett a minap tartott bizottsági meghallgatásán, amikor a kriptovaluták szabályozásáról, illetve betiltásáról kérdezték. Szerinte az Európai Központi Banknak nem áll módjában betiltani vagy akár szabályozni a kriptovalutákat, ezért fel kell tenni a kérdést, hogy azok milyen hatással lesznek a gazdaságra?

Végül mi a helyzet az ICO-kal a magyar jog alapján? Annak elemzéséről itt olvashattok bővebben.

Itt követhetsz minket:

EGRI SZILVIA

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.