BankTechShow

Ha azon gondolkodnál, hogy kriptovaluta kibocsátásán keresztül finanszírozd a projektedet, akkor az alábbiakra mindenképpen érdemes lesz odafigyelned. „A kriptovaluta kibocsátást és értékesítést végző website tőzsdéhez hasonló kereskedési platformnak minősül.”

 

A FinTechZone korábban már kitért az ICO-ra, azaz az Initial Coin Offeringre, amely során a kibocsátó a kriptovaluta kibocsátásával szerez tőkét a projektjére. Ha a minimumtőke nem gyűlik össze, akkor a befektetők visszakapják a pénzüket. Ha a tőke összegyűlik, akkor az ICO után a megvásárolt kripovaluta token online piactereken értékesíthető. Ahogy arra már korábban felhívtuk a figyelmet, az ICO szabályozatlanságából nem következik, hogy az ICO-ra a hazai vagy valamely külföldi felügyelet hatásköre ne terjedne ki, vagy a tevékenység – adott esetben – ne minősülhetne engedélykötelesnek. Az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) júliusban közzétett jelentése épp ezt támasztja alá.

 

A DAO-incidens

2016 áprilisában a Slock.it létrehozta a „The DAO(Decentralized Autonomous Organization) nevű virtuális vállalatot, ami az Etherum addigi legnagyobb smart contractja volt (az Ethereumról bővebben itt írtunk). A smart contract alapján a vállalattól DAO tokeneket vásároltak a befektetők, a bevételből pedig a befektetők által kiválasztott projektek finanszírozására került sor. A konstrukció lényege szerint a kiválasztott projektek profitot termeltek volna, így a befektetők – a részvényesekhez hasonlóanrészesültek volna a profitból. Továbbá a befektetőket az a lehetőség is megillette, hogy már az ICO alatt is eladják a tokenjüket másodlagos kereskedési platformokon.

kriptovaluta kibocsatas DAO

„The DAO becomes the largest crowdfund to date” – Forrás: bitcoinist.com

 

A DAO tokenek „kibocsátását” követően (ICO után vagyunk tehát), de még azelőtt, hogy a The DAO megkezdte volna az érdemi tevékenységét (azaz a projekt-finanszírozást), egy hacker ellopta a befektetők által szolgáltatott pénz közel egyharmadát. A SEC ezért vizsgálatot indított, amelynek során mindenekelőtt arra kereste a választ, hogy rendelkezik-e hatáskörrel az ügyben. Ennek során az egyik első kérdés, amelyre válaszolnia kellett, az volt, hogy a The DAO által kibocsátott DAO tokenek értékpapírnak minősülnek-e.

 

SEC szerint a DAO token értékpapír

A SEC arra jutott, hogy az amerikai értékpapírjogi szabályok alapján a DAO token értékpapírnak minősülhet. Az ottani fogalmak szerint az értékpapír alapvetően egy olyan befektetést testesít meg, ami (i) mások erőfeszítésein alapuló (ii) ésszerűen elvárható profit érdekében vállalt (iii) kockázat. Ebben a tekintetben teljesen mindegy, hogy egy virtuális vállalat ígéri-e a profitot és hogy a tőke bevonását és a profit kifizetését blockchain technológia felhasználásával valósítja meg, annak minden sajátosságával együtt.

A The DAO esetében a befektetők ETH tokenért cserébe kaptak DAO tokent, tehát nem köznapi értelemben vett pénzért. A hozzájárulásnak ugyanakkor nem kell köznapi értelemben vett pénz formáját öltenie. Az ETH token ebben a virtuális rendszerben igenis értékkel bíró hozzájárulásnak minősül. Továbbá azt is lehetett tudni, hogy a The DAO sikeres projektek finanszírozásával kívánt profitot termelni, tehát egy for-profit vállalat volt. Bár a befektetők valamennyire beleszólhattak abba, hogy mely projektekbe fektessen a vállalat, ugyanakkor ez több szempontból is korlátozott volt. A befektetők tehát ésszerűen elvárhattak valamiféle profitot a vállalat saját tevékenysége alapján, a hozzájárulásukért cserébe. Ezt a befektetést testesítette meg a DAO token, ami így az amerikai jog szerint értékpapírnak minősül.

 

Miért érdekes, ha a DAO token értékpapír

Az értékpapírrá minősítés nem pusztán azért jelentős, mert ebből következően a SEC hatásköre kiterjed a kibocsátás és a csalás vizsgálatára, hanem azért is, mert ebből következően a The DAO-t mint kibocsátót számos kötelezettség terheli vagy terhelte volna. Annak érdekében, hogy a befektetési döntés megalapozott lehessen, a vállalatnak a potenciális befektetőket megfelelően informálnia kellett volna magáról a vállalatról, melyen áll vagy bukik az esetleges befektetésük sikere. Továbbá a The DAO saját – bárki által hozzáférhető – weboldalán keresztül értékesítette ETH tokenért cserébe a DAO tokeneket. A DAO token értékpapír jellege miatt a DAO tokenek értékesítéséről nyilvántartást kellett volna vezetnie. Továbbá ha megállapításra kerül, hogy ez a bizonyos website, amin az értékesítés történt, egy a tőzsdéhez hasonló kereskedési platformnak minősül, ezen a platformon csak akkor csinálhatott volna bárki bármit jogszerűen, ha azt előzetesen nyilvántartásba vették volna.

THE DAO kriptovaluta kibocsatas

Forrás: forum.daohub.org

 

Mi a helyzet a magyar jog alapján

Bár egyelőre kicsinek tűnik annak az esélye, hogy a magyar jog alapján vagy kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva sor kerül ICO-ra, az ICO-k azonban itthonról, magyarországi befektetők részéről is elérhetők, ezért érdemes felhívni az alábbiakra a figyelmet.

A magyar jog értékpapírfogalma jelentősen eltér az amerikai értékpapír fogalomtól. A Ptk. alapján értékpapírnak csak az az okirat vagy elektronikus jel (dematerializált értékpapír) minősülhet, amelyet valamely jogszabály értékpapírnak minősít vagy amely – több más feltétel mellett – maga tartalmazza, hogy a nyilatkozat értékpapírnak minősül. Ha azonban az értékpapír világosan meghatározott jogosultságot (pl. meghatározott mértékű profithoz való jog) testesít meg oly módon, hogy azt a jogot gyakorolni, arról rendelkezni csak az értékpapír által, annak birtokában lehet, akkor nincs akadálya annak, hogy a nyilatkozat értékpapírnak minősüljön. Ebben az esetben azonban a tőkepiaci törvény felügyeleti engedélyt és számos további formalitást feltételező nyilvános kibocsátásra (kivételes esetben a zártkörű kibocsátásra) vonatkozó szabályai lesznek irányadóak a kibocsátásra.

Pusztán érdekességként jegyezzük meg, hogy a SEC határozatára tekintettel az sem tűnik kizártnak, hogy egy magyar részvénytársaság úgy váljon nyrt.-vé, hogy a részvényeit nem a magyar vagy valamely külföldi tőzsdére vezesse be, hanem egy olyan tőzsdéhez hasonló platformra, amelyen kriptovalutával kereskednek. A Ptk. ugyanis csak annyit ír elő, hogy nyilvános részvénytársaságnak az a részvénytársaság minősül, amelynek részvényeit bevezették bármilyen olyan piacra (platformra), amelyen értékpapírokkal kereskednek, feltéve, hogy a piac a székhely szerinti állam felügyeleti hatóságának engedélyével rendelkezik. Ha tehát az adott piac a SEC új határozatának eleget téve tőzsdéhez hasonló platformként nyilvántartásba veteti magát, akkor elvileg nincs akadálya annak, hogy a magyar részvénytársaság részvényét erre a piacra vezessék be, és a részvénytársaság így váljon nyrt.-vé.

 

Záró gondolatok

Az ICO tokenek, tágabb értelemben a kriptovaluták jogi megítélése számos bizonytalanságot hordoz, az azonban vitathatatlan, hogy piaci „viselkedésük”a kibocsátóik, a vásárlóik és a kereskedelmük szempontjából is a pénzügyi eszköz, értékpapír jellegükre utal. A szabályozók és a pénzügyi felügyeletek számára komoly kihívás a hagyományos pénzügyi piacokon túlburjánzó pénzügyi fogyasztóvédelem érvényesítése az új, izgalmas és egyelőre igen szabályozatlan „kriptovalamik”-kel kapcsolatban. A szolgáltatók oldalán jelentős vonzerőt jelent az újdonság ügyfélszerző képessége: az első tőzsdei bitcoin befektetési alap után már a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások piacán is megjelent az első kriptovaluta eszközalap.

 

Gardos-Peter-kriptovaluta

A cikk szerzői dr. Gárdos Péter a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnere és dr. Csaba Orsolya

 

A Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda további írásai a FinTechZone-on:

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Gárdos I Mosonyi I Tomori Ügyvédi Iroda

A szerzők a Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda partnerei. A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda a gazdasági élet teljes spektrumában nyújt jogi szolgáltatásokat, tevékenységének fókuszában a bankjog, a tőkepiacok joga és a biztosítási jog áll.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!