FinTechShow-7.0

Lépett az MNB és a NAV: új fázis az online hitelezésben

Szerző: | 2020. 08. 12. | Digitális pénzügyek, FinTechShow, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

„Jelenleg valamennyi bank azon fáradozik, hogy hamarosan teljesen online tudjanak személyi hiteleket nyújtani” – nyilatkozta Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a Növekedés.hu-nak a minap. Ezzel párhuzamosan az MNB bemutatta a fintech programjának eddigi eredményeit, a NAV pedig elindította a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést támogató programját.

Újabb lépések az MNB-től az online hitelezés terjedése érdekében

„A meglévő ügyfelek digitális hitelezése már több hazai intézménynél létezik. Új ügyfeleknél azonban szükség van egy úgynevezett online ügyfélazonosítási folyamatra ahhoz, hogy az ügyfél megnyithassa a bankszámláját. A kérdést szabályozó MNB rendelet éppen most van felülvizsgálat alatt, így abba az új tapasztalatok is beépíthetők lesznek” – mondta el Szombati Anikó a Növekedés.hu-nak.

Online ügyfelazonosító megoldások

Magyarország 20 legígéretesebb fintech megoldását bemutató „Magyar FinTech Book”-ban az online ügyfélazonosítást támogató megoldások is megismerhetők. Részletek itt.

„Február elsejétől az MNB, a NAV és a BISZ Zrt. közötti együttműködés keretében létrejött egy új jövedelem-információs rendszer, aminek segítségével a NAV-nál elérhető kereseti adatokat a pénzintézetek teljesen digitális csatornánk tudják megkapni az ügyfelek kezdeményezésére” – olvasható ugyanitt.

NAV: elérhetővé vált az elektronikus keresetkimutatás 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július végén tette közzé, hogy támogatja az online hitelezési folyamatot a keresetkimutatás elektronikus úton történő lekérdezése és megosztása által.

A NAV a keresetkimutatást elektronikusan, a központi hitelinformációs rendszert kezelő pénzügyi vállalkozáson (BISZ Zrt.) keresztül továbbítja a kérelmező magánszemély által kijelölt hitelnyújtónak. Az elektronikus keresetkimutatást csak a rendszerhez csatlakozó hitelnyújtóknak továbbítható, amelyek kiválaszthatók a program listájából – olvasható a NAV oldalán.

Jelenleg választható, szolgáltatáshoz csatlakozott hitelnyújtók:

 1. CIB Bank
 2. COFIDIS Magyarország
 3. Erste Bank
 4. K&H Bank
 5. MKB-Euroleasing
 6. MagNet Bank
 7. Magyar Cetelem Bank
 8. Oberbank
 9. OTP Bank
 10. Ober Pénzügyi Lízing Zrt.
 11. Raiffeisen Bank
 12. Sberbank
 13. Unicredit Bank
 14. Vár-Faktorház

Az MNB további lépései

Az MNB annak érdekében, hogy javítsa Magyarország versenyképességét, a digitalizáció terjedése érdekében számos programot indított el. Ezek közül kiemeltük azokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a pénzügyi közvetítői rendszer digitalizációjához, új fintech szolgáltatások megjelenéséhez.

online hitelezes mnb fintech program

Hausmann Róbert: „A jegybanki javaslatok a digitális magyar jövőért”, 2020.07.24.

Kapcsolódó cikk:

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!