Négy ábrán közel 100 hazai iparági szakértő várakozása az azonnali fizetéssel kapcsolatban

Szerző: | 2020. 08. 17. | 3x3+1, Azonnali fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Mi a legnagyobb gátja az elektronikus fizetés terjedésének Magyarországon? Mekkora lehet majd a készpénz aránya a fizetési tranzakciókban 2025-ben? Melyek lehetnek a legnépszerűbb azonnali fizetési felhasználási esetek itthon? Mire lenne szükség az azonnali fizetés gyors elterjesztéséhez? Közel 100 hazai iparági szakember véleménye négy ábrán.

Június végén és július végén kerültek megrendezésre az iparági szereplőknek szóló Azonnali Fizetési webináriumok, amelyeken a FinTechZone.hu felmérte a résztvevők várakozásait is. A webináriumokon átlagosan 120-an vettek részt és a résztvevők több mint 80%-a szavazott a feltett kérdésekre. Íme négy ábrán az iparág várakozása.

Webinárium: Azonnali fizetési megoldások egy helyen

2020. szeptember 9.

Magyarország azonnali fizetési megoldásai egy helyen. A kasszába integrált megoldásoktól a webáruházaknak szánt megoldásokon át a kompakt nyugtaadó, számlázó azonnali mobilfizetési megoldásokig.

#1 Mi a legnagyobb gátja az elektronikus fizetés terjedésének Magyarországon?

A válaszadók többsége, 39%-a a szürke és a feketegazdaságot jelölte meg az elektronikus fizetések legnagyobb gátjának Magyarországon. Második helyen végzett „A fentiek együttesen” válasz, ami arra utal, hogy az iparági szakemberek szerint komplex beavatkozásra lenne szükség a készpénz visszaszorítása érdekében.

Az egyedi beavatkozások várhatóan nem lesznek hatékonyak a probléma összetettsége miatt.

1-kerdes-az-elektronikus-fizetes-terjedesenek-gatja

Azonnali Fizetési Webinárium #1: “A készpénzgyilkos csodafegyver”, 2020.06.24. – Forrás: FinTechZone.hu

#2 Mekkora lehet majd a készpénz aránya a fizetési tranzakciókban 2025-ben?

2021. január 1-jétől kötelező lesz minden online kassza mellett biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. Ennek a beavatkozásnak köszönhetően újabb 60 ezer helyen lehet majd elektronikusan is fizetni.

A következő hónapokban akkora lesz az elfogadói hálózat bővülésének a mértéke, mint a megelőző 7 évben összesen (2013-2019 között).

Magyarországon még mindig rendkívül magas a készpénz aránya a fizetési tranzakcióban (kb. 70-75%), aminek csökkentéséhez a 2021. január 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás is hozzájárul majd.

Az iparági szakértők többsége (65%) szerint 2025-re legalább 10-15%-kal csökkenhet a készpénz aránya a fizetési forgalomban. A válaszadók 21%-a ennél drasztikusabb csökkenést is el tud képzelni.

2-kerdes-keszpenz-aranya-2025-ben

Azonnali Fizetési Webinárium #1: “A készpénzgyilkos csodafegyver”, 2020.06.24. – Forrás: FinTechZone.hu

#3 Melyek lehetnek a legnépszerűbb azonnali fizetési felhasználási esetek itthon?

A webinárium résztvevői azt is értékelték, hogy mely azonnali fizetési felhasználási esetek lehetnek majd a legnépszerűbbek Magyarországon. A válaszadók több választ is megjelölhettek, amelyek alapján a „Magánszemélyek közötti pénzküldést” kapta a legtöbb szavazatot.

Az iparági szakemberek 49%-a szerint ez [magánszemélyek közötti pénzküldés] lehet majd az azonnali fizetés katalizátora itthon.

3-kerdes-legnepszerubb-azonnali-fizetesi-megoldasok

Azonnali Fizetési Webinárium #2: “Piacépítési stratégiák”, 2020.07.22. – Forrás: FinTechZone.hu

#4 Mire lenne szükség az azonnali fizetés gyors elterjesztéséhez?

Végül, de nem utolsó sorban arra is kíváncsiak voltunk, mi segítheti az azonnali fizetés gyors elterjedését Magyarországon.

A legtöbben (39%) úgy gondolják, hogy „Lakossági oldalról az azonnali fizetés ingyenessé tétele” lenne a legfontosabb.

Ugyanakkor 34% szerint „Fenntartható üzleti modellre” is szükség lenne, ami megteremti a szereplők üzleti érdekeltségét.

Valószínűleg ez az a pont, amit vár még a piac és emiatt is kapta a legkevesebb szavazatot a „Központi mobilfizetés alkalmazás bevezetése” lehetőség.

A központi alkalmazással kapcsolatos üzleti modell még nem ismert, ezért a piac annak hiányában egyelőre nem ezt tartja a legfontosabb iránynak.

4-kerdes-azonnali-fizetes-gyors-terjedese

Azonnali Fizetési Webinárium #2: “Piacépítési stratégiák”, 2020.07.22. – Forrás: FinTechZone.hu

Webinárium: Azonnali fizetési megoldások egy helyen

2020. szeptember 9.

Magyarország azonnali fizetési megoldásai egy helyen. A kasszába integrált megoldásoktól a webáruházaknak szánt megoldásokon át a kompakt nyugtaadó, számlázó azonnali mobilfizetési megoldásokig.

Címlapfotó forrása: pexels.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.