BankTechShow

llyen lesz a digitális bankolás 2025-ben – dr. Vinnai Balázs a FinTechShow-n

Szerző: | 2021. 10. 11. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Összes hír

“Ugyanúgy fogunk 2025-ben digitálisan bankolni, mint most” – mondta el a FinTechShow nyitó előadásában dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület tagja. Alapvetően van egy olyan technológiai szabály, hogy mindig túlértékeljük, milyen változások lesznek a következő 2-3 évben és alulértékeljük, hogy azok hogyan fognak ránk hatni 5-10 éven belül – tette hozzá.

Mi, akik benne élünk a fintechben, észrevesszük az apróbb változásokat is, de az, hogy ez milyen hatással lesz majd az elkövetkező 10 évre, azt egy lassú maratonfutásnak éljük meg, míg a külső szemlélők számára ez az igazi változás

– személtette dr. Vinnai Balázs a digitális transzformáció relatív sebességét a sportból hozott példákon keresztül.

A verseny már a digitális ökoszisztémák között zajlik

Mára a pénzügyi szektorban rendkívül kiéleződött a verseny és soha nem volt annyi szereplő ezen a területen, mint napjainkban. A technológia megjelenésének köszönhetően számos “game changer” jelent meg, ám ez még nem jelenti azt, hogy temetni kellene a bankokat. Inkább azt láthatjuk, a verseny dinamikája átalakul és új szabályozások jelennek meg.

A verseny már nem kizárólag a bankok, vagy a bankok és a fintech cégek, hanem ökoszisztémák között zajlik. Öt évvel ezelőtt még szembetűnő volt az ún. game changerek (“játékszabályokat felrúgók”) megjelenése a pénzügyi szektorban (pl. Wise, Revolut), mára viszont sok-sok ilyen szereplő lett és bukkan fel napról-napra.

Ebben a kiéleződött versenyben azok nyernek, akik megértik a digitális világot és arra alakítanak ki új üzleti modelleket.

Akik nem ismerik fel, hogy a digitális világ hogyan formálja át a felhasználói igényeket, azok tönkre fognak menni.

Fotón dr. Vinnai Balázs. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

Digitális üzleti modellekre van szüksége a bankoknak

Sokan úgy gondolják, hogy az Apple az iTunes elindításával tönkretette a korábbi zenekiadókat, ám ezek a cégek valójában önmagukat tették tönkre, mivel nem ismerték fel, hogy a felhasználók már nem akarnak albumokat vásárolni azért, hogy zenét hallgathassanak. Ugyanez igaz az Uberre is. Nem az Uber teszi tönkre a taxisokat, hanem az, hogy a taxisok nem ismerik fel a jelen digitális fogyasztóinak igényét.

“Ezek azok az új digitális üzleti modellek, amelyek alapvetően megváltoztatják azt, hogyan gondolkodunk majd a bankokról. Ezeknek az új üzleti modelleknek a kialakításához a technológia csupán keretet ad”

– emelte ki dr. Vinnai Balázs.

A jövő bankjai “láthatatlanok” lesznek

A bankok a jövőben láthatatlanná fognak válni, ami nem azt jelenti, hogy közműszolgáltatókká válnak és emiatt nem lesznek láthatók az ügyfelek számára. A digitális átalakulás lényege, hogyan tudunk egy frusztráció-mentes pénzügyi világot létrehozni.

A bankok valójában az emberek életét könnyíthetik meg. A bankok segítségével autót, házat vehetnek, hozzájuthatnak olyan dolgokhoz, amire ma még nem lenne keretük (pl. Buy Now, Pay Later), de a kettő között – amíg hozzájutunk a kölcsönhöz, hitelhez, majd a megvásárolni kívánt dolgozhoz – van egy frusztráció.

Ezeket a frusztrációkat kell kiiktatnunk a rendszerből, hogy az ügyfelek a bankokra ne egy akadályozó tényezőként tekintsenek.

Erre biztosít lehetőséget a digitalizáció és ennek az eredménye a láthatatlanná válás, azaz hogyan tudunk az emberek pénzügyi életén úgy segíteni, hogy ne legyünk egy frusztrációs pont a mindennapjaikban.

Fotón dr. Vinnai Balázs. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

A kulcs a jövőhöz az adat és az agilis szervezeti kultúra

Ebben a digitális transzformációban – és a versenyben maradásban – a kulcs az, hogy ki tud többet az ügyfélről. Ez az a tudás, amit a digitális térben sokkal jobban lehet hasznosítani és ez az a terület, ahol az inkumbens pénzügyi szolgáltatóknak létjogosultsága van és előre tudnak menni a versenyben.

Ugyanakkor az is nagyon fontos lesz, hogy milyen gyorsan tudunk reagálni a változó ügyféligényekre és képesek leszünk-e a több hónapos fejlesztési és piaci bevezetési ciklusokat pár napra lecsökkenteni, úgy ahogy azt például a Revolut is teszi.

Az azonnali fizetési rendszer, vagy a PSD2 olyan meghatározó változásokat tudnak elindítani a magyar fintech ökoszisztémában, ami lényegesen meg fogja határozni, hogy 5 év múlva hol leszünk. De ma ebből a változásból még nagyon keveset érzékelünk és nagyon keveset érzékelnek az ügyfelek is.

Nem az a lényeg, hogy megtanítsuk a felhasználókat az új megoldásokra, hanem az, hogy az új megoldásokon keresztül érezhető szolgáltatástöbblethez és élményhez jussanak. Ehhez még rengeteg változásra van szükség.

Hogyan maradhatunk versenyben a következő időszakban? Hogyan játsszák a pénzügyi szolgáltatók a háromszögön belüli játékot? Szabad-e figyelmen kívül hagyni a kriptovalutákat? Kiknek a fintech stratégiáját figyeljük? Hogyan nyerhetünk “bajnokságot”? Ezeket is megtudhatják az érdeklődők dr. Vinnai Balázs előadásából, ami november végéig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján. Akik lemaradtak a FinTechShowról, azok számára is biztosítjuk a hozzáférést az Online jegy utólagos megvásárlásával. Az Online jegyigényt a hello@fintechgroup.hu e-mail címen jelezhetik az érdeklődők.

Címlapfotón dr. Vinnai Balázs. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!