2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.10.15.

Magyar Bankszövetség: „2 hét alatt is kaphatnánk jelzáloghitelt”

Szerző:

Kategóriák:

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke a FinTechShow-n tartott nyitó beszédében rámutatott arra, milyen akadályok lebontására lenne szükség, hogy még egyszerűbbé váljon a bankolás Magyarországon. Amennyiben megvalósulnak a Bankszövetség javaslatai, akkor akár két hét alatt is juthatnánk jelzáloghitelhez és a jelenleginél sokkal digitálisabb módon. Kiemelte továbbá az együttműködés fontosságát is, ami kulcsfontosságú a digitális szigetek, a pecsétes papírok megszüntetésében.

Mi lesz az új normális?

“A pénzügyi digitalizációban mérföldkőként fogunk majd 2020-ra visszatekinteni. Átalakult az oktatás, a munkavégzésünk és átalakult az is, ahogyan intézzük a bankügyeinket. Emellett az elmúlt időszakban átalakult a bankszektor és a fintech viszonya is” – mondta el a Bankszövetség alelnöke.

“5-6 évvel ezelőtt a fintechre még érdekes újdonságként tekintettek a legtöbben. 4 évvel ezelőtt a konferenciáknak az volt a témája, hogy a fintech megeszi a bankszektort, 3 évvel ezelőtt egy Közgazdasági Vándorgyűlésen arra kerestük a választ, hogy a fintech forradalom miért nem úgy valósult meg, ahogy vártuk.

A fintech szektor és a bankszektor között kialakult egy gyümölcsöző együttműködés, egy olyan együttműködés, amelynek keretében a fintech megoldásokat a nagyobb univerzális bankok, de a kisebbek is be tudták építeni a mindennapjaikba. Ezt az együttműködést, ezt a közös munkát gyorsította fel a 2020-as év” – tette hozzá Becsei András.

fintechshow-bankszovetseg-becsei-andras

Fotón Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

Ahogy elemeztük a számokat, a 2020-as évet tekintve azt látjuk, hogy annyit fejlődött a digitalizáció az elmúlt pár hónapban, mint korábban egy évtized alatt.

A mobilbanki alkalmazást kipróbálók és használók száma 11%-kal nőtt, akik a nyár folyamán is megmaradtak felhasználónak és nem tértek vissza a hagyományos bankoláshoz.

További vita, hogy mi lesz majd a bankfiókok szerepe. Vélhetően megmarad a szerepe a magasabb hozzáadott értékű tanácsadás esetében, de az egyszerűbb ügyek intézése a digitális csatornákra terelődik.

A Bankszövetség javaslatai

“Ha a Magyar Bankszövetséget nézzük, 1 évvel ezelőtt hirdettük meg a digitalizációs stratégiánkat és 22 pontban foglaltuk össze azokat a módosítási javaslatokat, ahol éreztük, hogy jogalkotási, jogértelmezési kérdésekben segítségre van szükségünk.

Egyik oldalról nagyon sok mindent végre tudtunk hajtani, például a pénzforgalmi szolgáltatásokban előre tudtunk haladni, viszont vannak olyan területek – mint a jelzáloghitelezés -, ahol 4-6 hét továbbra is szükséges és jellemzően nagyon sok minden papír alapú.

A javaslatainkat 4 nagyobb csoportba csoportosítottuk.

Az első csoportban a nyilvánvaló törvényi korlátokat vettük sorba. Ahol egyértelmű tiltás volt, ott azokat szedtük össze, hogy mit lenne célszerű feloldani. A második, hogyan tudnánk felhasználni újdonságokat, például, ha nem tértivevényes levelet küldenénk az ügyfeleknek, hanem az ügyfélkapura érkeznének meg a hivatalos küldemények.”

bankszovetseg-fintechshow-becsei-andras

Fotón: Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

A harmadik, amit nézünk, hogyan lehetne a digitális szigeteket megszüntetni. Az együttműködés fontosságát mutatja, hogy nagyon sok szervezet, hivatal, intézmény, vagy bank már végrehajtott digitális fejlesztéseket, ám olyan mintha digitális szigetek lennének.

Az a baj, hogy ami a digitális szigeteket összeköti, azok mi vagyunk, ahogy a pecsétes papírral az egyik digitális szigetről elmegyünk egy másikhoz.

Ahol ismét begépelik a papíron található adatokat, ami ezáltal ismét előáll digitálisan és innentől a folyamat ismét digitális, majd a folyamat végén az ügyfél ismét kap egy pecsétes papírt, amivel átvándorol a következő digitális szigethez. Kérdés, hogyan tudnánk ezeket a digitális szigeteket összekötni és nem az ügyfelekkel, hanem elektronikus úton.

A negyedik csoport az „azonos tevékenység, azonos szabályozás alapelv”, amikor a bankszektor és a fintech szabályozását érdemes egységesíteni. A fintecheknek is célszerű lenne ugyanazokat a fogyasztóvédelmi szabályokat betartaniuk, mint a bankoknak, vagy felesleges a szabályozás a fintechnél, de akkor felesleges a bankoknál is.

Sajnos ennek az elvnek a fontosságát szintén egy 2020-as esemény, a Wirecard botránya húzta alá. Kérdés, hogy mi következik majd ezután.

andras-becsei-bankszovetseg-fintechshow

Fotón: Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

„Sokmindent szeretnénk megvalósítani, amivel hisszük azt, hogy az embereknek egyszerűbb lesz a bankolás.”

Például az elektronikus aláírást is már sok esetben használjuk, de szeretnénk, ha az AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés)  be tudna épülni a banki folyamatokba és nem kellene külön bejelentkezni egy másik felületre, ha szeretnénk elektronikusan aláírni.

Ezt kiegészítené, ha a magánokiratok formai szabályai rugalmasabbak lennének. Szeretnénk, ha a két tanús aláírásokat a netbankban, vagy a videochaten is meg lehetne tenni. Épp a jelenlegi helyzet mutatott rá, hogy az ügyfelek sokkal nyitottabbak ilyen nyilatkozatokat megtenni az online felületen, mint egy papír alapú igazolással felkeresni a pénzügyi intézményeket.

Szeretnénk, ha ezeket a papír alapú igazolásokat úgy tudnánk digitalizálni, hogy azok hiteles másolatok legyenek. Jó lenne, ha a küldeményeket az ügyfélkapura tudnánk küldeni.

„Ha megvalósulnának a javaslataink akkor két hét alatt megvalósulna a jelzáloghitelezés és lényegesen digitálisabb módon, mint a mostani.”

„Egy gyorsan változó világban nehéz előre jelezni a jövőt, de ehhez jó támpontot ad, ha megértjük a jelent. Ugyanis a jelen jobb megértésével jobban tudunk felkészülni a jövőre. A jobb megértést pedig azok a fórumok szolgálják, mint a mostani [FinTechShow], ami lehetővé teszi egymás megértését és a korábban említett együttműködés folytatását” – gondolattal zárta beszédét Becsei András.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnökének nyitó beszéde megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Fotók: FinTechZone.hu

Címkék:
blank
blank