Magyar Bankszövetség: „2 hét alatt is kaphatnánk jelzáloghitelt”

írta | 2020. 10. 15. | FinTechShow, Összes hír, Szabályozás

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke a FinTechShow-n tartott nyitó beszédében rámutatott arra, milyen akadályok lebontására lenne szükség, hogy még egyszerűbbé váljon a bankolás Magyarországon. Amennyiben megvalósulnak a Bankszövetség javaslatai, akkor akár két hét alatt is juthatnánk jelzáloghitelhez és a jelenleginél sokkal digitálisabb módon. Kiemelte továbbá az együttműködés fontosságát is, ami kulcsfontosságú a digitális szigetek, a pecsétes papírok megszüntetésében.

Mi lesz az új normális?

“A pénzügyi digitalizációban mérföldkőként fogunk majd 2020-ra visszatekinteni. Átalakult az oktatás, a munkavégzésünk és átalakult az is, ahogyan intézzük a bankügyeinket. Emellett az elmúlt időszakban átalakult a bankszektor és a fintech viszonya is” – mondta el a Bankszövetség alelnöke.

“5-6 évvel ezelőtt a fintechre még érdekes újdonságként tekintettek a legtöbben. 4 évvel ezelőtt a konferenciáknak az volt a témája, hogy a fintech megeszi a bankszektort, 3 évvel ezelőtt egy Közgazdasági Vándorgyűlésen arra kerestük a választ, hogy a fintech forradalom miért nem úgy valósult meg, ahogy vártuk.

A fintech szektor és a bankszektor között kialakult egy gyümölcsöző együttműködés, egy olyan együttműködés, amelynek keretében a fintech megoldásokat a nagyobb univerzális bankok, de a kisebbek is be tudták építeni a mindennapjaikba. Ezt az együttműködést, ezt a közös munkát gyorsította fel a 2020-as év” – tette hozzá Becsei András.

fintechshow-bankszovetseg-becsei-andras

Fotón Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

Ahogy elemeztük a számokat, a 2020-as évet tekintve azt látjuk, hogy annyit fejlődött a digitalizáció az elmúlt pár hónapban, mint korábban egy évtized alatt.

A mobilbanki alkalmazást kipróbálók és használók száma 11%-kal nőtt, akik a nyár folyamán is megmaradtak felhasználónak és nem tértek vissza a hagyományos bankoláshoz.

További vita, hogy mi lesz majd a bankfiókok szerepe. Vélhetően megmarad a szerepe a magasabb hozzáadott értékű tanácsadás esetében, de az egyszerűbb ügyek intézése a digitális csatornákra terelődik.

A Bankszövetség javaslatai

“Ha a Magyar Bankszövetséget nézzük, 1 évvel ezelőtt hirdettük meg a digitalizációs stratégiánkat és 22 pontban foglaltuk össze azokat a módosítási javaslatokat, ahol éreztük, hogy jogalkotási, jogértelmezési kérdésekben segítségre van szükségünk.

Egyik oldalról nagyon sok mindent végre tudtunk hajtani, például a pénzforgalmi szolgáltatásokban előre tudtunk haladni, viszont vannak olyan területek – mint a jelzáloghitelezés -, ahol 4-6 hét továbbra is szükséges és jellemzően nagyon sok minden papír alapú.

A javaslatainkat 4 nagyobb csoportba csoportosítottuk.

Az első csoportban a nyilvánvaló törvényi korlátokat vettük sorba. Ahol egyértelmű tiltás volt, ott azokat szedtük össze, hogy mit lenne célszerű feloldani. A második, hogyan tudnánk felhasználni újdonságokat, például, ha nem tértivevényes levelet küldenénk az ügyfeleknek, hanem az ügyfélkapura érkeznének meg a hivatalos küldemények.”

bankszovetseg-fintechshow-becsei-andras

Fotón: Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

A harmadik, amit nézünk, hogyan lehetne a digitális szigeteket megszüntetni. Az együttműködés fontosságát mutatja, hogy nagyon sok szervezet, hivatal, intézmény, vagy bank már végrehajtott digitális fejlesztéseket, ám olyan mintha digitális szigetek lennének.

Az a baj, hogy ami a digitális szigeteket összeköti, azok mi vagyunk, ahogy a pecsétes papírral az egyik digitális szigetről elmegyünk egy másikhoz.

Ahol ismét begépelik a papíron található adatokat, ami ezáltal ismét előáll digitálisan és innentől a folyamat ismét digitális, majd a folyamat végén az ügyfél ismét kap egy pecsétes papírt, amivel átvándorol a következő digitális szigethez. Kérdés, hogyan tudnánk ezeket a digitális szigeteket összekötni és nem az ügyfelekkel, hanem elektronikus úton.

A negyedik csoport az „azonos tevékenység, azonos szabályozás alapelv”, amikor a bankszektor és a fintech szabályozását érdemes egységesíteni. A fintecheknek is célszerű lenne ugyanazokat a fogyasztóvédelmi szabályokat betartaniuk, mint a bankoknak, vagy felesleges a szabályozás a fintechnél, de akkor felesleges a bankoknál is.

Sajnos ennek az elvnek a fontosságát szintén egy 2020-as esemény, a Wirecard botránya húzta alá. Kérdés, hogy mi következik majd ezután.

andras-becsei-bankszovetseg-fintechshow

Fotón: Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Forrás: FinTechZone.hu

„Sokmindent szeretnénk megvalósítani, amivel hisszük azt, hogy az embereknek egyszerűbb lesz a bankolás.”

Például az elektronikus aláírást is már sok esetben használjuk, de szeretnénk, ha az AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés)  be tudna épülni a banki folyamatokba és nem kellene külön bejelentkezni egy másik felületre, ha szeretnénk elektronikusan aláírni.

Ezt kiegészítené, ha a magánokiratok formai szabályai rugalmasabbak lennének. Szeretnénk, ha a két tanús aláírásokat a netbankban, vagy a videochaten is meg lehetne tenni. Épp a jelenlegi helyzet mutatott rá, hogy az ügyfelek sokkal nyitottabbak ilyen nyilatkozatokat megtenni az online felületen, mint egy papír alapú igazolással felkeresni a pénzügyi intézményeket.

Szeretnénk, ha ezeket a papír alapú igazolásokat úgy tudnánk digitalizálni, hogy azok hiteles másolatok legyenek. Jó lenne, ha a küldeményeket az ügyfélkapura tudnánk küldeni.

„Ha megvalósulnának a javaslataink akkor két hét alatt megvalósulna a jelzáloghitelezés és lényegesen digitálisabb módon, mint a mostani.”

„Egy gyorsan változó világban nehéz előre jelezni a jövőt, de ehhez jó támpontot ad, ha megértjük a jelent. Ugyanis a jelen jobb megértésével jobban tudunk felkészülni a jövőre. A jobb megértést pedig azok a fórumok szolgálják, mint a mostani [FinTechShow], ami lehetővé teszi egymás megértését és a korábban említett együttműködés folytatását” – gondolattal zárta beszédét Becsei András.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnökének nyitó beszéde megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Fotók: FinTechZone.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!