Teljes értékű szelfis számlanyitás először a GRÁNIT Banknál

Szerző: | 2020. 10. 19. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Elindult a GRÁNIT Banknál Magyarországon elsőként, a teljes értékű lakossági szelfis számlanyitás. Mostantól akár éjszaka is nyitható teljes értékű bankszámla, élő videós azonosítás nélkül is az iOS és Android eszközökön használható GRÁNIT eBank mobilbanki alkalmazásban, az október elseje óta hatályos jogszabálynak megfelelő innovatív megoldással.

Ez azt jelenti, hogy a GRÁNIT Banknál nyitott teljes értékű szelfis számlanyitáshoz nem szükséges egy másik bankból történő utalás és a számlatulajdonos készpénzfelvételi lehetősége és vagy átutalásainak összege sem korlátozott.

A mobilapplikáció legújabb verziója emellett elérhetővé teszi az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR) használt MNB sztenderd QR-kód beolvasásával történő utalásokat, és az utalásokhoz szükséges QR-kód generálását is.

FinTechZone: A lépés jelentősége

A szelfis számlanyitás lehetőségét az MNB 2019. elején megteremtette, ám akkor még a rendelet az így megnyitott számlák használatát limitekhez kötötte.

Emiatt a “szelfis-számlákról” nem vehettünk ki készpénzben havonta 300 ezer forintnál többet, nem hajthattunk végre átutalást EU-n kívüli országokba, nem utalhattunk át 10 millió forintot elérő, vagy meghaladó összeget egészen addig, amíg nem jelentünk meg személyesen a bankfiókban ügyfél-azonosítás céljából, vagy nem történt meg a valós idejű (pl. videóchat-es) ügyfél-átvilágítás.

Az idén október elején hatályba lépett legújabb MNB rendelet viszont megteremtette a lehetőségét a limitektől mentes, nem valós idejű, távoli ügyfél-azonosítással történő számlanyitásnak. Ha a személyi igazolvány chipjének olvasására alkalmas mobiltelefonnal és mobilalkalmazással rendelkezünk, akkor videós azonosítás nélkül is nyithatunk teljes értékű bankszámlát.

A FinTechZone várakozása szerint ez a megoldás eredményesebb lesz, mint a valós idejű, videós azonosítással történő számlanyitás és megteremti a Revolut-szerű ügyfél-azonosítás élményét.

A GRÁNIT Bank a teljes értékű szelfis-számlanyitás bevezetésével új útat jelölt ki az online számlanyitásban.

Ismét elsőként lépett a GRÁNIT Bank

A GRÁNIT Bank már 2017 nyarán is elsőként lépett, amikor az MNB rendelet először teremtette meg az online számlanyitás lehetőségét. Ekkor a szabályozó a videós azonosítással történő számlanyitásra biztosított lehetőséget. Most a legújabb – a teljes körű számlanyitásra távolról lehetőséget biztosító – rendelet hatályba lépést követően ismét a GRÁNIT Bank lépett elsőként.

A GRÁNIT Bank eBank mobilbanki alkalmazásának legújabb verziójában Magyarországon elsőként érhető el olyan – szelfi videóval, az igazolványok befényképezésével és a személyi igazolvány chipjének NFC technikán alapuló beolvasásával történő – online számlanyitás, amelynek a végén teljes értékű, korlátozások nélkül használható bankszámlához lehet jutni videós vagy fióki ügyfélazonosítás nélkül – olvasható a bank közleményében.

Az innovációt az MNB 26/2020 számú, október elsején hatályba lépett rendelete tette lehetővé, amely meghatározza, milyen módon kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítást ahhoz, hogy az teljességgel megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek.

Az új digitális eljárás révén a nap bármely órájában és a hét bármely napján igényelhető néhány kattintással 0 Ft-os számlavezetési díjjal lakossági bankszámla, amelynél nincsenek korlátozva a fizetési tranzakciók, beleértve az online vásárlások értékhatárát és helyszínét vagy például a pénzfelvételek összegét.

QR-kódos azonnali fizetést is nyújt a GRÁNIT eBank mobilalkalmazás

A GRÁNIT eBank mobilalkalmazás ugyancsak új, MNB sztenderd QR-kódos fizetési funkciójával a Bank ügyfelei még kényelmesebben, gyorsabban bonyolíthatják le egymás között a személyes fizetési tranzakciókat. Néhány pillanat alatt szétosztható például egy közös vacsora ára, de

a QR-kód generálás lehetővé teszi például kereskedők számára azt is, hogy így biztosítsák az elektronikus fizetési lehetőséget vevőiknek.

„A GRÁNIT Bank továbbra is a digitális fejlesztések élvonalában kíván maradni és az első között biztosítja azokat az elektronikus banki megoldásokat, fizetési eljárásokat, amelyek nemcsak élményszerűek és kényelmesek, de a jelenlegi pandémiás helyzetben az egészséget is védik” – mondta Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy az új innovációt rendkívül gyors ütemben sikerült megvalósítaniuk, amelyben kulcsszerepe volt, annak, hogy a fejlesztést a GRÁNIT Bank digitális termékfejlesztő cége, a GB Solutions végezte.

Felértékelődik a mobil szerepe a mindennapi pénzügyek intézésében

A pandémiás időszakban a korábbi 50 százalékról csaknem 2/3-ra nőtt azon ügyfelek aránya a GRÁNIT Banknál, akik napi pénzügyeik intézéséhez használják a banki mobilapplikációt, ami jelzi, hogy folyamatosan nő az igény arra, hogy az egészséget is védő biztonságos digitális megoldással akkor és ott bankoljanak, ahol kényelmes.

A Banknál nagy az érdeklődés a március 2-tól elindult azonnali fizetések keretében a GRÁNIT eBank mobilbanki alkalmazásban kínált innovatív szolgáltatások iránt is. Az ügyfelek több mint 10 százaléka rögzített már pénz fogadásához bankszámlaszámot helyettesítő e-mail címet vagy mobilszámot (másodlagos azonosítót), ami jóval meghaladja a néhány százalékos piaci átlagot és több száz fizetési kérelem történt, amelyeknél a tranzakciók átlagos értéke 16.700 Ft volt.

A GRÁNIT Bank bízik abban, hogy az AFR rendszeren belüli QR-kóddal egyre több piaci szereplő mobilalkalmazása lesz képes azonnali átutalást indítani.

Ahogy képesek lesznek QR-kódot is generálni a villámgyors fizetésekhez, úgy ügyfeleik is mind szélesebb körben használhatják majd mindennapi pénzügyeik intézéséhez az új innovációt.

Címlapfotó: a GRÁNIT Bank kreatívjai alapján szerkesztette a FinTechZone.hu.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.