2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.07.28.

Így küldenék kényszerszabadságra a bankkártyacsalókat

Szerző:

Kategóriák:

A bankkártya-tulajdonosok rémálma, hogy a csalók egyszer ellopják adataikat és vele együtt a pénzüket. Ám még ha azt nem is sikerülne, a kártyaletiltás, az adminisztráció, az utánajárás felesleges terhet jelentene. Erre kínál megoldást a FinTechShow-n is bemutatkozott magyar fintech, a Card Fraud Preventer alkalmazás. Akkor engedélyezné a tranzakciót, ha a mobiltelefonunk is a közelben van.

 

Egyre súlyosabb a probléma

Egyre több bankszámla-tulajdonossal esik meg, hogy éjszaka felhívják a bankból azzal a kérdéssel: akart-e Szingapúrból repülőjegyet venni az Egyesült Államokba. Szerencsés esetben a nem válasz elhangzása után az álmából felvert ügyfél visszaalszik, rosszabb esetben dühtől nem látva letiltja a kártyát a csalók miatt. Ezt a telefonhívást (is) megspórolná nekünk a magyar fintech.

A bankkártyacsalások összértéke 2015-ben elérte a 6 102 milliárd forintot(!). A tavalyi év legnagyobb ismert adatlopásában pedig 3,2 millió bankkártya adatát szerezték meg. Azaz a kártyaszámot, a birtokos nevét, az érvényességi időt és a biztonsági kódot, amelyek ismerete elegendő az interneten keresztüli visszaéléshez. (Ha viszont a kártyánkhoz hozzárendeltük a 3D Secure szolgáltatást, illetve a webshop is alkalmazza ezt, akkor nem tudnak visszaélni a kártyánkkal. Pár hasznos info a 3D Secure szolgáltatásról.)

 

Ezzel segítene a magyar fintech

Épp az ilyen bankkártyacsalások lennének megelőzhetők a magyar fintech alkalmazással, a Card Fraud Preventer-rel. A szolgáltatás lényege, hogy a fizetések engedélyezését a kártyatulajdonos mobiltelefon lokációjának ellenőrzésével kötnék össze. Azaz csak akkor terhelik meg a bankszámlát, ha a mobiltelefon is azon a helyszínen van, ahol a bankkártyát használják.

“Szolgáltatásunkat olyan bankkártya tulajdonosoknak ajánljuk, akik a csalás esetén felmerülő kényelmetlenségeket és költségeket szeretnék elkerülni” – mondja Kókai Tamás CEO, hozzátéve, hogy üzleti partnereik remélhetőleg a kereskedelmi bankok lesznek, akik ügyfeleik számára kiegészítő szolgáltatásként, saját brand alatt értékesítik majd a szolgáltatást.

card fraud prevention magyar fintech

Forrás: Card Fraud Preventer

 

Banki partnereket keresnek

mobiltelefon lokációhoz való azonnali hozzáférés megvalósítását követően, a fizetési folyamatba történő beavatkozási pont véglegesítése a következő jelentős feladatuk. Ezt követően pedig pilot projektben való részvételt biztosítanának az együttműködő bankoknak, kártyatársaságnak és mobilszolgáltatónak.

Kókai szerint hasonló megoldás jelenleg sem a hazai, sem a külföldi piacokon nincs. Ha megvalósul a projekt, akkor egyből piacvezetőkké válhatnak.

„Ha világszinten évente csak a lopások 1 százalékát akadályozzuk meg és az így elkerült veszteség mindössze 1 százalékát kérjük el, akkor az 610 millió forint éves árbevételt eredményezne. Ki szeretne csatlakozni?”

 

A csalásdetektálás témában további magyar fintech startup is található a magyar fintech piactéren.

Címkék:
blank
blank