Így küldenék kényszerszabadságra a bankkártyacsalókat

Szerző: | 2017. 07. 28. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A bankkártya-tulajdonosok rémálma, hogy a csalók egyszer ellopják adataikat és vele együtt a pénzüket. Ám még ha azt nem is sikerülne, a kártyaletiltás, az adminisztráció, az utánajárás felesleges terhet jelentene. Erre kínál megoldást a FinTechShow-n is bemutatkozott magyar fintech, a Card Fraud Preventer alkalmazás. Akkor engedélyezné a tranzakciót, ha a mobiltelefonunk is a közelben van.

 

Egyre súlyosabb a probléma

Egyre több bankszámla-tulajdonossal esik meg, hogy éjszaka felhívják a bankból azzal a kérdéssel: akart-e Szingapúrból repülőjegyet venni az Egyesült Államokba. Szerencsés esetben a nem válasz elhangzása után az álmából felvert ügyfél visszaalszik, rosszabb esetben dühtől nem látva letiltja a kártyát a csalók miatt. Ezt a telefonhívást (is) megspórolná nekünk a magyar fintech.

A bankkártyacsalások összértéke 2015-ben elérte a 6 102 milliárd forintot(!). A tavalyi év legnagyobb ismert adatlopásában pedig 3,2 millió bankkártya adatát szerezték meg. Azaz a kártyaszámot, a birtokos nevét, az érvényességi időt és a biztonsági kódot, amelyek ismerete elegendő az interneten keresztüli visszaéléshez. (Ha viszont a kártyánkhoz hozzárendeltük a 3D Secure szolgáltatást, illetve a webshop is alkalmazza ezt, akkor nem tudnak visszaélni a kártyánkkal. Pár hasznos info a 3D Secure szolgáltatásról.)

 

Ezzel segítene a magyar fintech

Épp az ilyen bankkártyacsalások lennének megelőzhetők a magyar fintech alkalmazással, a Card Fraud Preventer-rel. A szolgáltatás lényege, hogy a fizetések engedélyezését a kártyatulajdonos mobiltelefon lokációjának ellenőrzésével kötnék össze. Azaz csak akkor terhelik meg a bankszámlát, ha a mobiltelefon is azon a helyszínen van, ahol a bankkártyát használják.

“Szolgáltatásunkat olyan bankkártya tulajdonosoknak ajánljuk, akik a csalás esetén felmerülő kényelmetlenségeket és költségeket szeretnék elkerülni” – mondja Kókai Tamás CEO, hozzátéve, hogy üzleti partnereik remélhetőleg a kereskedelmi bankok lesznek, akik ügyfeleik számára kiegészítő szolgáltatásként, saját brand alatt értékesítik majd a szolgáltatást.

card fraud prevention magyar fintech

Forrás: Card Fraud Preventer

 

Banki partnereket keresnek

mobiltelefon lokációhoz való azonnali hozzáférés megvalósítását követően, a fizetési folyamatba történő beavatkozási pont véglegesítése a következő jelentős feladatuk. Ezt követően pedig pilot projektben való részvételt biztosítanának az együttműködő bankoknak, kártyatársaságnak és mobilszolgáltatónak.

Kókai szerint hasonló megoldás jelenleg sem a hazai, sem a külföldi piacokon nincs. Ha megvalósul a projekt, akkor egyből piacvezetőkké válhatnak.

„Ha világszinten évente csak a lopások 1 százalékát akadályozzuk meg és az így elkerült veszteség mindössze 1 százalékát kérjük el, akkor az 610 millió forint éves árbevételt eredményezne. Ki szeretne csatlakozni?”

 

A csalásdetektálás témában további magyar fintech startup is található a magyar fintech piactéren.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.