2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.07.31.

Bejött az MKB Banknak a fintech inkubációs program. Októberben folytatják

Szerző:

Kategóriák:

Lezárult a 18 hetes fintech inkubációs időszak Magyarország első banki inkubátorában, az MKB Fintechlab-ban. Megszületett az első stratégiai jelentőségű bank-fintech szerződés is; a FintechBlocks startup építi fel az MKB nyílt API platformját. Októberben újabb startupokat vár az MKB Fintechlab és elindul Magyarország első banki sandbox-sza is.

 

10 hónappal ezelőtt indult el az MKB FinTech Program, aminek keretében a bank a jövő digitális bankolását meghatározó legígéretesebb startupok felkarolását tűzte zászlajára. Az MKB FinTech Versenyen közel 60 ígéretes ötlettel, megoldással pályáztak, amik közül 6 került be az inkubációs programba.

A programba bekerült csapatok részére az MKB Bank egyenként akár 30 millió forintos támogatást is biztosított. A program sikerességét mutatja, hogy a kikerülő megoldások már rövidtávon is hasznosíthatók lesznek. Nézzük, hová jutottak a csapatok!

 

1. Blueopes

Automatizált vagyonmenedzsment (más néven: robo advisor) platformot fejlesztettek a befektetőknek, befektetési tanácsadóknak, akik 1 perc alatt közel 30 milliárd portfólióból választhatják ki a kockázatvállalási étvágyhoz, valamint a környezeti és társadalmi preferenciákhoz legjobban illeszkedő befektetési csomagokat. Sőt, a Blueopes csapata azt is megmutatja, mekkora esőerdőt védünk meg a tudatos befektetésünkkel. Az MKB Bank tőkebefektetésén túl további 300-500 ezer eurót vonnának be a nemzetközi terjeszkedésük finanszírozásához. A megoldásukat első körben bankok és brókercégek körében hasznosítják. Korábban már írtunk rólunk, ahol bemutattuk, mi a legnagyobb kihívás számukra, illetve nemzetközi szinten kikkel versenyeznek. 

blueopes fintechlab

Faluvégi Balázs a Blueopes társalapítója. Fotó: MKB Fintechlab

 

2. Elevator Finance

Hamarosan nem kell a bankfiókba mennünk, és a papírmunkát is leveszik a vállunkról, ha fogyasztói hitelt szeretnénk igényelni – legalábbis ezt ígérte az Elevator Finance a minap megrendezett Fintechlab Demo Day keretében. Bemutatták, hogyan működik majd az online szerződéskötés, a digitális ügyfélazonosítás és a 2-faktoros authentikáció a digitális hitelközvetítőnél. Ősszel a fogyasztók is láthatják majd a működő prototípust, ami az MKB Mosoly személyi kölcsön igényléssel debütál.

 

3. Family Finances

Ahogy korábban is írtuk, ők digitalizálnák a fiatalok zsebpénzét és megtanítanák a gyermekeinket a tudatos pénzügyi viselkedésre. A megoldás fejlesztői a 18 hetes inkubációs időszak alatt piacot kutattak, beszéltek diákszervezetekkel, hogy a fiatalokra szabott pénzügyi megoldást nyújthassanak. Gondoltak arra is, hol és hogyan vásárolnak a fiatalok, így a számukra releváns kereskedői partnerségek kiépítésébe is belevágtak. Az ősz folyamán néhány alapfunkcióval már elindul a szolgáltatás.

fintechlab family finances demoday

A Family Finances alapítói. Fotó: MKB Fintechlab

 

4. FintechBlocks

A teljes inkubációs folyamat során a legnagyobb érdeklődést a FintechBlocks kapta, akik a jövő nyílt bankolásához („open banking”) vezető platformot fejlesztik. Jelenleg ez az egyik legforróbb téma a bankszektorban a 2018. januártól alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) miatt, amiről itt bővebben is olvashatsz. A „fintech ragasztó” lehetővé teszi a bankok és a fintech startupok összekapcsolását egyetlen szabványosított interfészen (API) keresztül a PSD2 irányelvben elvárt módon. A Demo Day-en az MKB Bank azt is bejelentette, hogy “a FintechBlocks-szal közösen építi fel a bank nyílt IT architektúráját”.

 

5. Tőkeportál

A Tőkeportálról részletesen írtunk, ami a részvénycélú közösségi finanszírozás megvalósítását tűzte zászlajára. A portálon az induló vagy friss tőkére vágyó vállalkozások, részvénytársasági formában, a vonatkozó európai uniós irányelvek értelmében évente mintegy 31 millió forint tőkét gyűjthetnek. A Tőkeportálon online kampányok keretében juthatnak majd tőkéhez a vállalkozások.

 

6. Limitless

A távoli célokra, vagy akár a nyugdíjas korra előre gondolkodó diákoknak, fiataloknak kínál alternatív megtakarítási megoldást a Limitless nemzetközi csapata. A fintech megoldás a vásárlásaink után pár százalékot „félretesz”, amit ezt követően nagyon alacsony költségű, befektetési alapokban helyez el. A csapat jelenleg banki partnereket keres a szolgáltatás piaci bevezetéséhez.

fintechlab demoday team magyar fintech startupok

Az MKB Fintechlab csapata és az inkubációban résztvevő fintech startupok. Fotó: MKB Fintechlab

 

+1: Kriph.io

A Kriph.io csapatát a FinTechShow2017 nyerteseként ismerhettük meg. A FinTechShow-ról az út számukra egyenesen az MKB Fintechlab-ba vezetett. A csapat részt vett a mentor programban, a workshopokon és a többi csapattal közösen, egymást segítve dolgoztak a projektjükön. Mára ők is megalakították a cégüket, és elindult a béta teszt is.

A Kriph.io a 18-35 éves, városi, digitális eszközökre nyitott, jellemzően használt autóval rendelkező korosztálynak nyújtana használat alapú autóbiztosítást. A termék az autóban lévő OBDII portra csatlakozva a telematika és a digitális adatelemzés eszközeivel rögzíti a felhasználó vezetési magatartását. Az eszköz segítségével látható, hogy mikor van az autó mozgásban. A Kriph csak arra az időszakra számít fel biztosítási díjat, amikor az autó használatban van.

A szolgáltatás másik fontos eleme, hogy kockázatközösségeket hoznak létre a befizetők, s ebből finanszírozzák az esetleges károkat. A kockázatközösségek létrehozásával kockázatkerülő magatartásra szeretnék rászoktatni a fiatal vezetőket.

 

Fintechlab 2.0, MKB API és Sandbox

A Demo Day-en az MKB Bank megerősítette, az első program sikereire alapozva folytatja az együttműködést a fintech startupokkal. Ennek keretében idén ősszel elstartol az MKB Fintechlab második inkubációs szakasza is. Nem csak a tervezett ütemezésről szerezhetünk további információkat a Fintechlab honlapján, de azon keresztül eljuthatunk az MKB Bank sandbox portáljára is.

Itt elérhetjük az MKB Bank három API hozzáférésének dokumentációját is: a számlainformációkhoz való hozzáférést biztosító API-t, a fizetési tranzakciók kezdeményezését biztosító API-t, valamint a bank ATM és bankfiók hálózatával kapcsolatos legfontosabb adatokhoz való hozzáférést biztosító API-t.

MKB api dokumentacio

MKB API hozzáférések és Sandbox portál

 

Korábban írtunk arról, hogy ezek az API hozzáférések – illetve a PSD2 irányelv – milyen új digitális szolgáltatói modellek megjelenését teszik lehetővé, illetve hol érhetők el az API szabvány tervezetek. Hogy mi ennek a jelentősége? “Gyorsabbá válhat a hitelezés, olcsóbbá válhatnak a banki szolgáltatások, egy kattintással részletfizetést kaphatsz a kereskedőnél, vagy egyetlen kattintással kifizetheted a céges számlákat. Csak egy pár példa arra, ami 2018-tól, a banki infrastruktúra megnyitása után megvalósulhat Magyarországon is.”

Címkék: