BankTechShow

Bejött az MKB Banknak a fintech inkubációs program. Októberben folytatják

Szerző: | 2017. 07. 31. | Fintech startupok, Hazai digitális banki hírek, Magyar fintech startupok, Összes hír

Lezárult a 18 hetes fintech inkubációs időszak Magyarország első banki inkubátorában, az MKB Fintechlab-ban. Megszületett az első stratégiai jelentőségű bank-fintech szerződés is; a FintechBlocks startup építi fel az MKB nyílt API platformját. Októberben újabb startupokat vár az MKB Fintechlab és elindul Magyarország első banki sandbox-sza is.

 

10 hónappal ezelőtt indult el az MKB FinTech Program, aminek keretében a bank a jövő digitális bankolását meghatározó legígéretesebb startupok felkarolását tűzte zászlajára. Az MKB FinTech Versenyen közel 60 ígéretes ötlettel, megoldással pályáztak, amik közül 6 került be az inkubációs programba.

A programba bekerült csapatok részére az MKB Bank egyenként akár 30 millió forintos támogatást is biztosított. A program sikerességét mutatja, hogy a kikerülő megoldások már rövidtávon is hasznosíthatók lesznek. Nézzük, hová jutottak a csapatok!

 

1. Blueopes

Automatizált vagyonmenedzsment (más néven: robo advisor) platformot fejlesztettek a befektetőknek, befektetési tanácsadóknak, akik 1 perc alatt közel 30 milliárd portfólióból választhatják ki a kockázatvállalási étvágyhoz, valamint a környezeti és társadalmi preferenciákhoz legjobban illeszkedő befektetési csomagokat. Sőt, a Blueopes csapata azt is megmutatja, mekkora esőerdőt védünk meg a tudatos befektetésünkkel. Az MKB Bank tőkebefektetésén túl további 300-500 ezer eurót vonnának be a nemzetközi terjeszkedésük finanszírozásához. A megoldásukat első körben bankok és brókercégek körében hasznosítják. Korábban már írtunk rólunk, ahol bemutattuk, mi a legnagyobb kihívás számukra, illetve nemzetközi szinten kikkel versenyeznek. 

blueopes fintechlab

Faluvégi Balázs a Blueopes társalapítója. Fotó: MKB Fintechlab

 

2. Elevator Finance

Hamarosan nem kell a bankfiókba mennünk, és a papírmunkát is leveszik a vállunkról, ha fogyasztói hitelt szeretnénk igényelni – legalábbis ezt ígérte az Elevator Finance a minap megrendezett Fintechlab Demo Day keretében. Bemutatták, hogyan működik majd az online szerződéskötés, a digitális ügyfélazonosítás és a 2-faktoros authentikáció a digitális hitelközvetítőnél. Ősszel a fogyasztók is láthatják majd a működő prototípust, ami az MKB Mosoly személyi kölcsön igényléssel debütál.

 

3. Family Finances

Ahogy korábban is írtuk, ők digitalizálnák a fiatalok zsebpénzét és megtanítanák a gyermekeinket a tudatos pénzügyi viselkedésre. A megoldás fejlesztői a 18 hetes inkubációs időszak alatt piacot kutattak, beszéltek diákszervezetekkel, hogy a fiatalokra szabott pénzügyi megoldást nyújthassanak. Gondoltak arra is, hol és hogyan vásárolnak a fiatalok, így a számukra releváns kereskedői partnerségek kiépítésébe is belevágtak. Az ősz folyamán néhány alapfunkcióval már elindul a szolgáltatás.

fintechlab family finances demoday

A Family Finances alapítói. Fotó: MKB Fintechlab

 

4. FintechBlocks

A teljes inkubációs folyamat során a legnagyobb érdeklődést a FintechBlocks kapta, akik a jövő nyílt bankolásához („open banking”) vezető platformot fejlesztik. Jelenleg ez az egyik legforróbb téma a bankszektorban a 2018. januártól alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) miatt, amiről itt bővebben is olvashatsz. A „fintech ragasztó” lehetővé teszi a bankok és a fintech startupok összekapcsolását egyetlen szabványosított interfészen (API) keresztül a PSD2 irányelvben elvárt módon. A Demo Day-en az MKB Bank azt is bejelentette, hogy „a FintechBlocks-szal közösen építi fel a bank nyílt IT architektúráját”.

 

5. Tőkeportál

A Tőkeportálról részletesen írtunk, ami a részvénycélú közösségi finanszírozás megvalósítását tűzte zászlajára. A portálon az induló vagy friss tőkére vágyó vállalkozások, részvénytársasági formában, a vonatkozó európai uniós irányelvek értelmében évente mintegy 31 millió forint tőkét gyűjthetnek. A Tőkeportálon online kampányok keretében juthatnak majd tőkéhez a vállalkozások.

 

6. Limitless

A távoli célokra, vagy akár a nyugdíjas korra előre gondolkodó diákoknak, fiataloknak kínál alternatív megtakarítási megoldást a Limitless nemzetközi csapata. A fintech megoldás a vásárlásaink után pár százalékot „félretesz”, amit ezt követően nagyon alacsony költségű, befektetési alapokban helyez el. A csapat jelenleg banki partnereket keres a szolgáltatás piaci bevezetéséhez.

fintechlab demoday team magyar fintech startupok

Az MKB Fintechlab csapata és az inkubációban résztvevő fintech startupok. Fotó: MKB Fintechlab

 

+1: Kriph.io

A Kriph.io csapatát a FinTechShow2017 nyerteseként ismerhettük meg. A FinTechShow-ról az út számukra egyenesen az MKB Fintechlab-ba vezetett. A csapat részt vett a mentor programban, a workshopokon és a többi csapattal közösen, egymást segítve dolgoztak a projektjükön. Mára ők is megalakították a cégüket, és elindult a béta teszt is.

A Kriph.io a 18-35 éves, városi, digitális eszközökre nyitott, jellemzően használt autóval rendelkező korosztálynak nyújtana használat alapú autóbiztosítást. A termék az autóban lévő OBDII portra csatlakozva a telematika és a digitális adatelemzés eszközeivel rögzíti a felhasználó vezetési magatartását. Az eszköz segítségével látható, hogy mikor van az autó mozgásban. A Kriph csak arra az időszakra számít fel biztosítási díjat, amikor az autó használatban van.

A szolgáltatás másik fontos eleme, hogy kockázatközösségeket hoznak létre a befizetők, s ebből finanszírozzák az esetleges károkat. A kockázatközösségek létrehozásával kockázatkerülő magatartásra szeretnék rászoktatni a fiatal vezetőket.

 

Fintechlab 2.0, MKB API és Sandbox

A Demo Day-en az MKB Bank megerősítette, az első program sikereire alapozva folytatja az együttműködést a fintech startupokkal. Ennek keretében idén ősszel elstartol az MKB Fintechlab második inkubációs szakasza is. Nem csak a tervezett ütemezésről szerezhetünk további információkat a Fintechlab honlapján, de azon keresztül eljuthatunk az MKB Bank sandbox portáljára is.

Itt elérhetjük az MKB Bank három API hozzáférésének dokumentációját is: a számlainformációkhoz való hozzáférést biztosító API-t, a fizetési tranzakciók kezdeményezését biztosító API-t, valamint a bank ATM és bankfiók hálózatával kapcsolatos legfontosabb adatokhoz való hozzáférést biztosító API-t.

MKB api dokumentacio

MKB API hozzáférések és Sandbox portál

 

Korábban írtunk arról, hogy ezek az API hozzáférések – illetve a PSD2 irányelv – milyen új digitális szolgáltatói modellek megjelenését teszik lehetővé, illetve hol érhetők el az API szabvány tervezetek. Hogy mi ennek a jelentősége? „Gyorsabbá válhat a hitelezés, olcsóbbá válhatnak a banki szolgáltatások, egy kattintással részletfizetést kaphatsz a kereskedőnél, vagy egyetlen kattintással kifizetheted a céges számlákat. Csak egy pár példa arra, ami 2018-tól, a banki infrastruktúra megnyitása után megvalósulhat Magyarországon is.”

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!