2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.06.07.

Magyar fintech viszi a felhőbe a bankokat

Szerző:

Kategóriák:

Core banki rendszer a felhőből, szolgáltatásként? Ma már ez is lehetséges egy magyar cég, a R34DY segítségével. Hogyan érte el a modularitás a “mammut” core banki rendszereket is? Mit adhat a Core Banking-as-a-Service model a pénzügyi szolgáltatóknak? Beszélgetőpartnerünk Hetényi Márk, a R34DY alapítója és ügyvezető igazgatója.

Monolitikustól a moduláris core banki rendszerig

1. Bár a központi (core) banki rendszerek cseréjének szükségessége régóta napirenden van a hagyományos bankoknál, ezidáig kétszer, de inkább háromszor is meggondolták, hogy belevágjanak ezeknek a monolitikus rendszereknek a cseréjébe. Ma azonban már látni az első “fecskéket” itthon is. Mi változott? Milyen fejlődést látsz ezen a területen?

Hetényi Márk: A technológia fejlődésének köszönhetően egyrészt megjelentek a piacon olyan új generációs core banki megoldások, amelyek natív módon a felhőben születtek, felhő alapú használatra tervezték és a megszokottnál gyorsabb implementációt tesznek lehetővé.

Emellett a tradicionális banki rendszerek is jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az Oracle Flexcube megoldása, amivel mi dolgozunk ún. on-premise (helyszínen telepített) verzióból, ma már szintén felhő tanúsítvánnyal rendelkező, felhőben futtatható megoldássá fejlődött.

Azon túl, hogy a felhő technológia segítségével egy jobban skálázható, hatékonyabban üzemeltethető rendszer építhető, azt látjuk, a core banki rendszereket fejlesztő cégek ma már olyan keretrendszert tudnak biztosítani az ügyfelek számára, amiből microservice elemek segítségével össze tudják “legózni” a szükséges komponenseket.

Ez a fajta modularitás nagyobb rugalmasságot adhat, a rendszer egyszerűbben bővíthető, ha megtanulunk jól legózni.

30 termék helyett 3000? Az új generációs banki megoldás is csalódást okozhat

2. Sokat lehet hallani, olvasni az új generációs banki rendszerek előnyeiről. Ti azonban egy tradicionálisnak számító szállító megoldását választottátok a szolgáltatásotok felépítéséhez. Mi áll a döntésetek hátterében?

Hetényi Márk: Egy új generációs core banki megoldást fejlesztő cég nemrég úgy nyilatkozott, hogy egy akkora populációval rendelkező országban, mint az Egyesült Királyság, elegendő lenne egy bank számára 30 termék is. Ezzel szemben egy közepes méretű banknak jellemzően 3000 terméke van.

Azt látjuk, hogy jelenleg sem a szabályozás, sem a piac nem abba az irányba hat, aminek eredményeként a bankokban jelentős termék konszolidációt lehetne végrehajtani.

Ahhoz, hogy egy új generációs core banki rendszert jól tudjunk használni, valóban meg kellene maradni egy max. 30 termékes portfóliónál.

Egy zöldmezős, pár termékes pénzügyi szolgáltató számára tökéletes lehet egy új generációs megoldás, de az összetett portfólióval rendelkező bankoknál a komplexitás kezelése már nem működik olyan hatékonyan az új generációs rendszerekkel.

Nem baj, ha olyan eszköz van a “farzsebünkben”, ami bizonyítottan képes a komplexitást is kezelni.

Az Oracle is megtette a Flexcube rendszerrel az evolúcióban azokat a lépéseket, amelyek eredményeként támogatni tudja a moduláris építkezést és több száz implementáció során bizonyította, hogy képes a pénzügyi szektorban meglévő komplexitást is kezelni.

Emellett az Oracle egy adatbázis orientált cég, emiatt a core rendszer is nagyon jól összeköthető adatbázisokkal, és a felhő alapú verzió is optimalizálva van a saját adatbázisaira. Olyan technológiai stack, eszköztár van a Flexcube alatt, ami optimalizálva van egy large scale működésre.

R34DY Ablements: core banki rendszer a felhőből, szolgáltatásként

3. Három éve indult a R34DY és ma már 10 országban, több mint 100 fős csapattal támogatja a core banki rendszer bevezetéseket, illetve -cseréket. Mik voltak azok a piaci igények, amelyek életre hívták a R34DY-t?

Hetényi Márk: Azt tapasztaltuk, elsősorban a kis- és közepes bankoknál, illetve fintech cégeknél, hogy szépen felépült a termék és értékesítési kompetencia, de hiányzott az a mély üzleti szakértői tudást, ami egy Flexcube implementációhoz, a paraméterezéshez szükséges. Emiatt nem tudták kihozni a rendszerből a teljes potenciált.

Mi erre a kompetencia hiányra építettük fel nagyon tudatosan a csapatunkat. Jól tudtuk vegyíteni azt, hogy vannak banki szakemberek, IT fejlesztők és Flexcube-ban jártas szakértők egyaránt.

A piacnak tetszett ez a fajta szakértelem kombináció, amit mi képviselünk, az, hogy az IT mellett üzleti és banki ismeretekkel is rendelkezünk.

Emellett elindult egy olyan evolúciós folyamat, aminek eredményeként egyre több ügyfél fogalmazta meg a Flexcube felé azt az igényét, hogy szolgáltatásként kívánja igénybe venni a rendszer funkcióit. Bár a Flexcube bizonyos moduljai ekkor már elérhetővé váltak a felhőben, arra még nem volt teljes mértékben felkészülve, hogy Software-as-a-Service (SaaS) modellben nyújtson teljeskörű szolgáltatást.

4. Nemrég debütált az Ablements szolgáltatásotok, aminek segítségével a core banki rendszer képességek szolgáltatásként – ún. Core Banking-as-a-Service (röviden: CBaaS) modellben – vehetők igénybe. Mit takar pontosan a CBaaS modell? Mit kaphat tőletek az ügyfél?

Hetényi Márk: Az előbb említett okok miatt egyre több tenderbe hívott be minket az Oracle, hogy a hiányzó szolgáltatási képességeket – mint például a napi üzemeltetési feladatokat, az új termékek felparaméterezését, testreszabását – mi biztosítsuk.

Úgy tűnt, ez is tetszik a piacnak, ezért végül úgy döntöttünk, összecsomagoljuk a szolgáltatást – első körben a core banki rendszert.

Az Ablements csomagban egyszeri és folyamatos szolgáltatások is igénybe vehetők. Az egyszeri szolgáltatások jellemzően nagyobb projektek: rendszer implementációk, migrációk. A folyamatos szolgáltatás keretében támogatni tudjuk ügyfeleinket a napi működésben (napnyitás, -zárás, hibakezelés), az üzleti specifikációk elkészítésében, termék-paraméterezésben, riport igények teljesítésében.

Az Ablements csomag gyakorlatilag lehetővé teszi a kis- és közepes bankok számára, hogy Flexcube-ot használjanak anélkül, hogy nekik feltétlenül core rendszer kompetenciát kellene felépíteniük.

A komplexitás nem vész el csak átalakul

5. Az újfajta technológiák jellemzően újfajta kompetenciákat is igényelnek. Mit látsz ezen a téren a core banki rendszerek oldaláról? Milyen újfajta kihívás vár a bankokra és hogyan tud ebben segíteni a R34DY?

Hetényi Márk: Régebben belepakoltunk mindent egy monolitikus rendszerbe, ami egy idő után természetszerűleg már nagyon nehézkesen “mozgott”, változott.

Most lehet ezer lego darabod és neked kell megtanulnod összeilleszteni, egymásra építeni ezeket.

Ma már jellemzően nem egy rendszer 10000 paraméterét kell ismernie egy adott csapatnak a szervezeten belül, helyette egy olyan újfajta kompetencia felépítése szükséges, ami biztosítja, hogy a sok kis modul hatékonyan kapcsolódjon egymáshoz.

Az IT architektúrában egyfajta orchesztrációs szintek jönnek létre, melyek azon dolgoznak, hogy ezek a lego darabkák összeálljanak és összeillesztve is maradjanak. Ebből a szempontból a komplexitás nem szűnik meg, csak átalakul.

Az a visszajelzés a piacról – a kis- és közepes bankok részéről egyértelműen – hogy nem áll rendelkezésükre olyan mértékű erőforrás, ami ahhoz szükséges, hogy minden egyes rendszerhez, modulhoz kialakítsák azt a mélységű belső kompetenciát, amivel a legtöbbet ki lehet hozni a rendszerekből. De nem is kell nekik.

Az Ablements crédója: “Core banking does not need to be your core competency”

A R34DY ebben erős. Olyan mélységű kompetenciát épített fel házon belül, amivel hatékonyan tudja támogatni a banki és fintech partnereket a core banki rendszer felépítésében és üzemeltetésében.

6. Mik a további tervek az Ablements platformmal? Hol látod magatokat 3 éves távlatban?

Hetényi Márk: Most kezdünk intenzívebben a nemzetközi piaci terjeszkedésbe. Európán túl tekintve az afrikai kontinens irányába is nézelődünk.

Az Ablements evolúciója a tervek szerint oda vezet minket, hogy a jelenlegi core banking-as-a-service modellből továbblépve egy olyan integrációs platform épül fel, amelyen keresztül előre integrált komplett use case-ek (KYC, AML, fizetések, fraud menedzsment) válnak elérhetővé a banki partnereink számára.

A R34DY célja, hogy a különféle harmadik feles szolgáltatók bekötésével az Ablements platform a nap végén egyfajta orchesztrációs szolgáltatóvá váljon.

Egy olyan mechanizmust tervezünk kialakítani, amin keresztül az ügyfél az Ablements platformon elérhető lego elemek segítségével plug&play módon tudja építeni a szolgáltatásait – akár egyedül, akár a R34DY kompetenciák igénybevételével.

Az új generációs banki rendszerekkel és szatellit megoldásokkal, a jövő digitális bankjának infrastruktúrájával, a banküzemet, operációt támogató legújabb technológiákkal részletesen is foglalkozunk 2023. november 23-án a BankTechShow-n.

Early bird jegyek 2023. június 30-ig! Részletek és regisztráció itt.

Címlapfotón Hetényi Márk, a R34DY alapítója, ügyvezető igazgatója. Címlapfotó forrása: R34DY

Címkék:
blank