BankTechShow

Már nem ingyenes a Revolut feltöltés? Új korszak következik

Szerző: | 2020. 02. 10. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

Január végétől a Revolut kártyabirtokosok azt tapasztalhatják, hogy a bankkártyáról történő feltöltés akár készpénzes tranzakciónak is minősülhet, emiatt költséggel járhat, vagy elesnek a feltöltésre használt kártyához kapcsolódó hűségpontoktól. A változás mögött az ún. kereskedői kategória kód (MCC = Merchant Category Code) módosítása áll (6012-ről 4829-re), amiről a Revolut „elfelejtette” értesíteni a felhasználóit. Miért kerülhet pénzbe egyik pillanatról a másikra a Revolut egyenleg feltöltése? Kinek kell fizetnie és mikor? Hogyan csinálja mindezt a TransferWise?

Ezt érdemes tudnod a Revolut forint feltöltésről

A Revolut hosszú időn át ígérte a magyaroknak, elhozza a közvetlen forint feltöltés lehetőségét, hogy a felhasználóknak ne kelljen devizakonverziós költséget fizetniük. Végül 2019 májusában valóra váltotta ígéretét és bankkártyás vásárlásnak minősülő tranzakció keretében lehetővé vált a Revolut kártya közvetlen feltöltése (6012-es MCC kóddal).

A forint alapú bankkártyával történő Revolut forint egyenleg feltöltése eddig nem járt semmilyen költséggel, mivel a társaság “átvállalta” a kártyás feltöltéssel járó díjat. Ebben az esetben a Revolut úgy viselkedett, mint egy bankkártyát elfogadó webshop, kereskedő, aki elfogadói díjat fizetett minden egyes bankkártyás vásárlás (jelen esetben egyenleg feltöltés) után az elfogadó banknak, vagy fizetési szolgáltatónak.

Mi az az elfogadói díj?

Az EU-n belüli szabályozás értelmében az elfogadói díj három tételből tevődik össze:

  1. bankközi jutalék (InterChange fee. Ennek a mértéke lakossági betéti kártya esetén a vásárlás összegének 0,2%-a, hitelkártya esetén 0,3%-a),
  2. rendszerhasználati díj (kártyatársasági díj = Visa, Mastercard, Amex stb.),
  3. pénzügyi szolgáltatónak/elfogadó banknak fizetendő kereskedői jutalék.

A példa kedvéért, ha 100 ezer forinttal töltjük fel a forint Revolut egyenlegünket a forint alapú bankkártyánkkal, akkor ennek a díja 0,5%-os elfogadói díj esetén 500 forint. Ezt az összeget a Revolut fizette eddig a kártyabirtokosok helyett.

Mi változott?

Január vége óta úgy tűnik, hogy a Revolut már nem vállalja át a kártyás tranzakció keretében megvalósuló egyenlegfeltöltés díját. A feltöltések mostantól egy új kereskedői kód (MCC 4829) alatt valósulnak meg és készpénzes (kártyatársasági definíció szerint: átutalási = Wire Transfer, „készpénz-átutalásos”) tranzakcióknak minősülnek (ide tartozik például a bankkártyáról bankkártyára történő pénzküldés is).

Ez azt jelenti, hogy amikor a kártyabirtokos a Revolut appon belül megadja, vagy kiválasztja a forint bankkártya adatait az egyenleg feltöltésekor, akkor a Revolut a kártyakibocsátó banknak

olyan kóddal küldi meg a tranzakciót, ami alapján az akár készpénzes tranzakciónak/pénzküldésnek minősülhet – kártyakibocsátó banktól függően.

Ebben az esetben a hazai kártyakibocsátó bank hirdetményétől függ, mennyit kell a kártyabirtokosnak a tranzakcióért fizetnie. Ez bankonként változik, így mindenkinek érdemes tájékozódnia a bankjánál, kell-e és ha igen, mennyit kell fizetnie a Revolut kártya feltöltéséért mostantól.

Hitelkártyával mostantól nem érdemes a Revolut kártyát feltölteni, tekintettel arra, hogy az készpénzes tranzakcióként viselkedik és így a tranzakció könyvelésének napjától fizetni kell a kamatot.

A Revolut ügyfélszolgálatán feltett felhasználói kérdésre a Revolut elismerte, hogy változott a feltöltési eljárás és mostantól költsége lehet a feltöltésnek.

Forrás: Revolut felhasználók Magyarország FB csoport

Hogyan csinálja a TransferWise?

A TransferWise az applikációban az egyenlegfeltöltés előtt egyértelműen tájékoztatja az ügyfeleket, hogy az egyes feltöltési lehetőségek (pl. betéti kártyás, hitelkártyás, Apple Pay, banki átutalás) mennyibe kerülnek. A kártyás feltöltés esetén a TransferWise nem vállalja át a feltöltés díját, és egyértelműen tájékoztatja az ügyfelet arról, hogy ennek díja lesz. 100.000 forintos feltöltés esetén 500 forint.

Jelenleg a Trasnferwise-nál a banki átutalással történő feltöltés belföldi bankközi átutaláson keresztül történik, a feltöltés díja a felhasználó banki számlacsomagjának kondíciójától függ. A Revolut esetén, ha banki átutalással szeretnénk feltölteni az egyenlegünket, akkor az nemzetközi átutalásnak minősül és magasabb költségekkel jár (mint a TransferWise estén).

Egyébként

a TransferWise a kezdetektől ugyanazzal a MCC kóddal hajtja végre a bankkártyás tranzakció keretében történő egyenlegfeltöltést, mint amire most a Revolut átállt.

A különbség, hogy a Revolut erről „elfelejtette” tájékoztatni ügyfeleit.

Mi állhat a változás mögött valójában?

A pénz. A Revolut évek óta masszívan veszteséges és a legutolsó lezárt pénzügyi beszámolója alapján 2018-ban már 13 milliárd forint mínuszban zárt. Ezzel szemben a versenytárs TransferWise 2017-től profitot termel, a 2017-es évet 2,5 milliárd forint pluszban zárta.

Talán ennek is köszönhető, hogy eljött az ideje a profit termelésnek a Revolutnál (is) és nem feltétlenül akarnak minden költséget – például a bankkártyás tranzakció keretében történő egyenlegfeltöltés költségét – átvállalni az ügyfelektől.

Azáltal, hogy a Revolut az MCC kódot megváltoztatta, nemcsak, hogy nem vállalják át az ügyfelektől a költséget, de még kereshetnek is rajta.

Azzal nincs semmi gond, hogy a Revolut keresi a jövedelemtermelő képességet növelő utakat. Azonban a kód módosítását követően

a Revolutnak egyértelmű tájékoztatást kellett volna adnia ügyfeleiknek arról, hogy a kártyás tranzakciók keretében történő feltöltésnek díja lehet.

Ezt elmulasztotta, így összességében a Revolut nem járt el tisztességesen az ügyfeleivel szemben és a változást követően sem sietett az ügyfelei segítségére.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!