Itt a meglepetés! Többen használják a Revolutot és a Simple-t, mint egyes nagybankok alkalmazásait

írta | 2020. 02. 05. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír, Revolut

FinTechShow-6.0-Kodban-a-jovonk

Bekövetkezett, amiről sokan azt gondolták, Magyarországon erre nem lesz példa a lakosság alacsony pénzügyi kultúrája és digitális felkészültsége miatt. Már nem igaz, hogy a felhasználók csak a bankjukban bíznak. Az elérhető fintech alkalmazások, Revolut, Simple, Curve, TransferWise használata dinamikusan növekszik és nagybankokat vertek meg itthon. További érdekesség, hogy a Curve beelőzte a TransferWise-t Magyarországon – legalábbis a mobilapp használata tekintetében az Androidosok körében.

A SimilarWeb napi szinten gyűjti a statisztikákat a weboldalakról és a mobilalkalmazásokról világszinten, többek között a letöltési, forgalmi és használati adatokat. A Google Play mobilalkalmazások esetén a SimilarWeb algoritmusa naponta összeállítja a mobilalkalmazások használati sorrendjét – kategóriánként is.

A SimilarWeb adatbázisa alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult a fintech (Revolut, Simple, Curve, TransferWise) és a banki mobilalkalmazások használati rangsora az elmúlt 2 hónapban Magyarországon

Többen használják a Curve appot, mint a TransferWise mobilalkalmazást

Tavaly december óta vizsgáljuk, hogyan teljesítenek a pénzügyi mobilalkalmazások az iTunes és a Google Play áruházak magyarországi népszerűségi toplistáján.

Most azt vizsgáltuk, hogy a fintech appok, mint a Revolut, SimpleTransferWise és Curve a használat alapján hányadik helyen szerepeltek a hazai ranglistán a Google Play áruházban (az iTunes áruház esetén használati adatok nem álltak rendelkezésünkre a SimilarWeb adatbázisában).

Röviden:

  • A mobilalkalmazás használata alapján a pénzügyi kategóriában a Revolut már az 5. helyen áll Magyarországon. Nemcsak népszerű a pénzügyi app, de használják is azt.
  • December vége óta a Revolut és a Simple appok használata ugrásszrűen megnőtt és azóta is tartják pozíciójukat.
  • A Simple január végén már bekerült a 10 leggyakrabban használt pénzügyi app közé.
  • A Curve appot már többen használják, mint a TransferWise mobilalkalmazást.

Összességében dinamikusan növekszik a fintech appok használata Magyarországon.

Revolut, Simple, Curve és TransferWise mobilalkalmazások rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

blank

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Leszakadt a Takarék Mobilapp és a myRaiffeisen

December vége óta egyre lejjebb csúszik a myRaiffeisen app használata a rangsorban és január második felében már a Takarék Mobilapp használata is esésbe kezdett – a többi pénzügyi apphoz képest.

Röviden:

  • A hazai bankok mobilalkalmazásainak használati rangsora korrelál az ügyfélállomány nagyságával, azaz minél több ügyfele van a banknak, annál többen használhatják a mobilbanki alkalmazását.
  • Ugyanakkor vannak olyan bankok, amelyek az ügyfélállomány nagyságához képest felül-, vagy alulteljesítenek, azaz arányában többen, vagy kevesebben használják a bank alkalmazását.

A CIB Bank esetén felülteljesítés látható, míg az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarék Bank alkalmazásai alulteljesítenek.

A legnagyobb hazai bankok mobilalkalmazásainak rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

blank

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Nagybankokat vert meg a Revolut és a Simple

Végül, de nem utolsó sorban összevetettük, hogyan teljesítenek a fintech appok a hazai nagybankok mobilbanki alkalmazásaihoz képest.

Röviden:

  • A Revolut és a Simple appokat többen használják, mint az MKB Bank, a Takarék Bank és a Raiffeisen Bank mobilalkalmazásait.
  • A fintech appok használata dinamikusan növekszik, míg két hazai nagybank mobilalkalmazásának használata – a többiekéhez képest – meredeken esik. 

Összességében a fintech appok mára komoly versenytársai lettek a hazai nagybankok mobilbanki alkalmazásainak. Emellett a Curve-szerű modellek külön veszélyt jelentenek az alulteljesítő bankok számára.

A Revolut, Simple, MKB Mobilalkalmazás, Takarék Mobilapp és Raiffeisen mobilappok rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

blank

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Címlapfotó forrás: pixabay.com CC BY-SA 3.0
blank
blank

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

METU, MNB, compliance, továbbképzés
Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó szakirányú továbbképzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!