Itt a meglepetés! Többen használják a Revolutot és a Simple-t, mint egyes nagybankok alkalmazásait

írta | 2020.02.05. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír, Revolut

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Bekövetkezett, amiről sokan azt gondolták, Magyarországon erre nem lesz példa a lakosság alacsony pénzügyi kultúrája és digitális felkészültsége miatt. Már nem igaz, hogy a felhasználók csak a bankjukban bíznak. Az elérhető fintech alkalmazások, Revolut, Simple, Curve, TransferWise használata dinamikusan növekszik és nagybankokat vertek meg itthon. További érdekesség, hogy a Curve beelőzte a TransferWise-t Magyarországon – legalábbis a mobilapp használata tekintetében az Androidosok körében.

A SimilarWeb napi szinten gyűjti a statisztikákat a weboldalakról és a mobilalkalmazásokról világszinten, többek között a letöltési, forgalmi és használati adatokat. A Google Play mobilalkalmazások esetén a SimilarWeb algoritmusa naponta összeállítja a mobilalkalmazások használati sorrendjét – kategóriánként is.

A SimilarWeb adatbázisa alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult a fintech (Revolut, Simple, Curve, TransferWise) és a banki mobilalkalmazások használati rangsora az elmúlt 2 hónapban Magyarországon

Többen használják a Curve appot, mint a TransferWise mobilalkalmazást

Tavaly december óta vizsgáljuk, hogyan teljesítenek a pénzügyi mobilalkalmazások az iTunes és a Google Play áruházak magyarországi népszerűségi toplistáján.

Most azt vizsgáltuk, hogy a fintech appok, mint a Revolut, SimpleTransferWise és Curve a használat alapján hányadik helyen szerepeltek a hazai ranglistán a Google Play áruházban (az iTunes áruház esetén használati adatok nem álltak rendelkezésünkre a SimilarWeb adatbázisában).

Röviden:

  • A mobilalkalmazás használata alapján a pénzügyi kategóriában a Revolut már az 5. helyen áll Magyarországon. Nemcsak népszerű a pénzügyi app, de használják is azt.
  • December vége óta a Revolut és a Simple appok használata ugrásszrűen megnőtt és azóta is tartják pozíciójukat.
  • A Simple január végén már bekerült a 10 leggyakrabban használt pénzügyi app közé.
  • A Curve appot már többen használják, mint a TransferWise mobilalkalmazást.

Összességében dinamikusan növekszik a fintech appok használata Magyarországon.

Revolut, Simple, Curve és TransferWise mobilalkalmazások rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Leszakadt a Takarék Mobilapp és a myRaiffeisen

December vége óta egyre lejjebb csúszik a myRaiffeisen app használata a rangsorban és január második felében már a Takarék Mobilapp használata is esésbe kezdett – a többi pénzügyi apphoz képest.

Röviden:

  • A hazai bankok mobilalkalmazásainak használati rangsora korrelál az ügyfélállomány nagyságával, azaz minél több ügyfele van a banknak, annál többen használhatják a mobilbanki alkalmazását.
  • Ugyanakkor vannak olyan bankok, amelyek az ügyfélállomány nagyságához képest felül-, vagy alulteljesítenek, azaz arányában többen, vagy kevesebben használják a bank alkalmazását.

A CIB Bank esetén felülteljesítés látható, míg az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarék Bank alkalmazásai alulteljesítenek.

A legnagyobb hazai bankok mobilalkalmazásainak rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Nagybankokat vert meg a Revolut és a Simple

Végül, de nem utolsó sorban összevetettük, hogyan teljesítenek a fintech appok a hazai nagybankok mobilbanki alkalmazásaihoz képest.

Röviden:

  • A Revolut és a Simple appokat többen használják, mint az MKB Bank, a Takarék Bank és a Raiffeisen Bank mobilalkalmazásait.
  • A fintech appok használata dinamikusan növekszik, míg két hazai nagybank mobilalkalmazásának használata – a többiekéhez képest – meredeken esik. 

Összességében a fintech appok mára komoly versenytársai lettek a hazai nagybankok mobilbanki alkalmazásainak. Emellett a Curve-szerű modellek külön veszélyt jelentenek az alulteljesítő bankok számára.

A Revolut, Simple, MKB Mobilalkalmazás, Takarék Mobilapp és Raiffeisen mobilappok rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Címlapfotó forrás: pixabay.com CC BY-SA 3.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.