Már tesztelik az Uber banki verzióját

írta | 2017.10.15. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Hazai digitális bankolás, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg az Uber-modell a bankszektorban is. Az Egyesült Királyságban a pénzügyi felügyelet “homokozójában” már tesztelik az első ilyen megoldást. 2018-tól az Európai Unióban tömegével jelenhetnek meg az Uber-jellegű pénzügyi appok. Még pár óra és “A fintechen túl” bemutatjuk, mit jelent az uberizáció a pénzügyi szektorban.

 

Az Ubert, mint szolgáltatást valószínűleg sokan ismerik és használták is. A felhasználók tömege számára az Uber a “taxizás” új (mobil) élményét jelentette. Hogy mitől olyan sikeres a modellje, az már keveseket érdekel és felhasználói oldalról érdektelen is. Ha valaki viszont épp azon töri a fejét, miképpen lehetne hasonló modellt felépíteni a pénzügyi szektorban, akkor adunk pár tippet.

 

Ne találd fel a kereket!

Az Uber felismerte, nem feltétlenül kell saját infrastruktúrát felépíteni és új szoftverek, rendszerek fejlesztésébe kezdeni ahhoz, hogy szolgáltatást nyújthasson. Ehelyett kihasználja, hogy mások szoftvereit, megoldásait szolgáltatás alapon is igénybe lehet venni. Miért kellene saját szerverparkba invesztálni, amikor az Amazon felhőjén keresztül bármikor, bármekkora, bármilyen időtartamra vásárolhatunk szerverkapacitást. Emellett a szoftverek egy részét is, mint a térképi megjelenítést, az útvonaltervezést, vagy az értesítésküldést másoktól is igénybe lehet venni. Minek feltalálni újra a kereket, ha az már létezik és jól működik?

 

A kulcs a jövő pénzügyi Uber-jeihez

Az Uber, a felhasználó és a sofőr helyzetének meghatározásához a telefonunk operációs rendszeréből nyeri ki a szükséges adatokat (nyílt API hozzáférésen keresztül). Az útvonaltervezéshez a MapKit API-ját, a térképes megjelenítéshez a Google Maps API-ját, a fizetési tranzakcióhoz pedig a PayPal leánycégének, a Braintree-nek az API-ját használja. Ezen a ponton elérkeztünk ahhoz a betűszóhoz, az API-hoz, ami a kulcs a jövő pénzügyi Uber-jeihez.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve az API egy olyan konnektor, amire ha rácsatlakozunk, akkor azon keresztül hozzáférhetünk más szolgáltatók rendszereinek adataihoz. Emellett akár azt is megtehetjük, hogy “kéréseket” adjunk be a konnektoron keresztül a másik szolgáltató rendszerébe, hogy hajtsa végre azokat. És ha éppen arra van szükségünk, akkor vissza is kérhetjük annak az eredményét. Röviden: hasznosíthatjuk mások adatát és rendszereit nyílt hozzáférésen keresztül. Mint ahogy az Uber teszi a Google Maps, a MapKit, vagy a Braintree esetén.

 

Hogy jön ide a bankszektor?

Pár hónapon belül az Európai Unióban valamennyi banknak biztosítani kell a hozzáférést a folyószámlavezető rendszeréhez. 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó az az irányelv (PSD2), amellyel kapcsolatos törvényjavaslat a minap került a magyar parlament elé. Igaz, az API hozzáférés biztosítását még nem azonnal teszik kötelezővé a bankok számára, de az innovatívabb bankok már határidő előtt “kirakták” az API hozzáférésüket a külső fejlesztők számára. Itthon az első bank az MKB, amelyik három API-t publikált az elmúlt hetekben és a Fintech Akadémia 2.0 keretében most API tesztelői versenyre hívja a fejlesztői közösséget.

Röviden: pár hónapon belül jönnek az első banki API-k, de abban is biztosak lehetünk, hogy 2019-től már valamennyi banknak az Európai Unióban elérhetők lesznek bizonyos API hozzáférései. Van olyan bank például, amelyik már most 43 API hozzáférést nyitott meg a fejlesztők előtt, de sok olyan is lesz, amelyek a kötelező házi feladatot fogják teljesíteni és csak a szükséges három API hozzáférést biztosítani. Mindenesetre megnyílik a kapu az Uber-jellegű modellek megvalósítása előtt a pénzügyi szektorban is.

 

Így épül az első banki Uber

Ahogy említettük, az Egyesült Királyság “homokozójában” (un. regulatory sandbox-ban) már tesztelik az első olyan fintech alkalmazást, amelyik úgy fog viselkedni a bankszektorban, mint az Uber és a Netflix (együtt). Eddig 50 pénzügyi szolgáltatóra “csatlakozott rá” API-n keresztül, amelyek között hagyományos bankok is vannak.

A fintechen túl” tíz előadás keretében bemutatjuk, hogyan lehet pénzügyi Uber-appokat Magyarországon is létrehozni, hogyan segíthet majd ebben az MNB regulatory sandbox-a, illetve milyen szabályozói és jogi kihívásokra érdemes odafigyelni a banki adatok hasznosítása során. Emellett bemutatjuk Magyarország első API aggregátorát, továbbá azt is, mit jelent “bankot szolgáltatásként igénybe venni“. És természetesen bemutatjuk azt a bizonyos első banki Uber app-ot is.

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.