2017.10.15.

Már tesztelik az Uber banki verzióját

Szerző:

Csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg az Uber-modell a bankszektorban is. Az Egyesült Királyságban a pénzügyi felügyelet “homokozójában” már tesztelik az első ilyen megoldást. 2018-tól az Európai Unióban tömegével jelenhetnek meg az Uber-jellegű pénzügyi appok. Még pár óra és “A fintechen túl” bemutatjuk, mit jelent az uberizáció a pénzügyi szektorban.

 

Az Ubert, mint szolgáltatást valószínűleg sokan ismerik és használták is. A felhasználók tömege számára az Uber a “taxizás” új (mobil) élményét jelentette. Hogy mitől olyan sikeres a modellje, az már keveseket érdekel és felhasználói oldalról érdektelen is. Ha valaki viszont épp azon töri a fejét, miképpen lehetne hasonló modellt felépíteni a pénzügyi szektorban, akkor adunk pár tippet.

 

Ne találd fel a kereket!

Az Uber felismerte, nem feltétlenül kell saját infrastruktúrát felépíteni és új szoftverek, rendszerek fejlesztésébe kezdeni ahhoz, hogy szolgáltatást nyújthasson. Ehelyett kihasználja, hogy mások szoftvereit, megoldásait szolgáltatás alapon is igénybe lehet venni. Miért kellene saját szerverparkba invesztálni, amikor az Amazon felhőjén keresztül bármikor, bármekkora, bármilyen időtartamra vásárolhatunk szerverkapacitást. Emellett a szoftverek egy részét is, mint a térképi megjelenítést, az útvonaltervezést, vagy az értesítésküldést másoktól is igénybe lehet venni. Minek feltalálni újra a kereket, ha az már létezik és jól működik?

 

A kulcs a jövő pénzügyi Uber-jeihez

Az Uber, a felhasználó és a sofőr helyzetének meghatározásához a telefonunk operációs rendszeréből nyeri ki a szükséges adatokat (nyílt API hozzáférésen keresztül). Az útvonaltervezéshez a MapKit API-ját, a térképes megjelenítéshez a Google Maps API-ját, a fizetési tranzakcióhoz pedig a PayPal leánycégének, a Braintree-nek az API-ját használja. Ezen a ponton elérkeztünk ahhoz a betűszóhoz, az API-hoz, ami a kulcs a jövő pénzügyi Uber-jeihez.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve az API egy olyan konnektor, amire ha rácsatlakozunk, akkor azon keresztül hozzáférhetünk más szolgáltatók rendszereinek adataihoz. Emellett akár azt is megtehetjük, hogy “kéréseket” adjunk be a konnektoron keresztül a másik szolgáltató rendszerébe, hogy hajtsa végre azokat. És ha éppen arra van szükségünk, akkor vissza is kérhetjük annak az eredményét. Röviden: hasznosíthatjuk mások adatát és rendszereit nyílt hozzáférésen keresztül. Mint ahogy az Uber teszi a Google Maps, a MapKit, vagy a Braintree esetén.

 

Hogy jön ide a bankszektor?

Pár hónapon belül az Európai Unióban valamennyi banknak biztosítani kell a hozzáférést a folyószámlavezető rendszeréhez. 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó az az irányelv (PSD2), amellyel kapcsolatos törvényjavaslat a minap került a magyar parlament elé. Igaz, az API hozzáférés biztosítását még nem azonnal teszik kötelezővé a bankok számára, de az innovatívabb bankok már határidő előtt “kirakták” az API hozzáférésüket a külső fejlesztők számára. Itthon az első bank az MKB, amelyik három API-t publikált az elmúlt hetekben és a Fintech Akadémia 2.0 keretében most API tesztelői versenyre hívja a fejlesztői közösséget.

Röviden: pár hónapon belül jönnek az első banki API-k, de abban is biztosak lehetünk, hogy 2019-től már valamennyi banknak az Európai Unióban elérhetők lesznek bizonyos API hozzáférései. Van olyan bank például, amelyik már most 43 API hozzáférést nyitott meg a fejlesztők előtt, de sok olyan is lesz, amelyek a kötelező házi feladatot fogják teljesíteni és csak a szükséges három API hozzáférést biztosítani. Mindenesetre megnyílik a kapu az Uber-jellegű modellek megvalósítása előtt a pénzügyi szektorban is.

 

Így épül az első banki Uber

Ahogy említettük, az Egyesült Királyság “homokozójában” (un. regulatory sandbox-ban) már tesztelik az első olyan fintech alkalmazást, amelyik úgy fog viselkedni a bankszektorban, mint az Uber és a Netflix (együtt). Eddig 50 pénzügyi szolgáltatóra “csatlakozott rá” API-n keresztül, amelyek között hagyományos bankok is vannak.

A fintechen túl” tíz előadás keretében bemutatjuk, hogyan lehet pénzügyi Uber-appokat Magyarországon is létrehozni, hogyan segíthet majd ebben az MNB regulatory sandbox-a, illetve milyen szabályozói és jogi kihívásokra érdemes odafigyelni a banki adatok hasznosítása során. Emellett bemutatjuk Magyarország első API aggregátorát, továbbá azt is, mit jelent “bankot szolgáltatásként igénybe venni“. És természetesen bemutatjuk azt a bizonyos első banki Uber app-ot is.

Címkék: