2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.09.29.

Benyújtották a Parlament elé a PSD2-vel kapcsolatos törvényjavaslatot

Szerző:

Kategóriák:

A hazai bankszektor számára meghatározó – talán legfontosabb – törvényjavaslat került tegnap a Parlament elé. A PSD2 irányelv hazai jogharmonizációját célzó T/17566. számú törvényjavaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be a Parlament elé.

Elkészült a PSD2-vel kapcsolatos törvényjavaslat

A PSD2 irányelv értelmében 2018. január 13-ig kell legkésőbb a törvényt kihirdetnie a tagállamoknak, így a magyar Parlamentnek is. Az irányelv átültetését készíti elő a “T/17566. számú törvényjavaslat egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról“. A szabályozási csomag az irányelv rendelkezéseinek teljesítését az érintett hazai pénzügyi jogszabályok kiegészítésével, módosításával biztosítja.

PSD2 háttere

Az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, a PSD2 célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa új, nem csupán banki hátterű szolgáltatók belépését a pénzügyi szolgáltatások piacára. A cél és egyben a szabályozói elvárás az, hogy a digitális iparágak ügyfélélmény-fókuszú szolgáltatási kultúrája a pénzügyi szolgáltatásokban is elterjedjen.

A részletszabályok az EBA (Európai Bankhatóság) koordinációjában készülnek a piaci szereplők véleményének figyelembe vétele mellett. A regisztrációról és engedélyezésről szóló Iránymutatás leírja azt a követelményrendszert, amelynek teljesítését követően nyújthatnak digitális pénzügyi szolgáltatásokat az új közvetítők (AISP és PISP).

Megindulhat a bankszektor strukturális átalakulása

Stratégiai jelentőségű a Kormány által már elfogadott szabályozás, hiszen alapjaiban alakítja át a digitális pénzügyi szolgáltatások piacát.

Az irányelv átültetésével megteremtődik a lehetősége annak, hogy a digitális technológiát natív módon használó tech cégek, fintech cégek, harmadik feles szolgáltatók (un. TPP-k) kedvező, mégis szabályozott keretek között (un. AISP-ként, vagy PISP-ként) léphessenek piacra, és digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak a lakosságnak, vállalkozásoknak.

AISP – Account Information Service Providers

A számlainformációkat összesítő szolgáltatók (Account Information Service Providers – AISP) a bankoknál vezetett folyószámlánk egyenlege, illetve a tranzakciós adataink elemzésével segítik pénzügyi döntéseinket. Ezen adatok más adatbázisok, illetve digitális lábnyomunk fejlett, mesterséges intelligencián alapuló elemzésével a szolgáltatók az élet-, vagy üzletvitelünkhöz igazodó szolgáltatásokat, pl. bankszámla csomagokat, biztosítási ajánlatokat, megtakarítási lehetőségeket ajánlhatnak, tanácsot nyújthatnak pénzügyeink optimalizálásához.

A hagyományos pénzforgalmi szereplőknek infrastrukturális rendszereiket és folyamataikat szemléletükben, struktúrájukban kell átalakítaniuk ahhoz, hogy versenyben maradhassanak.

PISP – Payment Initiation Service Providers

A fizetés kezdeményezési szolgáltatók a fogyasztói felhatalmazással a fogyasztó helyett, annak bankszámlájáról intézik a fizetési megbízásokat. A PISP például közműszámláinkat, biztosítási díjunkat, vagy egyéb fizetési kötelezettségeinket a felhatalmazásunkat követően, a nevünkben eljárva pontosan, határidőre intézheti. Emellett pl. a céges számlákba ágyazott fizetési szolgáltatást is nyújthat a PISP.

Megnyílik a banki adatvagyon

Írtunk korábban arról, hogy az irányelv megnyitja a banki adatvagyont – lehetőséget adva akár egyedileg is testreszabható értékajánlatok kidolgozására. Az adatok felhasználásával, intelligens elemzésével a fogyasztók számára, illetve a banki belső működés hatékonyságának javítására számos megoldás fejlesztése indulhat meg. Az API alapú banki infrastruktúra követelménye megkönnyíti, hatékonyabbá teszi a fejlesztőkkel, partnerekkel, fintech cégekkel az együttműködéseket, aminek következtében felgyorsulhat új digitális pénzügyi szolgáltatások piacra kerülése.

Az irányelv átültetése az első, és legfontosabb lépés. A PSD2 irányelv alapján a 11 szabályozástechnikai sztenderd és ajánlás formájában fogalmazza meg a végrehajtás részletszabályait, segítve ezzel a piaci viszonyok közötti működést. A részletszabályok nagy része már az EU Bizottság végső elfogadására vár, de vannak még nyitott kérdések.

Az első lépést megtette a magyar szabályozó, várjuk a parlamenti vita eredményét.

A PSD2-vel kapcsolatos bejegyzéseink itt találhatók.

Címkék: