Benyújtották a Parlament elé a PSD2-vel kapcsolatos törvényjavaslatot

írta | 2017.09.29. | Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

kh webinarium

A hazai bankszektor számára meghatározó – talán legfontosabb – törvényjavaslat került tegnap a Parlament elé. A PSD2 irányelv hazai jogharmonizációját célzó T/17566. számú törvényjavaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be a Parlament elé.

Elkészült a PSD2-vel kapcsolatos törvényjavaslat

A PSD2 irányelv értelmében 2018. január 13-ig kell legkésőbb a törvényt kihirdetnie a tagállamoknak, így a magyar Parlamentnek is. Az irányelv átültetését készíti elő a “T/17566. számú törvényjavaslat egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról“. A szabályozási csomag az irányelv rendelkezéseinek teljesítését az érintett hazai pénzügyi jogszabályok kiegészítésével, módosításával biztosítja.

PSD2 háttere

Az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, a PSD2 célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa új, nem csupán banki hátterű szolgáltatók belépését a pénzügyi szolgáltatások piacára. A cél és egyben a szabályozói elvárás az, hogy a digitális iparágak ügyfélélmény-fókuszú szolgáltatási kultúrája a pénzügyi szolgáltatásokban is elterjedjen.

A részletszabályok az EBA (Európai Bankhatóság) koordinációjában készülnek a piaci szereplők véleményének figyelembe vétele mellett. A regisztrációról és engedélyezésről szóló Iránymutatás leírja azt a követelményrendszert, amelynek teljesítését követően nyújthatnak digitális pénzügyi szolgáltatásokat az új közvetítők (AISP és PISP).

Megindulhat a bankszektor strukturális átalakulása

Stratégiai jelentőségű a Kormány által már elfogadott szabályozás, hiszen alapjaiban alakítja át a digitális pénzügyi szolgáltatások piacát.

Az irányelv átültetésével megteremtődik a lehetősége annak, hogy a digitális technológiát natív módon használó tech cégek, fintech cégek, harmadik feles szolgáltatók (un. TPP-k) kedvező, mégis szabályozott keretek között (un. AISP-ként, vagy PISP-ként) léphessenek piacra, és digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak a lakosságnak, vállalkozásoknak.

AISP – Account Information Service Providers

A számlainformációkat összesítő szolgáltatók (Account Information Service Providers – AISP) a bankoknál vezetett folyószámlánk egyenlege, illetve a tranzakciós adataink elemzésével segítik pénzügyi döntéseinket. Ezen adatok más adatbázisok, illetve digitális lábnyomunk fejlett, mesterséges intelligencián alapuló elemzésével a szolgáltatók az élet-, vagy üzletvitelünkhöz igazodó szolgáltatásokat, pl. bankszámla csomagokat, biztosítási ajánlatokat, megtakarítási lehetőségeket ajánlhatnak, tanácsot nyújthatnak pénzügyeink optimalizálásához.

A hagyományos pénzforgalmi szereplőknek infrastrukturális rendszereiket és folyamataikat szemléletükben, struktúrájukban kell átalakítaniuk ahhoz, hogy versenyben maradhassanak.

PISP – Payment Initiation Service Providers

A fizetés kezdeményezési szolgáltatók a fogyasztói felhatalmazással a fogyasztó helyett, annak bankszámlájáról intézik a fizetési megbízásokat. A PISP például közműszámláinkat, biztosítási díjunkat, vagy egyéb fizetési kötelezettségeinket a felhatalmazásunkat követően, a nevünkben eljárva pontosan, határidőre intézheti. Emellett pl. a céges számlákba ágyazott fizetési szolgáltatást is nyújthat a PISP.

Megnyílik a banki adatvagyon

Írtunk korábban arról, hogy az irányelv megnyitja a banki adatvagyont – lehetőséget adva akár egyedileg is testreszabható értékajánlatok kidolgozására. Az adatok felhasználásával, intelligens elemzésével a fogyasztók számára, illetve a banki belső működés hatékonyságának javítására számos megoldás fejlesztése indulhat meg. Az API alapú banki infrastruktúra követelménye megkönnyíti, hatékonyabbá teszi a fejlesztőkkel, partnerekkel, fintech cégekkel az együttműködéseket, aminek következtében felgyorsulhat új digitális pénzügyi szolgáltatások piacra kerülése.

Az irányelv átültetése az első, és legfontosabb lépés. A PSD2 irányelv alapján a 11 szabályozástechnikai sztenderd és ajánlás formájában fogalmazza meg a végrehajtás részletszabályait, segítve ezzel a piaci viszonyok közötti működést. A részletszabályok nagy része már az EU Bizottság végső elfogadására vár, de vannak még nyitott kérdések.

Az első lépést megtette a magyar szabályozó, várjuk a parlamenti vita eredményét.

A PSD2-vel kapcsolatos bejegyzéseink itt találhatók.

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.