2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.12.02.

Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen.

Szerző:

Kategóriák:

Egy ideje már velünk vannak a mobiltárcák és egyre többen használják a mindennapokban, ám a többség jellemzően bizonytalan, mikor, milyen élethelyzetekben lehet hasznos ez a megoldás. Olykor a felkészültebb felhasználók is meglepődnek, hogy egyes mobiltárcákhoz digitális pénztárca funkciók is kapcsolódnak. Elkészítettük a Mobiltárca Útmutatót a CIB Bank támogatásával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai és a FinTechZone becslése alapján körülbelül 1 millió bankkártyát, fizetési kártyát adtak hozzá mobiltárca alkalmazásokhoz a hazai felhasználók az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik felnőtt magyar legalább egy fizetési kártyájának adatait eltárolta mobiltárcában, hogy az okostelefonját érintéses mobilfizetésre használhassa. Ám nemcsak a boltban a kasszánál, az ital-, vagy parkolóautomaták egy részénél fizethetünk a mobiltárcánkkal (érintéssel), hanem akár a webáruházakban is. Igaz, az utóbbira már nem mindegyik mobiltárca alkalmas.

Milyen mobiltárcák érhetők el Magyarországon? Melyik mire jó? Hány bankkártyát, fizetési kártyát tárolhatunk a mobiltárcákban? Melyekkel fizethetünk a webáruházakban? Mi biztosítja a mobiltárcák biztonságát?

A CIB Bank szakértőivel közösen összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy minél többen megismerhessék a mobiltárcák és a modern digitális pénztárcák előnyeit.

Mik azok a mobiltárcák és hogyan kapcsolódnak a digitális pénztárcákhoz?

Mielőtt megismerkednénk a mobiltárcákkal fontos tisztázni, mit értünk a cikkben mobiltárcák alatt. A mobiltárcák olyan mobiltelefonon futó alkalmazások, amelyekben biztonságosan eltárolhatjuk a fizetési kártyánk adatait annak érdekében, hogy kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban fizethessünk számos élethelyzetben. A kártyaadatok elmentésének és biztonságos tárolásának módját a kártyatársaságok előírásai rögzítik.

A legtöbb mobiltárca digitális pénztárcaként is viselkedik, ami azt jelenti, hogy webes környezetben is fizethetünk az elmentett kártyaadatainkkal. Például, amikor az Apple Wallethez, vagy a Google Payhez hozzáadjuk a kártyaadatainkat, akkor nemcsak az érintéses mobilfizetés, hanem a webáruházakban és a mobil alkalmazásokon belüli fizetés lehetősége is megnyílik számunkra. Ez alól kivételnek számítanak a hazai banki Androidos mobiltárcák, amelyeknek nincs digitális pénztárca funkciója, így azokkal nem tudunk fizetni webáruházakban.

Mobiltárcák Magyarországon

Magyarországon a felhasználók számára az alábbi érintéses mobilfizetésre alkalmas mobiltárcák érhetők el: Apple Pay, Google Pay, banki Androidos mobiltárcák és a Simple. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyik mobiltárcához mely hazai bank, vagy Magyarországon is elérhető neobank által kibocsátott fizetési kártyát lehet hozzáadni.

Apple Pay

Az Apple hivatalos oldala szerint jelenleg 21 (+1) kártyakibocsátó fizetési kártyáját adhatják hozzá a magyar felhasználók az Apple Pay-hez (megjegy.: a +1 az UniCredit Bank, ami még nem szerepel az Apple hivatalos oldalán). A hazai nagybankok mindegyike csatlakozott az Apple Pay-hez, ám bankonként változik, hogy mely kártyatársaságok kártyáival használható az érintéses mobilfizetés.

Az is bankonként változik, hogy a lakossági bankkártyák mellett az üzleti kártyák is hozzáadhatók-e az Apple mobiltárcához. A CIB Banknál például a Mastercard és a Visa logóval ellátott kártyákkal egyaránt használható az Apple Pay, illetve az üzleti ügyfelek is használhatják CIB Visa Business Üzleti és CIB Visa Kompakt Üzleti Bankkártyával.

A hazai bankok listája, amelyeknél elérhető az Apple Pay: Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, GRÁNIT Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank. A Magyarországon jelen lévő ismertebb neobankok, fizetési szolgáltatók listája, amelyek fizetési kártyáival használható az Apple Pay: Curve, Monese, Revolut, Wise, ZEN.com.

Google Pay

A Google hivatalos oldala szerint jelenleg 13 kártyakibocsátó fizetési kártyáját adhatják hozzá a magyar felhasználók a Google Pay-hez és használhatják Androidos mobiltelefonjukat érintéses mobilfizetésre. Egyelőre kevés hazai bank csatlakozott a Google Pay-hez, ám a CIB Bank ügyfelei az elsők között élvezhetik a GPay előnyeit. A banknál első körben a CIB Visa lakossági és üzleti bankkártyákat lehet a Google Pay-jel használni.

A hazai bankok listája, amelyeknél elérhető a Google Pay: CIB Bank, Erste Bank, GRÁNIT Bank, K&H Bank, UniCredit Bank. A Magyarországon jelen lévő ismertebb neobankok, fizetési szolgáltatók listája, amelyek fizetési kártyáival használható a Google Pay: Curve, Monese, Revolut, Wise.

Banki Androidos mobiltárcák

Magyarországon jelenleg 7 bank kínál érintéses mobilfizetésre alkalmas mobiltárcát az Androidos felhasználóknak. Az Apple-lel ellentétben a Google megnyitotta az Android platformját a bankok számára, hogy saját érintéses mobilfizetési megoldást fejleszthessenek. A banki Androidos mobiltárcáknak nincs digitális pénztárca funkciója, így ezek nem használhatók mentett kártyás fizetésre a webáruházakban.

A hazai bankok listája, amelyek kínálnak Androidos mobiltárcát, vagy érintéses mobilfizetési lehetőséget a mobilbanki alkalmazásban: Budapest Bank, Erste Bank, GRÁNIT Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank.

Hol fizethetünk a mobiltárcákkal?

Az Apple Pay-jel, Google Pay-jel, a hazai banki Androidos tárcákkal és a Simple-lel fizethetünk bármely érintéses fizetésre alkalmas kártyaelfogadó terminálon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint jelenleg közel 150 ezer helyen több mint 225 ezer érintéses fizetésre alkalmas terminálon fizethetünk mobiltárcákkal. Az érintéses mobilfizetés népszerűségének növekedését mutatja, hogy 2021 második negyedévében megduplázódott a tranzakciók száma és értéke a 2020 második negyedévi állapothoz képest.

A digitális tárca funkciókkal rendelkező mobiltárcákkal úgy, mint az Apple Pay-jel, a Google Pay-jel és a Simple-lel fizethetünk akár a webáruházakban, vagy a mobilalkalmazásokon belül is. Az Apple Pay és a Google Pay elfogadás még nem terjedt el a hazai webáruházakban, de egyre több kereskedő teszi elérhetővé ezeket. Ugyanakkor, ha nemzetközi webáruházban vásárolunk, akkor gyakrabban fogunk találkozni az Apple Pay és a Google Pay fizetési lehetőségekkel.

A mobilalkalmazásokon belül jellemzően az Apple Pay, vagy a Google Pay fizetési lehetőséggel fogunk találkozni. Például, ha az adott mobilalkalmazásnak van prémium verziója, vagy egyenleget kell feltölteni, akkor azt az előbbi digitális pénztárcákkal tehetjük meg.

Fotó forrása: nikkimeel – stock.adobe.com | Editorial | Licence: FinTech Group

Hogyan kerülnek a bankkártyáink a mobiltárcába?

Ahhoz, hogy a mobiltelefonunkkal érintéses módon tudjunk fizetni, először hozzá kell adunk a bankkártyánkat, fizetési kártyánkat a mobiltárcához. Az iOS telefonokon a mobiltárca alkalmazást Apple Walletnek hívják és nem kell külön telepíteni, mivel ott található az alapértelmezett alkalmazások között.

A hazai Android felhasználók idén ősztől már letölthetik a Google Pay alkalmazást, amelyben a fizetési kártyáikat kezelhetik. A banki Androidos mobiltárcákat és a Simple-t szintén telepíteni kell az alkalmazás áruházakból.

A fizetési kártya hozzáadása a mobiltárcához pár egyszerű lépésből áll, amelyeket a mobiltárca alkalmazásban hajthatunk végre. Vannak olyan bankok, amelyek a mobilbanki alkalmazáson belül is elérhetővé tették a „Hozzáadás az Apple Wallethez”, vagy „Hozzáadás a Google Pay-hez” funkciót, de ez bankonként változik.

A fizetési kártya hozzáadása a mobiltárcához jellemzően az alábbi lépésekből áll:

  1. Nyissuk meg a mobiltárca alkalmazást (Apple Wallet, Google Pay, Simple).
  2. Fotózzuk le a mobiltárca alkalmazáson keresztül a bankkártya mindkét oldalát.
  3. A telefonunkra érkező egyszer használatos kóddal igazoljuk, hogy a bankkártyát mi adtuk hozzá a mobiltárcához. A kártyakibocsátó bank a banknál rögzített mobiltelefonszámra küldi ki sms-ben az egyszer használatos kódot. Ez az ellenőrzési eljárás segít abban, hogy illetéktelenek ne tudják hozzáadni a bankkártyánkat a mobiltárcájukhoz.
  4. Fogadjuk el a felhasználási feltételeket.

Hogyan fizethetünk a mobiltárcánkkal?

Miután sikeresen hozzáadtuk bankkártyánkat, fizetési kártyánkat a mobiltárcához, azonnal használhatjuk telefonunkat érintéses fizetésre. Amennyiben a mobiltárcának van digitális pénztárca funkciója, akkor a webáruházakban, vagy a mobilalkalmazásokban is fizethetünk. A boltban a kasszánál ugyanúgy fizetünk a mobiltelefonunkkal, mint az érintéses kártyánkkal, azzal a különbséggel, hogy mobiltárcától függően szükség lehet a telefon felélesztésére (pl. jelkód megadására, vagy dupla kattintásra stb.) és/vagy a mobiltárca alkalmazásba való belépésre.

A webáruházban a fizetési opciók között tüntetik fel, hogy mely mobiltárcákkal lehet fizetni (pl. Apple Pay-jel, Google Pay-jel, Simple-lel). Miután kiválasztottuk, melyik mobiltárcával szeretnénk fizetni, akkor jellemzően a mobiltelefonunkra érkezik egy értesítés, hogy a mobiltárcában hagyhatjuk jóvá a fizetést. Abban az esetben, ha Macbookot, vagy iPadet használunk, akkor az Apple Pay tranzakció jóváhagyása az ujjlenyomatunkkal történik (a Touch ID gombbal).

Biztonságban vannak az adataink a mobiltárcában?

A mobiltárcákban a bankkártya adatokból képzett ú.n. tokenek (egyedi, alternatív kártyaszám, amiből nem lehet visszafejteni a kártyaadatokat) kerülnek eltárolásra a kártyatársaságok tokenizációs technológiájának köszönhetően. Amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban.

A fizetési kártya adatait sem a mobiltelefon, sem a mobiltárcához kapcsolódó szerverek nem tárolják. Az egyedi azonosítót külön titkosítják, amit biztonságosan tárolnak egy iparági szabványoknak megfelelő biztonsági modulban.

Amikor a mobiltárcával fizetünk, akkor a fizetési tranzakció jóváhagyása ujjlenyomat-, vagy arcfelismeréssel, vagy a készülék jelkódjának megadásával történik. Hiába kerülne illetéktelen kezébe a mobiltelefonunk, azzal nem tudnának sem a bolti környezetben, sem a webáruházakban fizetni.

Pár hasznos tipp, tudnivaló

Jó, ha tudod az alábbiakat is!

  1. Az Apple Pay-hez, Google Pay-hez, a Simple-höz több bank, neobank bankkártyáját, fizetési kártyáját is hozzáadhatjuk. A banki Androidos mobiltárcák esetén csak az adott bank által kibocsátott bankkártyákat.
  2. A mobiltárca alkalmazásban lehet beállítani, melyik legyen az alapértelmezett fizetési kártya. Ha ezen változtatni szeretnénk, akkor a mobiltárcában bármikor megváltoztathatjuk ezt.
  3. Az érintéses mobilfizetés előnye, hogy a tranzakció jóváhagyása a mobiltelefonon történik összeghatártól függetlenül és nem kell a kártyaelfogadó terminálon PIN kódot megadni.

A cikk a CIB Bank támogatásával készült.

Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank