2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.07.19.

1 millió bankkártya lehet a mobiltárcákban Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A magyarok több mint 800 ezer hazai kibocsátású bankkártyát regisztráltak a mobiltárcákba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ugyanakkor ez a szám lényegesen magasabb is lehet, mivel az MNB statisztikái csak a hazai kibocsátású fizetési kártyákra vonatkoznak. A Magyarországon is népszerű nemzetközi fintech szolgáltatók, mint a Revolut, Wise, Curve, Monese, vagy Bunq fizetési kártyái nem szerepelnek a hazai statisztikákban, pedig ezek számossága is meghatározó és folyamatosan növekszik. A FinTechZone becslése alapján az utóbbi kártyákat nagyobb arányban rögzítették az Apple Pay-be és a Google Pay-be, mint a hagyományos bankok fizetési kártyáit, így összességében az 1 milliót is elérheti a mobiltárcákban található fizetési kártyák száma Magyarországon.

A hazai bankszektor digitális transzformációs irányai, a legújabb fintech trendek és megoldások, a digitális banki stratégiák kiemelt témái lesznek 2021. október 7-én az idén 5 éves FinTechShow-nak. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben. Részletek: FinTechShow 5.0

Mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma: 60%-os növekedés 12 hónap alatt

Az MNB adatai alapján 2020. március végén a magyarok 500 ezer bankkártyát adtak hozzá a mobiltárcákhoz. Egy év alatt ez a számosság több mint 60%-kal nőtt és átlépte a 800 ezret. A FinTechZone szerint a drasztikus növekedéshez az alábbi trendek járultak hozzá:

  1. a pandémia miatt hozott készpénzkorlátozó intézkedések.
  2. A limitmentes érintés nélküli fizetés(ből eredő magasabb szintű biztonság és kényelem).
  3. Az érintéses mobilfizetési megoldást – többek között az Apple Pay-t – kínáló bankok számának növekedése. Napjainkra a 10 legnagyobb hazai lakossági bankból 9-nél elérhető az Apple Pay és az elmúlt 12 hónapban bővült az Androidos banki mobiltárcák száma is. A 10 legnagyobb hazai bankból 7 kínál az Androidosoknak érintéses mobilfizetési lehetőséget.
  4. Az érintéses mobilfizetést – elsősorban az Apple Pay-t – népszerűsítő kampányok.

A hazai kibocsátású összes bankkártya 8,3%-át regisztrálták a mobiltárcákba 2021. március végéig. Egy évvel korábban, 2020. március végén ez az arány 5,3% volt. A FinTechZone becslése alapján 2022 március végéig a mobiltárcákban található bankkártyák száma átlépi a 10%-ot, ami elsősorban a Google Pay-t kínáló bankok számának növekedésének lesz köszönhető.

Az összes hazai kibocsátású bankkártya és a mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma

mobiltarcaba regisztralt bankkartyak szama Magyarorszagon - fintechzone

Az MNB adatai adapján szerkesztette FinTechZone.hu. Bal tengely: összes hazai kibocsátású bankkártya száma, jobb tengely: mobiltárcába regisztrált hazai kibocsátású bankkártyák száma. 

A GPay újabb lökést adhat az érintéses mobilfizetésnek

A GPay 2021. áprilisában vált elérhető Magyarországon a K&H-nak köszönhetően. A FinTechZone korábbi megkeresésére reagálva a CIB Bank, Erste Bank és a Takarékbank is jelezték, hogy még az idén bevezetik a Google Pay-t is. A hazai okostelefonok több mint 80%-án Androidos operációs rendszer fut, ezért a GPay további (jelentős) lökést adhat az érintéses mobilfizetésnek.

Nemcsak a mobiltárcákban található bankkártyák száma, de a mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma is jelentősen, 50%-kal növekedett egy év alatt. 2020 első negyedévében 11,8 millió darab fizetési tranzakciót hajtottak végre mobiltárcával, míg 2021 első negyedévében már 17,6 milliót.

A tranzakciók átlagos értéke is növekedett 12 hónap alatt. 2020 első negyedévében az érintéses mobilfizetési tranzakciók átlagos értéke 5230 forint, 2021. első negyedévében már 5945 forint.

1 millió fizetési kártya lehet jelenleg a mobiltárcákban Magyarországon

Az MNB adatai alapján elmondható, hogy a mobiltárcák egyre népszerűbbek Magyarországon és rendkívül dinamikusan növekszik a felhasználók köre is.

Ha az MNB adataihoz hozzávesszük a hazai Revolut, Wise, Curve és egyéb fintech szolgáltatók által használt fizetési kártyákat is, amelyeket hozzá lehet adni az Apple Pay-hez és a Google Pay-hez is, akkor még kedvezőbb a kép.

A FinTechZone becslése alapján a határon átnyúló fintech szolgáltatók fizetési kártyáinak száma eléri a 800 ezret hazánkban, aminek legalább az egynegyedét regisztrálhatták az Apple Walletban, a GPay-ben.

Ennek eredményeként az 1 milliót is elérheti a mobiltárcában található fizetési kártyák száma Magyarországon.

Címlapfotó: HLundgaard, CC BY-SA 3.0

Címkék: