BankTechShow

1 millió bankkártya lehet a mobiltárcákban Magyarországon

Szerző: | 2021. 07. 19. | Apple Pay, Digitális pénzügyek, Google Pay, Összes hír

A magyarok több mint 800 ezer hazai kibocsátású bankkártyát regisztráltak a mobiltárcákba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ugyanakkor ez a szám lényegesen magasabb is lehet, mivel az MNB statisztikái csak a hazai kibocsátású fizetési kártyákra vonatkoznak. A Magyarországon is népszerű nemzetközi fintech szolgáltatók, mint a Revolut, Wise, Curve, Monese, vagy Bunq fizetési kártyái nem szerepelnek a hazai statisztikákban, pedig ezek számossága is meghatározó és folyamatosan növekszik. A FinTechZone becslése alapján az utóbbi kártyákat nagyobb arányban rögzítették az Apple Pay-be és a Google Pay-be, mint a hagyományos bankok fizetési kártyáit, így összességében az 1 milliót is elérheti a mobiltárcákban található fizetési kártyák száma Magyarországon.

A hazai bankszektor digitális transzformációs irányai, a legújabb fintech trendek és megoldások, a digitális banki stratégiák kiemelt témái lesznek 2021. október 7-én az idén 5 éves FinTechShow-nak. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben. Részletek: FinTechShow 5.0

Mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma: 60%-os növekedés 12 hónap alatt

Az MNB adatai alapján 2020. március végén a magyarok 500 ezer bankkártyát adtak hozzá a mobiltárcákhoz. Egy év alatt ez a számosság több mint 60%-kal nőtt és átlépte a 800 ezret. A FinTechZone szerint a drasztikus növekedéshez az alábbi trendek járultak hozzá:

  1. a pandémia miatt hozott készpénzkorlátozó intézkedések.
  2. A limitmentes érintés nélküli fizetés(ből eredő magasabb szintű biztonság és kényelem).
  3. Az érintéses mobilfizetési megoldást – többek között az Apple Pay-t – kínáló bankok számának növekedése. Napjainkra a 10 legnagyobb hazai lakossági bankból 9-nél elérhető az Apple Pay és az elmúlt 12 hónapban bővült az Androidos banki mobiltárcák száma is. A 10 legnagyobb hazai bankból 7 kínál az Androidosoknak érintéses mobilfizetési lehetőséget.
  4. Az érintéses mobilfizetést – elsősorban az Apple Pay-t – népszerűsítő kampányok.

A hazai kibocsátású összes bankkártya 8,3%-át regisztrálták a mobiltárcákba 2021. március végéig. Egy évvel korábban, 2020. március végén ez az arány 5,3% volt. A FinTechZone becslése alapján 2022 március végéig a mobiltárcákban található bankkártyák száma átlépi a 10%-ot, ami elsősorban a Google Pay-t kínáló bankok számának növekedésének lesz köszönhető.

Az összes hazai kibocsátású bankkártya és a mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma

mobiltarcaba regisztralt bankkartyak szama Magyarorszagon - fintechzone

Az MNB adatai adapján szerkesztette FinTechZone.hu. Bal tengely: összes hazai kibocsátású bankkártya száma, jobb tengely: mobiltárcába regisztrált hazai kibocsátású bankkártyák száma. 

A GPay újabb lökést adhat az érintéses mobilfizetésnek

A GPay 2021. áprilisában vált elérhető Magyarországon a K&H-nak köszönhetően. A FinTechZone korábbi megkeresésére reagálva a CIB Bank, Erste Bank és a Takarékbank is jelezték, hogy még az idén bevezetik a Google Pay-t is. A hazai okostelefonok több mint 80%-án Androidos operációs rendszer fut, ezért a GPay további (jelentős) lökést adhat az érintéses mobilfizetésnek.

Nemcsak a mobiltárcákban található bankkártyák száma, de a mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma is jelentősen, 50%-kal növekedett egy év alatt. 2020 első negyedévében 11,8 millió darab fizetési tranzakciót hajtottak végre mobiltárcával, míg 2021 első negyedévében már 17,6 milliót.

A tranzakciók átlagos értéke is növekedett 12 hónap alatt. 2020 első negyedévében az érintéses mobilfizetési tranzakciók átlagos értéke 5230 forint, 2021. első negyedévében már 5945 forint.

1 millió fizetési kártya lehet jelenleg a mobiltárcákban Magyarországon

Az MNB adatai alapján elmondható, hogy a mobiltárcák egyre népszerűbbek Magyarországon és rendkívül dinamikusan növekszik a felhasználók köre is.

Ha az MNB adataihoz hozzávesszük a hazai Revolut, Wise, Curve és egyéb fintech szolgáltatók által használt fizetési kártyákat is, amelyeket hozzá lehet adni az Apple Pay-hez és a Google Pay-hez is, akkor még kedvezőbb a kép.

A FinTechZone becslése alapján a határon átnyúló fintech szolgáltatók fizetési kártyáinak száma eléri a 800 ezret hazánkban, aminek legalább az egynegyedét regisztrálhatták az Apple Walletban, a GPay-ben.

Ennek eredményeként az 1 milliót is elérheti a mobiltárcában található fizetési kártyák száma Magyarországon.

Címlapfotó: HLundgaard, CC BY-SA 3.0

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!