2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.09.04.

Megalakult az Európai Mobilfizetési Rendszerek Szövetsége: átjárhatóvá tennék a mobilfizetési megoldásokat

Szerző:

Kategóriák:

Európa vezető mobilfizetési rendszerei – a “Bancontact Payconiq Company” (Belgium), a “Bluecode” (Németország, Ausztria), a “MobilePay” (Finnország, Dánia), a “SIBS/MB WAY” (Portugália), a “Swish” (Svédország), a “TWINT” (Svájc) és a “VIPPS” (Norvégia) – a napokban megalapították az Európai Mobilfizetési Rendszerek Szövetségét (European Mobile Payment Systems Association, EMPSA). Az EMPSA tagok együttesen 25 millió felhasználóval, több mint egymillió elfogadóhellyel és több mint 350 csatlakozott bankkal rendelkeznek jelenleg.

Cél: átjárható mobilfizetési megoldások

Európában az elmúlt évek során sikeresen mutatkozott be az okostelefonnal történő fizetés, számos országban exponenciálisan növekszik nemcsak a felhasználói szám, de a használat is. Az EMPSA megalapításával hét vezető, eddig csak egy vagy két országban aktív mobilfizetési megoldást működtető rendszer

azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy szoros együttműködés keretében egymással átjárhatóvá teszik fizetési megoldásaikat.

A résztvevők ezzel egy egységesített, széleskörű nemzetközi mobilfizetési hálózatot hoznak létre, amelyen belül bármelyik fizetési megoldás felhasználói a belföldön megszokott applikációval tudnak fizetni bármelyik másik fizetési megoldást elfogadó kereskedő partnernél is.

Forrás: Európai Mobilfizetési Rendszerek Szövetsége

Külföldön is használható lesz az otthoni mobilfizetési megoldás

Az EMPSA egyelőre Belgiumban (Bancontact Payconiq Company), Németországban és Ausztriában (Bluecode), Dániában és Finnországban (MobilePay), Portugáliában (SIBS/MB WAY), Svédországban (Swish), Svájcban (TWINT) és Norvégiában (VIPPS) van jelen, de az elkövetkező hónapokban várhatóan több ország és további mobilfizetési rendszerek csatlakoznak majd a szövetséghez.

Az EMPSA székhelye Zürichben (Svájc) található. A szövetség elnöki pozícióját Søren Mose, a TWINT igazgatótanácsának elnöke, alelnöki pozícióját Anna-Lena Wretman, a Swish ügyvezető igazgatója tölti be. A főtitkár a TWINT ügyvezető-igazgatóhelyettese és pénzügyi igazgatója, Anton Stadelmann lett.

„Az EMPSA országhatárokon átívelő együttműködésével lehetővé válik, hogy a felhasználóink a megszokott, „otthoni” mobilfizetési megoldásukat használják a külföldi utazásaik során is”

, szögezte le Søren Mose, az EMPSA elnöke.

Az EMPSA legfontosabb feladata a rendszerek közötti átjárhatóság jogi és technikai megvalósítása, amin Bjørn Skjelbred (VIPPS) és Christian Pirkner (Bluecode) vezetésével dolgozik egy projektcsapat.

„A hétmillió felhasználónk számára kiemelt fontosságú, hogy Svédország határain túl is tudjanak fizetni a Swish-sel. Az EMPSA-val most egy jelentős lépést teszünk ebbe az irányba, miközben az európai mobiltárcák közötti együttműködést is szorosabbra kötjük

, teszi hozzá Anna-Lena Wretman, az EMPSA alelnöke és a Swish ügyvezetője.

blank

Balról jobbra haladva: Claus Bunkenborg (MobilePay), Tiago Bianchi de Aguiar (SIBS/MB WAY), Mark Majgaard Wraa-Hansen (MobilePay), Nathalie Vandepeute (Bancontact Payconiq), Gonçalo Amaro (SIBS/MB WAY), Philippe Kempeners (Bancontact Payconiq), Christian Pirkner (Bluecode), Georg Schardt (Bluecode), Bjorn Skjelbred (VIPPS), Joseph Hajj (Swish), Søren Mose (TWINT), Markus Kilb (TWINT), Anton Stadelmann (TWINT) Forrás: Európai Mobilfizetési Rendszerek Szövetsége

Címkék:
blank
blank