2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.03.30.

Megszólalt az MNB a hazai Buy Now, Pay Later (BNPL) fizetési megoldásokkal kapcsolatban

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a héten megszólalt a hazánkban is megjelent “Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later – BNPL) fizetési megoldásokkal kapcsolatban. Igaz, tavaly óta már megjelentek az első BNPL-szolgáltatók Magyarországon, ám „áttörést” a Shoprenter márciusi bejelentése hozhat. A webáruház motort működtető társaság bejelentette, több mint 6 ezer webáruháza számára teszi elérhetővé a halasztott fizetési lehetőséget BNPL-szolgáltatón keresztül.

Az MNB szerint a jelenleg nyújtott BNPL-szolgáltatások halasztott fizetésnek, kereskedelmi kölcsönnek tekinthetők. Ha ezeket nem pénzügyi intézmény nyújtja, akkor a BNPL-szolgáltatás nem tartozik a pénzügyi szolgáltatások körébe, így az MNB felügyeleti hatálya alá sem – nyilatkozta Binder István, az MNB Pénzügyi Szervezetek Felügyeletéért és Fogyasztóvédelemért Felelős Alelnökség szóvivője az ITBusinessnek.

Az MNB a Hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt) alapján azt mondja:

„Nem minősül pénzkölcsön nyújtásnak az egymással áruszállítási vagy szolgáltatási jogviszonyban álló vállalkozások vagy természetes személyek által e jogviszonyra tekintettel adott halasztott fizetés vagy előleg (kereskedelmi kölcsön), ide nem értve a pénzügyi intézmény által kötött ilyen ügyleteket.”

Az MNB a hivatkozott Hpt bekezdés alapján nem tekinti pénzkölcsönnek, ha a vásárló a megrendelt termék kézhezvételét követő 14 napon belül dönt a visszaküldésről, vagy a kifizetésről. Továbbá az sem tekinthető pénzkölcsönnek, ha a kereskedő, vagy a webáruház úgy dönt, hogy a számlát faktoráltatja.

Az MNB szerint még nincsenek elégséges tapasztalatok a jelenlegi BNPL gyakorlatokkal kapcsolatban, így egyelőre nem lehet szektorszintű válaszokat sem megfogalmazni az új jelenséggel kapcsolatban. Ugyanakkor az MNB szóvivője megjegyezte, nem a felügyelet feladata a jogszabályalkotás, de tapasztalatait jelzi a jogszabályalkotó felé.

Végül Binder István hozzátette, ha a későbbiekben szükséges, akkor az MNB javasolni fogja a „jogszabályi keretek szigorúbb, kifejezetten a BNPL-re vonatkozó kialakítását”.

Ki a BNPL-szolgáltató?

Az MNB válasza alapján felmerül a kérdés, valójában kik a BNPL-szolgáltatók Magyarországon? Erre a választ a BNPL-szolgáltató üzleti tevékenysége (és üzleti modellje) adja meg.

A kereskedők itthon jellemzően BNPL-szolgáltatón keresztül kínálják a BNPL-szolgáltatást, amelynek keretében a BNPL-szolgáltató követelésvásárlást végez, azaz megveszi a kereskedőtől a vevője számláját és utána a BNPL-szolgáltató végzi pénzbeszedést.

A követelésvásárlás (faktorálás) szabályozott tevékenység, amit az MNB felügyel. Röviden, a hazai BNPL-szolgáltatók (pl. IzzyPay, PastPay-Péntech) MNB által felügyelt, faktoringot végző cégek.

A lakossági BNPL és a digitális faktorálás bevezetésének tapasztalatairól, a várakozásokról az érdeklődők többet is megtudhatnak a Shoprenter vezérigazgatója, Rab Máté, valamint a Billingo vezérigazgatója, társalapítója, Sárospataki Albert előadásából 2023. április 20-án a PayTechShow-n

Címlapfotó: stock.adobe.com – Licenc: FinTech Group Kft.
Címkék:
blank