2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.01.24.

Megtörte az EU az Apple zárt ökoszisztémáját. Mások is hozzáférhetnek az Apple NFC-technológiájához

Szerző:

Kategóriák:

Az Apple elérhetővé teszi az NFC (Near Field Communication) chip technológiáját harmadik feles szolgáltatók számára is. Ennek az intézkedésnek a célja az Európai Unió versenyjogi vizsgálatának rendezése, amelyet a vállalat korábbi technológiai hozzáférési korlátozása miatt kezdeményeztek.

Az Apple, válaszul az Európai Bizottság trösztellenes vádjaira, kiterjeszti a hozzáférést az NFC chip technológiához harmadik fél szolgáltatók számára. A módosítások alapján az Európai Gazdasági Térség fejlesztői mostantól hozzáférhetnek az iPhone NFC fizetési funkcióihoz, amelyek korábban kizárólag az Apple Pay és Wallet szoftverén keresztül voltak elérhetők.

Hol volt, hol nem volt…

Az Apple persze nem jószívűségből adja fel monopol helyzetét; a vállalat a nyitással próbálja elkerülni a több milliárdos bírságot, amelyet a korábbi trösztellenes ügy miatt helyeztek kilátásba.

Az Európai Bizottság 2020-ban két trösztellenes vizsgálatot indított az Apple App Store és Apple Pay gyakorlatával kapcsolatban.

Az első eljárás azt vizsgálta, hogy az Apple megsértette-e az EU verseny szabályait az App Store politikájával.

A Spotify azt állította, hogy az Apple az App Store-on keresztül gátolja az innovációt és korlátozza a fogyasztói választási lehetőségeket saját Apple Music szolgáltatása javára. A Rakuten hasonló panaszt nyújtott be, állítva, hogy az Apple 30 százalékos jutalékot szed az App Store-on értékesített e-könyvekre, miközben saját Apple Books szolgáltatását promótálja.

Az App Store vizsgálat mellett az Európai Bizottság egy másik vizsgálatot is indított az Apple Pay kapcsán. Fel akarták mérni, vajon az Apple fizetési rendszere sérti-e az EU verseny szabályait. Az Apple kizárólagos hozzáféréssel rendelkezik az iPhone és Apple Watch készülékei Near Field Communication (NFC) funkcióihoz, ami azt jelenti, hogy a bankok és más pénzügyi szolgáltatók nem kínálhattak NFC-fizetést saját alkalmazásaikon keresztül.

Persze léphetünk még hátrébb a történetben, megértve a nemzetközi kontextust; az Apple Pay ügyében indított nyomozás hónapokkal azután indult, hogy a német törvényhozók megszavazták azt a jogszabályt, amely arra kényszerítheti az Apple-t, hogy más cégek is hozzáférhessenek a telefonok NFC chipjeihez.

Az Apple láthatóan meglepődött a jogszabálytervezet miatt, és visszajelzést adott arról, hogy a lépés „ártalmas lehet a felhasználóbarátságra, az adatvédelemre és a pénzügyi információk biztonságára nézve”.

Az Apple most hozzáférést kínál riválisainak

A legfrissebb hírek szerint az Apple most lehetővé teszi, hogy a külső mobiltárca- és fizetési szolgáltatók ingyenesen hozzáférjenek az iOS-eszközök NFC-funkcióihoz egy sor API-n keresztül.

Ez a fejlesztés azt jelenti, hogy ezek a szolgáltatók használhatják az NFC-komponenseket a Host Card Emulation módban anélkül, hogy szükség lenne az Apple Pay vagy Apple Wallet szolgáltatásra.

Az Apple, az Európai Bizottsággal folytatott megbeszélések eredményeként, elkötelezte magát arra, hogy az Európai Gazdasági Térségben lehetőséget biztosít a külső fejlesztők számára, hogy az iOS-alkalmazásaikban az Apple Paytől és az Apple-től független, NFC-alapú érintésmentes fizetést alkalmazzanak.

A tervezett 10 éves megállapodás érintené az Európai Gazdasági Térségben működő valamennyi harmadik féltől származó mobiltárca-alkalmazás-fejlesztőt, valamint minden, az EGT-ben regisztrált Apple ID-vel rendelkező iOS-felhasználót. Továbbá az Apple nem korlátozná ezeknek az alkalmazásoknak a használatát az EGT-n kívüli üzletekben történő fizetéseknél.

Az Apple azt is ígéri, hogy lehetővé teszi az előnyben részesített fizetési alkalmazások alapértelmezett beállítását, hozzáférést biztosít az olyan hitelesítési funkciókhoz, mint például a FaceID.

Tíz évig érvényes kötelezettségvállalások a versenyjogi vizsgálat tükrében

Az Apple által felajánlott kötelezettségvállalások tíz évig maradnának érvényben.

Amennyiben ezek a vállalások mérséklik a versenyjogi aggályokat és a Bizottság elfogadja azokat, akkor a Bizottság jogilag kötelezi az Apple-t a szükséges változtatások végrehajtására.

Az Apple számára nem érdemes elhárítani ezeket a kötelezettségvállalásokat, mert a vállalat esetleg teljes bevételének 10 százalékáig terjedő bírságra számíthat, ha nem felel meg az elvárásoknak.

A versenytársaknak és a vásárlóknak egy hónap áll rendelkezésre, hogy véleményezzék a kötelezettségvállalásokat.

[Forrás: CNBC] | Címlapfotó: CDPiC – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group
Címkék:
blank