2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.02.12.

Elindult a visszaszámlálás! Megvan a dátum, mikor jön az euró alapú azonnali fizetés Magyarországra

Szerző:

Kategóriák:

Az Európai Unió digitális átalakulása ismét komoly mérföldkőhöz érkezett. Az Európai Parlament által múlt héten elfogadott átfogó szabályozás célja, hogy fokozza az európai azonnali fizetések elérhetőségét a vállalkozások és a fogyasztók számára egyaránt. Egyúttal Magyarország számára is kijelölték, mikor lesz kötelező a hazai bankoknak az euró alapú azonnali fizetéshez csatlakozni.

2020 óta Magyarországon sikeresen működik az azonnali átutalási rendszer a belföldi pénzforgalomban – ami a lakossági fizetési tranzakciók jelentős részét lebonyolítja. Azonban, ami számunkra természetes kényelem itthon, az a nemzetközi eurós tranzakciók kapcsán még messze nem elterjedt funkció.

Az Európai Fizetési Tanács adatai szerint az euró övezetbe tartozó pénzforgalmi szolgáltatóknak a 71%-a, összességében az európai pénzforgalmi szolgáltatók 62%-a regisztrált az ún. SCT-Inst (SEPA Credit Transfer – Instant) szolgáltatásra. Ugyanakkor a SEPA átutalások értékének mindössze 17%-a zajlik az azonnali rendszeren keresztül.

Nem kell azonban már sokat várni, hogy a nemzetközi eurós tranzakciók is teljeskörűen azonnalivá váljanak az Európai Unió területén.

A mostani szabályozás egyúttal nem csak a kényelmet garantálná, hanem az átutalások biztonságát is növelné. A fejlesztéseket már tavaly egyeztették az EU tagállamok képviselői, most megtörtént a Single Euro Payments Area (SEPA) szabályozás módosítása.

A legújabb fizetési trendek, fizetési megoldások, szabályozói és piaci várakozások kerülnek górcső alá 2024. április 16-án az ötödik PayTechShow-n, ahol a kiemelt témák között lesz az azonnali fizetés 2.0, a bankszámla alapú (A2A) fizetési megoldások, az új digitális tárcák és a digitális euró is.

További részletek itt.

Széleskörű egyetértés a tagállamok között

A rendeletet elsöprő támogatással (599 szavazattal 7 ellenében, 35 tartózkodással) szavazták meg a képviselők február 7-én.

„Az azonnali átutalásokról szóló rendelet a fizetések régóta várt modernizációját hozza el az európai egységes piacon. Az ügyfeleknek nem kell többé várniuk két-három munkanapot a pénzükhöz való hozzáférésre. Olyasmit valósítunk meg, ami az embereknek és a vállalkozásoknak valóban fontos: a pénzátutalást 10 másodpercen belül, a nap bármely szakában.”

– mondta Michiel Hoogeveen holland parlamenti képviselő.

Az azonnali fizetési rendszer új irányelvei

A rendelet négy fő területet érint, amelyek mindegyike hatással lesz a bankokra és a fogyasztókra egyaránt.

Az első kettő megköveteli a bankoktól, hogy az azonnali fizetést elérhetővé és megfizethetővé tegyék, biztosítva, hogy az azonnali fizetési tranzakciók díja ne haladja meg a hagyományos, nem azonnali átutalásokét, valamint az ügyfelek be is állíthassák azt a limitet, ameddig az azonnali fizetéssel élni kívánnak, így elkerülhetik a meggondolatlan utalások azonnali teljesülését.

A harmadik funkció egy névellenőrzési szolgáltatás, amely hasonló az Egyesült Királyságban alkalmazott kedvezményezett visszaigazoláshoz. Ez a funkció azt követeli meg a fizetési szolgáltatótól, hogy ellenőrizze az IBAN és a kedvezményezett neve közötti egyezést, és figyelmeztesse a fizető felet egy esetleges tévedésről vagy csalásról.

A negyedik pedig előírja, hogy a bankok naponta ellenőrizzék ügyfeleiket az uniós szankciós listák alapján, ahelyett, hogy minden tranzakciót egyenként vizsgálnának át.

Átmeneti időszak következik

Az új szabályok az EU Hivatalos Lapjában való megjelenés után 20 nappal lépnek hatályba, ami várhatóan hamarosan meg is történik.

Az euróövezetben található bankoknak kilenc hónap áll rendelkezésükre, hogy rendelkezzenek az azonnali euróban történő átutalások fogadásához szükséges technológiával, és 18 hónap, hogy felkészüljenek az átutalások azonnali küldésére.

Azoknak a tagállamoknak, amelyek pénzneme nem az euró, szintén alkalmazniuk kell a szabályokat egy hosszabb átmeneti időszak után.

A magyar bankoknak az azonnali euró átutalás fogadás megvalósítására 33 hónap, az azonnali euró átutalás küldésére 39 hónap áll rendelkezésre.

Van hova fejlődni

A parlamenti képviselők reakciói pozitívak voltak, de az örömöt mérsékelte a felismerés, hogy más országok aktívabbak a valós idejű fizetések (RTP) terén.

Az ACI legfrissebb kutatása rávilágít, hogy India az élen jár; 2022-ben 89,5 milliárd tranzakcióval és lenyűgöző, 76,8%-os éves növekedési rátával büszkélkedhet. India 2022-ben a globális valós idejű tranzakciók 46%-át tette ki.

Brazília volt a harmadik leggyorsabban növekvő RTP-piac 2022-ben. 228,9%-os éves növekedéssel, és a második helyen áll a tranzakciószám tekintetében 29,2 milliárddal. Kína, Thaiföld és Dél-Korea a harmadik, negyedik és ötödik a listán.

„Eddig nem jártunk úttörőként ezen a területen: ez a rendelet lehetővé teszi az EU számára, hogy felzárkózzon olyan nemzetközi piacokhoz, mint Brazília, India, Ausztrália és az Egyesült Királyság, ahol az azonnali fizetések gyorsan növekednek.”

– mondta Mairead McGuinness, az EU pénzügyi ügyekért felelős biztosa.

Véleménye szerint a technológiai alapok az azonnali fizetésekhez jól kiépítettek, ugyanakkor az EU-ban ennek ellenére a megoldás még nem terjedt el kellő mértékben.

A Societe Generale legújabb adatai szerint az euróövezeten belüli tranzakciók mindössze 11%-a történt azonnali utalással 2022 első negyedévében. Stephanie Ekindjian, a Societe Generale készpénzkezelési termékekért és megoldásokért felelős globális vezetője szerint az új szabályozás életbe lépésével várhatóan az üzleti vállalkozások közötti (B2B) és a fogyasztói alkalmazások is terjedni fognak.

[Forrás: PYMNTS] | Címlapfotó: Európai Központi Bank, flickr.com

Címkék:
blank