2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.08.15.

Megvizsgáltuk az MNB Fintech és Digitalizációs jelentését – 1. rész

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves rendszerességgel megjelenő FinTech és Digitalizációs jelentése mindig nagy izgalmat vált ki a pénzügyi szektorban. Az MNB a jelentéssel is hozzá kíván járulni a hazai szektor digitalizációjának erősítéséhez.

Cikkünkben az MNB jelentés mentén a hazai fintech szektor szereplőinek fejlődési irányait vizsgáljuk meg részletesen, amiben szakmai partnerünk ezúttal Wieder Gergő, a KPMG Kockázatkezelési, szabályozási és ESG tanácsadási területének igazgatója.

,,Az elmúlt időszakban a hazai FinTech ökoszisztéma tovább erősödött.” – legalábbis az MNB FinTech és Digitalizációs jelentésének második fejezetének nyitó mondata szerint. Minden ország büszke lehetne egy ilyen első mondatra (ahogy mi is), ennek hatására még nagyobb lelkesedéssel vethetjük bele magunkat a jelentés részleteibe.

További részletek a legújabb fintech trendekről, az elmúlt évek fintech eredményeiről és a legújabb fintech megoldásokról 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. További részletek: FinTechShow 7.0

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

A hazai fintech szektor vállalatainak mérete és az alkalmazotti létszám alakulása

Egy szektor sikerességét és növekedését tükrözi a vállalatok mérete és ezzel együtt a foglalkoztatottak létszáma. Minél több embert „tart el” egy iparág, annál jobban kifejeződik a szolgáltatások iránti kereslet – ami jellemzően a (bevétel) növekedést is tükrözi.

Hogyan határozta meg az MNB a szektor alkalmazotti létszámát?

A Fintech tevékenységgel foglalkozó cégek az alkalmazott definíciónak megfeleltethető tevékenységi körök alapján, 2021-es évre beszámolót leadó és 2022-ben aktívan működő cégek halmazából kerültek beazonosításra.

A jelentésben a hazai fintech szektor körében csak a magyarországi adószámmal rendelkező, céges formában működő, 2022-ben aktív tevékenységet folytató vállalatokat vizsgálták.

A jelentés szerint 2021-ben már 175 aktívan működő vállalat tevékenykedett Magyarországon, ami növekedést jelent az előző, 2020-as évhez képest. A bővülés oka lehet a pandémia is, hisz a lezárások növelték az igényt a digitális online szolgáltatások iránt, de a KPMG szakértője más okot is lát emögött;

,,Az MNB FinTech és Digitalizációs Jelentése alapján látható, hogy egyre több munkavállalót foglalkoztatnak a FinTech cégek. 2022-ben kiugró, 20%-os volt a növekedés, bár ez lehet részben a KATA adóváltozásának következménye, amely vélhetően fehérítette ezt a munkaerőpiaci szegmenset is. A foglalkoztatási adatokkal szemben a bevételi, jövedelmezőségi adatokból még a 2022-es évet nem tárgyalta a jelentés, így a 2022-es év turbulens gazdasági körülményeinek hatása nem látható.

Azonban a piac egészséges fejlődése szempontjából lényeges, hogy 2021-ben is jelentős többségben voltak a növekvő árbevételű cégek, és ezen évben a hazai FinTech cégek közel 80%-a nyereséges volt, reméljük ez az arány nem romlott nagymértékben azóta.”

– nyilatkozta Wieder Gergő, a KPMG Kockázatkezelési, szabályozási és ESG tanácsadási területének igazgatója is.

A KPMG szakmai pártoló tagja a Magyar Fintech Szövetségnek, az együttműködés keretében a partnerek közösen lépnek fel a technológia és üzleti működés szinergiái, pénzügyi digitalizációt támogató jogalkotás előmozdítása érdekében, ezzel támogatva civil összefogásban is a magyar fintech szektor fejlődését.

Talán nem meglepő, hogy a szektorban újonnan megjelenő szereplők egy része fintech start-up, másik része pedig már régóta működő, nemzetközi szinten is jelen lévő szereplők leányvállalata.

Szembetűnő trend, hogy a magyar fintech cégek jelentős része (85 százaléka) B2B fókuszú, nem pedig B2C.

,,A nemzetközi folyamatokkal összhangban jó látni, hogy Magyarországon is egyre bővül a pénzforgalmi, finanszírozási szolgáltatásokat nyújtó FinTechek köre, azonban bizonyos területeken még nem követték le a trendeket a hazai szereplők.”

– hívta fel a figyelmet a KPMG igazgatója.

Az MNB jelentése szerint a hazai fintech szektor több mint háromnegyedét továbbra is a mikro- és kisvállalati szereplők teszik ki. A mikro- és kisvállalkozások aránya a piacon nagyon magasnak tekinthető (80 százalék). Persze ne menjünk el amellett, hogy a mikro- és kisvállalatok magas részaránya nem hazai sajátosság, ez a trend abszolút megfigyelhető külföldi tulajdonosi hátterű fintech cégeknél is.

A szolgáltatási kör is bővülést mutat, de a két legaktívabb terület továbbra is a pénzügyiszoftver-fejlesztés és a fizetési szolgáltatások voltak. Az inkumbens szereplőkkel való töretlen együttműködést támasztja alá, hogy a legtöbb vállalkozás 2021-ben a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció területén működött.

A szektort a bizonytalan piaci hangulat ellenére árbevétel-növekedés jellemezte

Az MNB jelentése szerint 2018 óta először újra bővülőben van a növekvő árbevételű cégek aránya – a koronavírus második évében már átlépte a 73%-ot. A fintech szektor árbevétele 2021-ben összességében meghaladta a 220 milliárd forintot, mely 50 milliárd forintos növekedést tartalmaz.

A növekvő árbevételű cégek átlagosan 421 millió forinttal, medián szerint 150 millió forinttal tudták árbevételüket gyarapítani, amely a 2020-as év azonos adatainak majdnem duplája.

Kimondható tehát, hogy a szektor szereplői hatékonyabban tudtak működni az előző évhez képest.

Talán nem is feltételeztünk ilyen kedvező adatokat, de az MNB kutatása alapján megállapítható, hogy háromból kettő hazai fintech vállalkozás nyereséges volt 2021-ben.

Kockázatitőke-befektetés a hazai fintech szektorban

A Fintech és Digitalizációs jelentés szerint az elmúlt 10 évben alapított hazai fintech vállalatok közül minden harmadik részesült már kockázatitőke-befektetésben. A vizsgált cégek kapcsán látható, hogy az érintett szereplők átlagosan a második évük végén kaptak kockázatitőke-befektetést.

A kockázati tőke a mikro vagy kisvállalatok számára hatalmas lehetőséget rejt. Persze a megtérülésre érdemes később számítani, hisz a kockázati tőkét kapott cégekre az állandó, a kezdetektől viszonylag magas bevétel helyett a későbbi, de dinamikus növekedés jellemző.

A jövedelmezőség lassúbb ütemű növekedésének oka lehet, hogy ezek a szereplők a biztos tőkeoldali támogatás révén nagyobb kockázatot vállalva keresik a számukra a jövőben leginkább jövedelmező szegmenst, piaci rést. Az innovációt mindenki szereti, de az újdonságokra rá is kell éreznie a piacnak.

A KPMG friss Pulse of FinTech kutatása

Wieder Gergő szakmai álláspontja szerint az MNB kutatásával összhangban globálisan is megfigyelhető az egyes piacok eltérő dinamikája.

A KPMG friss Pulse of FinTech kutatása alapján az látszik, hogy 2023 első félévében ugyan globálisan, illetve azon belül az EMEA régióban szignifikánsan csökkent a FinTech cégekbe irányuló befektetések, finanszírozások értéke, azonban bizonyos FinTech részterületeken ebben nemhogy visszaesés, hanem növekedés volt. Például az ellátási láncokra és a logisztikára fókuszáló FinTech cégek 8,2 milliárd dollár tőkét vonzottak ebben az időszakban, jóval a szektor 2019-ben elért 5,5 milliárdos rekordja felett.

A környezetvédelmi jellegű FinTech cégek iránt is komoly érdeklődés mutatkozott, ezek 1,7 milliárd dollárt vontak be, szintén meghaladva a szektor teljes 2022 évi számait (1,5 milliárd dollár).

Az ESG RegTech cégekbe irányuló befektetések terén egyébként további dinamikus (jelentősen 50% feletti) növekedést várunk, amelyben nagy szerepet kaphatnak a blokklánc alapú technológiákra épülő megoldások is.

Az MNB Fintech és Digitalizációs Jelentése itt érhető el.

Címkék:
blank