BankTechShow

Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban. Beszélgetés Biró Gabriellával, az MNB Informatikai Felügyeleti Főosztályvezetőjével

Szerző: | 2022. 12. 06. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, mesterséges intelligencia, Összes hír, technológia

A mesterséges intelligenciának jelentős hatása van a pénzügyi szektor digitalizációs transzformációjában, amelynek alkalmazását a pénzügyi szektor felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiemelt figyelemmel kíséri. 

A CMS Women in AI december 8-i, 17:00 órakor kezdődő online pénzügyi szektoros különkiadásában Petrányi Dóra (CEE Managing Director, Global Co-Head of Technology, Media and Communications, CMS), valamint a CMS senior tanácsadója, dr. Horváth Katalin beszélget Biró Gabriellával, a MNB IT Felügyeleti Főosztályvezetőjével a mesterséges intelligencia pénzügyi szektorban való alkalmazásáról, a készülő európai uniós és hazai jogszabályokról, az MNB AI-val kapcsolatos kiberbiztonsági elvárásairól.

Az izgalmas beszélgetés az alábbi témákat érinti és a résztvevők az alábbi izgalmas kérdésekre kaphatnak választ:

  • Milyen kezdeményezései, programjai vannak az MNB-nek és az Európai Központi Banknak arra, hogy az MNB és a pénzügyi szektor több női vezetőt és IT, IT biztonsági, AI szakembert vonzzon? Hogyan áll az MNB és a magyar pénzügyi szektor a női vezetők, műszaki, IT szakemberek alkalmazásában európai összehasonlításban?
  • Hol alkalmaz jellemzően mesterséges intelligenciát a magyar pénzügyi szektor, hogyan áll a mesterséges intelligencia felhasználásában európai összehasonlításban?
  • Hogyan készül a Magyar Nemzeti Bank az Európai Unió Mesterséges Intelligencia Rendeletére, a most megjelent, ahhoz kapcsolódó AI felelősségi irányelvre, a NIS 2 irányelvre, a DORA rendeletre a pénzügyi szektorra vonatkozóan? Milyen lesz ezeknek a részben horizontális, általános (AI Act, NIS2), részben pedig szektorspecifikus (DORA) jogszabályok egymáshoz való viszonya a pénzügyi szektorra vonatkozóan?
  • Tervezi-e a Magyar Nemzeti Bank ajánlás kiadását a mesterséges intelligencia alkalmazására az EU-s vonatkozó jogszabályok hatályba lépése előtt, akár utána?
  • Kiemelt figyelmet fog-e szentelni a Magyar Nemzeti Bank a mesterséges intelligencia vizsgálatának a pénzügyi szektorban?
  • Milyen szabályozási és/vagy műszaki, technikai buktatói, nehézségei lehetnek a mesterséges intelligencia alkalmazásának a pénzügyi szektorban, mire kell az AI alkalmazásakor különös figyelmet fordítaniuk a banki, Fintech szereplőknek és egyéb pénzügyi intézményeknek?
  • Hogyan tudnak érvényesülni a bankszektorra vonatkozó kiberbiztonsági, kiber reziliencia előírások (MNB ajánlások, DORA rendelet, NIS2 irányelv, CRA rendelet) a mesterséges intelligencia alkalmazása során?

Válaszok 2022. december 8-án a „Women in AI” rendezvényen

A Women in AI kezdeményezésében rendszeres lehetőséget nyújtunk arra, hogy a mesterséges intelligenciában, technológiában, digitalizációban dolgozó vagy ezen iparág iránt érdeklődő hölgyek megvitassák és bemutassák, hogy a mesterséges intelligencia hogyan lehet a gazdaságunk és társadalmunk hajtóereje.

A Women in AI rendezvényünkön szeretnénk a szakmabeli hölgyeket összekötni, akik így együtt tudják népszerűsíteni a legjobb gyakorlatokat, felhívni a figyelmet a mesterséges intelligenciára és kapcsolatokat tudnak teremteni egymással.

A Women in AI kezdeményezés rendezvényei bárki számára nyitottak, örömmel látunk minden szakmabeli érdeklődőt. Beszélgetéseink nem jogi fókuszúak, bár jogi kérdéseket is érintenek a mesterséges intelligencia szabályozási, műszaki kérdésein túl.

A december 8-i rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely itt érhető el: Women in AI – Hungary – AI in the financial services sector (cms-cmno.com).

Mesterseges intelligencia es fintech

Mesterséges Intelligencia és FinTech – a formálódó szabályozás | 2022.02.03.

A pénzügyi szektor mindig is élen járt az innovatív technológiák használatában. Az APEX (Applied Expert Systems) nevű szolgáltató például már 1986-ban bevezette a PlanPower nevű, mesterséges intelligencia (MI) alapú megoldását, amelyet pénzügyi tervek készítésére használtak azok számára, akiknek éves bevétele meghaladta az évi 75.000 USD-t. Az MI használata mostanra a FinTech megoldások megvalósítása során is a napi gyakorlat részévé vált, a felmerülő kérdéseket ugyanakkor még nem rendezte egységes, EU-s szintű szabályozás – egészen mostanáig.

Címlapfotó: CMS Hungary

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

DR. HORVÁTH KATALIN

Katalin a CMS Budapest technológiai jogi csapatának szenior tanácsadója, fő szakterülete a szoftverjog, IT és IP jog, FinTech jog, adatvédelem és a mesterséges intelligencia jogi szabályozása. Mindezekhez kapcsolódóan kiterjedt tapasztalattal rendelkezik az online szolgáltatások, mobilapplikációk, mobilfizetési megoldások és Fintech szolgáltatások területén. Katalin naprakész a mesterséges intelligencia és az új technológiák, mint a blockchain, IoT, robotok, drónok jogi kihívásaival kapcsolatban, rendszeresen jelentet meg cikkeket az említett témákban és tart szoftverjogi és adatvédelmi konferenciákon előadásokat.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!