2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2022.12.06.

Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban. Beszélgetés Biró Gabriellával, az MNB Informatikai Felügyeleti Főosztályvezetőjével

Szerző:

Kategóriák:

A mesterséges intelligenciának jelentős hatása van a pénzügyi szektor digitalizációs transzformációjában, amelynek alkalmazását a pénzügyi szektor felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiemelt figyelemmel kíséri. 

A CMS Women in AI december 8-i, 17:00 órakor kezdődő online pénzügyi szektoros különkiadásában Petrányi Dóra (CEE Managing Director, Global Co-Head of Technology, Media and Communications, CMS), valamint a CMS senior tanácsadója, dr. Horváth Katalin beszélget Biró Gabriellával, a MNB IT Felügyeleti Főosztályvezetőjével a mesterséges intelligencia pénzügyi szektorban való alkalmazásáról, a készülő európai uniós és hazai jogszabályokról, az MNB AI-val kapcsolatos kiberbiztonsági elvárásairól.

Az izgalmas beszélgetés az alábbi témákat érinti és a résztvevők az alábbi izgalmas kérdésekre kaphatnak választ:

  • Milyen kezdeményezései, programjai vannak az MNB-nek és az Európai Központi Banknak arra, hogy az MNB és a pénzügyi szektor több női vezetőt és IT, IT biztonsági, AI szakembert vonzzon? Hogyan áll az MNB és a magyar pénzügyi szektor a női vezetők, műszaki, IT szakemberek alkalmazásában európai összehasonlításban?
  • Hol alkalmaz jellemzően mesterséges intelligenciát a magyar pénzügyi szektor, hogyan áll a mesterséges intelligencia felhasználásában európai összehasonlításban?
  • Hogyan készül a Magyar Nemzeti Bank az Európai Unió Mesterséges Intelligencia Rendeletére, a most megjelent, ahhoz kapcsolódó AI felelősségi irányelvre, a NIS 2 irányelvre, a DORA rendeletre a pénzügyi szektorra vonatkozóan? Milyen lesz ezeknek a részben horizontális, általános (AI Act, NIS2), részben pedig szektorspecifikus (DORA) jogszabályok egymáshoz való viszonya a pénzügyi szektorra vonatkozóan?
  • Tervezi-e a Magyar Nemzeti Bank ajánlás kiadását a mesterséges intelligencia alkalmazására az EU-s vonatkozó jogszabályok hatályba lépése előtt, akár utána?
  • Kiemelt figyelmet fog-e szentelni a Magyar Nemzeti Bank a mesterséges intelligencia vizsgálatának a pénzügyi szektorban?
  • Milyen szabályozási és/vagy műszaki, technikai buktatói, nehézségei lehetnek a mesterséges intelligencia alkalmazásának a pénzügyi szektorban, mire kell az AI alkalmazásakor különös figyelmet fordítaniuk a banki, Fintech szereplőknek és egyéb pénzügyi intézményeknek?
  • Hogyan tudnak érvényesülni a bankszektorra vonatkozó kiberbiztonsági, kiber reziliencia előírások (MNB ajánlások, DORA rendelet, NIS2 irányelv, CRA rendelet) a mesterséges intelligencia alkalmazása során?

Válaszok 2022. december 8-án a “Women in AI” rendezvényen

A Women in AI kezdeményezésében rendszeres lehetőséget nyújtunk arra, hogy a mesterséges intelligenciában, technológiában, digitalizációban dolgozó vagy ezen iparág iránt érdeklődő hölgyek megvitassák és bemutassák, hogy a mesterséges intelligencia hogyan lehet a gazdaságunk és társadalmunk hajtóereje.

A Women in AI rendezvényünkön szeretnénk a szakmabeli hölgyeket összekötni, akik így együtt tudják népszerűsíteni a legjobb gyakorlatokat, felhívni a figyelmet a mesterséges intelligenciára és kapcsolatokat tudnak teremteni egymással.

A Women in AI kezdeményezés rendezvényei bárki számára nyitottak, örömmel látunk minden szakmabeli érdeklődőt. Beszélgetéseink nem jogi fókuszúak, bár jogi kérdéseket is érintenek a mesterséges intelligencia szabályozási, műszaki kérdésein túl.

A december 8-i rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely itt érhető el: Women in AI – Hungary – AI in the financial services sector (cms-cmno.com).

Mesterseges intelligencia es fintech

Mesterséges Intelligencia és FinTech – a formálódó szabályozás | 2022.02.03.

A pénzügyi szektor mindig is élen járt az innovatív technológiák használatában. Az APEX (Applied Expert Systems) nevű szolgáltató például már 1986-ban bevezette a PlanPower nevű, mesterséges intelligencia (MI) alapú megoldását, amelyet pénzügyi tervek készítésére használtak azok számára, akiknek éves bevétele meghaladta az évi 75.000 USD-t. Az MI használata mostanra a FinTech megoldások megvalósítása során is a napi gyakorlat részévé vált, a felmerülő kérdéseket ugyanakkor még nem rendezte egységes, EU-s szintű szabályozás – egészen mostanáig.

Címlapfotó: CMS Hungary

Címkék: