2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.03.16.

Mi a baj az internettel? Jön az internet új generációja, a web3. Felfordul a világ?

Szerző:

Kategóriák:

Mi a baj napjaink internetével? Ahogy Neo a Mátrixban érezte, valami nincs rendben a “világgal”, ugyanúgy érzékeljük, valami nincs rendben az internettel. Az internetes és mobilos alkalmazások többsége ingyenesnek tűnik, látszólag biztonságos az internet, a szabályozás (pl. GDPR) segít rendelkezni az adataink felett. Ehelyett egyre több a csalás, a visszaélés az interneten, gombamódra szaporodnak a hamis hírek (fake news), úton-útfélen reklámokba ütközünk, sorozatosak az adatszivárgások és maroknyi megacég kezében összpontosulnak adataink, amelyekből sok-sok pénzt csinálnak. Az erőviszonyok kiegyensúlyozását, a központi erők megkerülését, a látszólagosság megszüntetését, a technológiában rejlő lehetőségek demokratizálását hozhatja el az internet új generációja, a web3.

Web3: a decentralizált, blokkláncalapú online ökoszisztéma

„Valaki mindig figyel minket” – lehet a mottója napjaink internetének. Az internetező lakosság többsége használ legalább egy social media platformot, köteleződik el valamely „digitális vallás”, az iOS, vagy az Android mellett és használja napi szinten valamely BigTech keresőmotorját, böngészőjét, levelezőjét, felhőjét stb. Az interneten digitális lábnyomokat hagyunk, amiket megacégek gyűjtenek, analizálnak és értékesítenek.

Adataink alapján profiloznak minket, és magatartásmintáink alapján reklámokkal bombáznak miközben szörfölünk az interneten, vagy alkalmazásokat használunk. A web a mai formájában még mindig erősen központosított, aminek feloldását – és a web következő generációját – a decentralizált technológiák és alkalmazások biztosíthatják. Ez az új generáció a web3, ami független a BigTech-től, decentralizált protokollokra épül és az internet jelenlegi hibáit próbálja kijavítani.

„A web3 kifejezést Gavin Wood, az Ethereum fejlesztője még 2014-ben találta ki a decentralizált, blokkláncalapú online ökoszisztémára. A web3-on nem a platform- és alkalmazásfejlesztők lesznek a kapuőrök, akik megmondják, hogy milyen lesz az internet jövője, hanem a felhasználók, akik a blokklánc technológiájával részesedést vehetnek az online szolgáltatások fejlesztéséből és fenntartásából„

– írja Hegyeshalmi Richárd a web3-ról a Qubiten.

A web3 megteremti annak a lehetőségét, hogy a felhasználók és a tartalomgyártók birtokolják az internet részeit tokenek és kriptovaluták segítségével, amik a blokklánc hálózaton a tulajdonjogot reprezentálják. „Aki kriptovalutát vagy tokent birtokol, beleszólhat a hálózat működésébe” – írja ugyanott Hegyeshalmi.

„A majmos jpg-k beárazása csak egy kezdeti lépés ebben a folyamatban”

Igaz, a web3 kifejezés még kevésbé elterjedt, de ez a gyűjtőkifejezése azoknak a buzzwordöknek, amelyeket egyre gyakrabban hallani a blockchainen (blokkláncon) túl, mint például DeFi (decentralizált pénzügyi szolgáltatások blokklánc alapon), NFT (nem helyettesíthető tokenek), tokenek, CBDC (digitális jegybankpénz), okosszerződések, metaverzum stb.

A metaverzumban dollármilliókért árulnak virtuális ingatlanokat, a luxusmárkák virtuális termékei többe kerülnek, mint a való világban, a majmos JPG-k pedig csillagászati áron forognak. Ezek a web3 technológia rövidtávú túlértékelésének következményei, amelyek idővel lecsengenek és hosszabb távon helyüket átveszik a széleskörű elterjedést, a mindennapos felhasználást segítő megoldások.

„Ahogy az összes eszközosztály láncokra vándorol, digitális tárcákban tudjuk tartani őket és tetszőleges kombinációkban tudunk velük kereskedni. Nem csak kriptovalutákat váltunk majd más kriptovalutákra, hanem államilag kibocsátott valuták, részvények, kötvények, ingatlanok, színházjegyek között minden párosításban piacok készülnek és minden folyamatosan beárazódik. A majmos jpg-k beárazása csak egy kezdeti lépés ebben a folyamatban”

– írja Csibi András a Telexen. Szerinte a web3 a magántulajdon jövője.

Vízió: Központi szereplők kiiktatása az értékláncból

A web3 a teljes pénzügyi közvetítői rendszert is a feje tetejére állíthatja, de legalábbis – elméletben – kiiktathatja azokat az emberi tényezőket és a rendszerszintű sérülékenységet, amelyeknek meghatározó szerepe volt például a 2008-as pénzügyi világválságban, vagy a Wirecard botrányban. Egyesek szerint a Bitcoin 2009 januári megszületéséhez épp az a felismerés vezetett, hogy

„az egész pénzügyi rendszer, beleértve a vállalatokat és a szabályozó környezetet is, alapvetően hibásan működik. Egy olyan rendszerben élünk, amely az emberi (és a központosított intézményi) szereplők által korrumpálható és cenzúrázható”

– írja Bartha Ádám az origo.hu-n.

A BigTech ugyanazt a problémát veti fel az internet egésze kapcsán, mint a bitcoin a pénzügyi rendszerrel szemben, hiszen maroknyi megacég uralja az internetes adatforgalom meghatározó részét, és a felhasználók személyes adatait – olvasható ugyanott Barthától.

A web3 lényegében kiiktatná a közvetítőket, a központi szereplőket nemcsak az internet világából, de lényegében valamennyi iparág értékláncából, mint például a DeFi megoldások a bankokat a pénzügyi szektorból.

Addig is viszont, ha szeretnénk eligazodni az új digitális világban, akkor ideje bővíteni a szótárunkat és megismerkedni a kifejezések mögötti tartalommal, mert egy pillanat alatt kiszorulhatunk a szemünk előtt zajló jövőből. Az ismeretek – és a képzeletbeli szótár – bővítését kívánjuk segíti a web3 világával foglalkozó, 2022. március 17-én induló új webinárium sorozatunkkal. Részletek itt.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com By Mininyx Doodle | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank