2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.03.16.

Itt a friss MNB jelentés: Minden szintet felülmúlt az elektronikus fizetés bővülése

Szerző:

Kategóriák:

Rendületlenül nő a mobiltárcákba regisztrált kártyák száma, és a koronavírus- járvány kitörése előtti szinteket meghaladó növekedés történt a kártyás vásárlásoknál és az átutalásoknál is 2021 végén – derül ki az MNB legfrissebb elektronikus fizetési tájékoztatójából. Az azonnali fizetések vonatkozásában még a kártyás forgalomnál is dinamikusabb fejlődés volt tapasztalható.

A legújabb fizetési trendek, fizetési megoldások, szabályozói és piaci várakozások kerülnek górcső alá 2022. április 27-én a PayTechShow 3.0: “Végletek között. Készpénzzel a metaverzumba?” c. konferencián. A paytech innovációk mellett kitérünk az AFR 2.0 aktualitásaira, a digitális jegybankpénzzel kapcsolatos törekvésekre, valamint a jövő vásárlási szokásaira is.

[LEGFRISSEBB]: A Magyar Nemzeti Bank az AFR 2.0 javaslatcsomaggal kapcsolatban workshopot tart a PayTechShow-n. A résztvevők megismerhetik a javaslatcsomag eddigi részleteit, illetve visszajelezhetnek azzal kapcsolatban az MNB szakértőinek. További részletek itt.

Röviden

  • A hazai fizetési számlák száma 2021 végén, további kismértékű növekedést követően (+140 ezer számla), megközelítette a 10,6 milliót.
  • A hazai kibocsátású fizetési kártyák száma az év végén kevéssel 9,9 millió alatt alakult.
  • A mobiltárcákba regisztrált kártyák száma 2021 negyedik negyedévében a megelőző időszakhoz képest 16 százalékkal bővült és megközelítette az 1,3 milliót.
  • A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma minimális csökkenést követően kevéssel 155 ezer alatt alakult.
  • Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma kismértékű növekedést követően megközelítette a 240 ezret.
  • Az internetes elfogadóhelyek száma tekintetében tovább folytatódott a bővülés, számuk 2021 végén, a megelőző negyedévhez képesti 5 százalékos emelkedés következtében, megközelítette a 35 ezret.
  • 2021 negyedik negyedévében a belföldi vásárlási tranzakciók mind darabszámban, mind értékben jelentősen, rendre közel 27, illetve 26 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.
  • 2021-ben a teljes évet nézve is számottevő bővülés történt, a darabszámban és értékben egyaránt 21 százalék fölötti növekedés volt tapasztalható 2020-hoz képest.

Nőtt az online és a külföldi kártyahasználat

Mindazonáltal jelentős különbségek mutatkoznak fizetési helyzetenként. Míg a belföldi fizikai kereskedőknél darabszámban és értékben egyaránt 27 százalék körüli növekedés történt 2020 negyedik negyedévéhez képest, addig a külföldi fizikai kártyahasználat esetében rendre 109, illetve 152 százalékos emelkedés realizálódott. Ezt a koronavírus-járvány okozta alacsony 2020-as bázis, illetve az magyaráz, hogy tavaly már újra lehetett utazni.

Ugyan az online kártyahasználat tekintetében is folytatódott a növekedés, azonban nem olyan számottevő mértékben, mint a járvány tetőpontján. 2020 negyedik negyedévéhez képest darabszámban 16, értékben pedig 20 százalékos bővülés történt a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő (internetes) tranzakciók tekintetében.

Jelentősen nőtt az átutalások száma

Az átutalásokat érintő növekedés azért is figyelemreméltó, mivel jelentősen meghaladja a koronavírus-járvány kitörése előtti szinteket. Az átutalásokon belül is kiemelkedik az azonnali fizetési tranzakciók növekedési üteme, 2021 negyedik negyedévében darabszámban és értékben rendre 20, illetve 30 százalékos növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest.

Az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák, illetve tartozások fizetésére használt csoportos beszedések forgalma esetében nem történt érdemi változás. Ugyan a tranzakciók értéke 5 százalékkal emelkedett 2021 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, számuk 1 százalék körüli mértékben csökkent. Ezek az értékek megközelítőleg megegyeznek az egész éves változással is.

Az erős-ügyfélhitelesítés ellenére is nőtt a kártyás visszaélések száma

Az erős-ügyfélhitelesítésre vonatkozó előírások 2021 eleji szigorodása ellenére tovább folytatódott a kibocsátói oldalon elkövetett fizetési kártyás visszaélések értékének a növekedése, ami elsősorban a visszaélések szerkezeti átrendeződésére, illetve ezzel párhuzamosan a kevésbé pénzforgalmi vetületű pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott esetek terjedésére vezethető vissza.

2021 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest ugyan 1 százalékkal kevesebb visszaélés történt, ugyanakkor a felmerült kárérték közel 25 százalékkal növekedett. Mindazonáltal a 19 ezer sikeres visszaélés 457 millió forint értékben továbbra is eltörpül a forgalomhoz képest, így a hazai kártyás infrastruktúra továbbra is kimagaslóan biztonságosnak tekinthető.

10%-os pénzforgalmi bevételnövekedés 2021-ben

2021 negyedik negyedévében a hazai pénzügyi intézményeknek pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából 169 milliárd forint bevétele származott, ami 13 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ezzel 2021-ben összesen 613 milliárd forint bevételt realizáltak, ami éves szinten is 10 százalék feletti emelkedést jelent. Ez elsősorban a forgalom dinamikus bővülésére vezethető vissza. Az elektronikus pénzforgalom fejlődése szempontjából ugyanakkor továbbra is problémát jelent, hogy a bevételeken belül az átutalási tranzakciók lebonyolításához közvetlenül kapcsolódó tétel a legjelentősebb (27 százalék).

Címlapfotó forrása: Apple Newsroom

Címkék: