BankTechShow

Hogyan építsünk fintech bankot pár „kattintással”? De mi az a fintech bank?

Szerző: | 2017. 03. 15. | API bankolás, Fintech tudástár, Open banking, Összes hír

A fintech megeszi a bankárok ebédjét. Vagy a fintech barát, a gyors fejlődés záloga? Miben nyújt mást a fintech bank, vagy a challenger bank? Hogy építhetünk zöldmezős digibankot? Kik a valódi kihívói a hagyományos bankoknak?

 

Fintech

Jellemzően tech vagy designer eredetű, a digitális technológiákat natív módon alkalmazó startup. Általában egy fogyasztói problémára koncentrál, s arra a legjobb digitális ügyfélélményt nyújtja. Pár év alatt szinte minden banki szolgáltatásnak kialakult a fintech megfelelője.

Ugyanakkor a felhasználók nem akarják a pénzügyeiket más-más szolgáltatónál kezelni. Egyszerűen – és élményszerűen – szeretnének a pénzzel bánni. Ennek okán megindultak az „összeolvadások” a fintech startupok között (is), hogy egy-egy pénzügyi termék és szolgáltatás helyett szélesebb portfóliót kínálhassanak a kényelem égisze alatt („fintech bankok” születése).

Challenger bankok

Az Oxford értelmező szótár szerint a challenger bank egy kisebb méretű bank, melyet kifejezetten azzal a céllal alapítottak, hogy versenyezzen a nagybankokkal. A 2008-as válság szülöttei, amikor a klasszikus nagybankokkal szemben megrendült a bizalom.

„Mobile first” stratégia, automatizált folyamatok, lean menedzsment, long-tail stratégia és alacsony árak a versenystratégiájuk főbb elemei. A challenger bankok is betétet gyűjtenek, hiteleznek, teljeskörű banki engedéllyel rendelkeznek, de nem lépik át az univerzális bankolás küszöbét. Kisebbek, digitálisak, másként közelítenek a fogyasztóhoz.

Az első challenger bank Angliában a MetroBank (2010). Más mint a többi, mert bár challenger bank, mégis az ügyfélkiszolgálásban fontos a személyes kiszolgálás (36 fiókja van Angliában). Ismertebb challenger bankok még: Atom Bank (2014), Tandem Bank (2013).

 

fintech bank

 

fintech bank

 

fintech bank Tandem

 

A challenger bankok aktívan keresik az együttműködési lehetőségeket a startupokkal; a fogyasztóról való gondolkodásuk hasonló, könnyen megértik egymást és a technológiájuk is egyszerűen összekapcsolható (API-n keresztül).  A Zopa (P2P lending ) és a Metro Bank együttműködése eredményeként a Metro Bank kínálata szélesedett, míg a Zopa hitelezési lehetőségei bővültek, ügyfélelérése növekedett.

 

 

Platformosodás: fintech bankok

„Fintech bankoknak” is nevezik a platform szolgáltatókra rátelepülő startupokat. Pont olyan, mint amikor Lego házat vagy hidat építünk. A szabványos illesztőfelület (API) révén a szolgáltatások lego-szerűen egymásba illeszthetők, így gyakorlatilag bármilyen pénzügy szolgáltatás felépíthető azokból.

A platform szolgáltatók biztosítják pl.: a compliance-t, az ügyfélazonosítást (KYC), a kockázatmenedzsmentet, de akár a CRM hátteret, vagy az ügyfélszolgálatot is. A platform szolgáltatók banki engedéllyel rendelkeznek, mint pl.: a figo, a SolarisBank, vagy a Bankable.

BaaS API fintech bank figo

BaaS SolarisBank API fintech

 

BaaS Bankable fintech bank

 

Banki infrastruktúra szolgáltatás alapon (BaaS)

Mára a digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges – és a szabályozói elvárásoknak is megfelelőinfrastruktúra „könnyen” beszerezhetővé vált – nagyobb kezdeti befektetések nélkül – szolgáltatásként is (BaaS: Bank-as-a-Service). A startuppereknek így „nincs más dolga„, mint megtalálni azt a rést a digitális pénzügyi szolgáltatások világában, amire még senki nem ugrott rá.

 

Készült az alábbi cikk felhasználásával: Chris Skinner – „The New Fintech Bank

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!