PayTechShow 4.0

A bitcoin után itt az adrenalin-függők új játéka: ICO

Szerző: | 2017. 07. 17. | Bitcoin, Blockchain, Fintech tudástár, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

Lemaradtál a bitcoin őrületről? Hiányzik egy kis izgalom? Dübörög az ICO, a kriptovilág saját finanszírozási mechanizmusa. Piramis játék vagy modern kori üzleti modell? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat a legújabb kripto-hisztériáról. Az örökzöld ökölszabály: csak annyit fektess be, amennyit nyugodt szívvel elvesztenél! 

Mi az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offering vagy Initial Public Coin Offering angol kifejezés rövidítése. Legegyszerűbben úgy magyarázhatnánk, a crowdfunding és a nyilvános tőzsdei kibocsátás (röviden: IPO) különleges ötvözete.  A célja, hogy a kibocsátó a kriptovaluta kibocsátásával szerezzen tőkét projektjének, cégépítésének finanszírozásához. Hasonlít az IPO-hoz, ahol a kibocsátó részesedést (részvényt), haszon-várakozást kínál fel a forrásért cserébe.  A crowdfundinghoz (a közösségi tőkeági finanszírozáshoz) hasonlóan pedig a befektetők visszakapják a pénzüket, amennyiben a nyilvános felhívás során a minimum bevonni kívánt összeg nem gyűlik össze.

A nyilvános felhívás, vagy kibocsátás ennek a formája valójában egyfajta reakció a kockázati tőke és angyal tőke magatartására, arra, hogy a bitcoin startupok ezen forrásokhoz nagyon nehezen, nagyon hosszú idő alatt jutnak hozzá. Gyakran a tőkebevonás szigorú feltételeit  a bitcoin és blockchain projektek nem is tudják teljesíteni. Tőzsdére pedig csak nagyon kevesek gondolhatnak.

ICO nyilvános kibocsátás Suretly

Példa egy jelenleg is futó ICO-ra: Suretly – First crowdvouching platform

Hogyan indul az ICO?

Első lépésként a kibocsátó publikál egy ún. „fehér könyvet” (white paper),  továbbá meghatározza a bevonandó tőke nagyságát, a nyilvános felhívás időtartamát. A kibocsátó saját kriptovalutát bocsát ki eladásra – ún. tokeneket -, melyek értékesítésének feltételeit, az árképzés módszerét is előre definiálja. A finanszírozás a kibocsátott kriptovaluta, azaz tokenek megvásárlásával történik.

White paper

A támogató számára átfogóan leírja a projekt filozófiáját,célját, a projekt tervezett előrehaladását. Bemutatja a fejlesztők szakmai előtörténetét, optimális esetben független szakértői ajánlásokat is. Egyes esetekben szabálykönyvként is használják, pl. ebben formában jelent meg a Mastercoin protokoll első változata.

A tokenek árképzése és a haszon realizálása

  • Az árképzés leggyakoribb módja, hogy a kibocsátó a token árát Bitcoinban, Etherben vagy amerikai dollárban állapítja meg és rögzíti. A kibocsátó olykor azzal a lehetőséggel is él, hogy bónuszt ad az első x jelentkezőnek a „bátor” magatartásukért.
  • Másik módszer, amikor a kibocsátó rögzíti az eladható tokenek számát, az árfolyamot viszont nem. Ebben az esetben a bevont tőke arányában alakul ki a token árfolyama.

 Az ICO sikerét – elsősorban és első lépésben – a közösség hite határozza meg. A hit a csapatban, hogy végigviszik a projektet és a termék eladható lesz. Amennyiben az előre meghatározott időtartam alatt nem gyűlik össze a minimum összeg, a támogatók – a crowdfundinghoz hasonlóan – visszakapják a pénzüket és az ICO sikertelennek minősül. Amennyiben összegyűlt a minimum összeg, a projekt megvalósítása elindulhat.

Az ICO után a megvásárolt kriptovaluták (tokenek) értékesítésére specializálódótt tőzsdéken, vagy token piactereken keresztül nyílik lehetőség, pl. TokenMarket. A kibocsátók gyakran előre megállapodnak a tőzsdékkel az adott tokennek a „tőzsdei” kereskedésbe történő felvételéről. A Humaniq ICO-ját bemutató gyakorlati példánkban (lásd lejjebb) a kibocsátó megállapodott a SpaceBTC, LiveCoin és a Bitlish kriptovaluta tőzsdékkel a Humaniq token, azaz a HMQ kereskedéséről, így a Humaniq tokenjeit 10 nappal az ICO lezárása után már értékesíthették a támogatók.

Támogató

Az ICO-knál a befektetőket támogatóknak hívják, akik hisznek a projektben, illetve abban, hogy a befektetett tőkéjük többszörösen megtérül (jellemzően spekulánsok).

Mennyire kockázatos?

Nincs még igazán tapasztalat és az első nagy bukás sem volt még meg; mindössze 4 éves az ICO történelme. 2013-ban a Mastercoin (ma már Omni Layer) arra kínált megoldást, hogy a már meglévő bitcoin protokollra hogyan lehet más, eltérő szabályrendszerrel működő kriptovalutákat ráépíteni anélkül, hogy a bitcoin protokoll alapjait megváltoztatnánk. A Mastercoin jelentősége akkor óriási volt, megmutatta az utat új kriptovaluták kibocsátásához. Ebbe a fejlesztésbe a Mastercoin – ICO-n keresztül – 5 millió dollár értékű bitcoint tudott bevonni.

A legnagyobb jelentőségű ICO az Ethereum projekt, annak ellenére, hogy azóta nagyobb összegű forrásbevonások is történtek.  2012-ben vált először publikussá az Ethereum smart contract platformjának ötlete. Az ICO 2014-ben indult, aminek keretében Ether-eket lehetett vásárolni Bitcoinért. Az ICO során 18 millió dollár gyűlt össze Bitcoinban. Ez akkor Etherenként 0,4 dollárt jelentett. 2015-ben indult élesben a projekt, s rá egy évre az Ether értéke 14 dollárra nőtt. Jelen pillanatban már 170 dollár felett van az Ethereum árfolyama, a piaci kapitalizációja pedig 1 milliárd dollár fölé emelkedett.

ICO kriptovaluták nyilvános kibocsátás Ethereum

Forrás: Coindesk.com, 2017.07.17.

A bizalom az ICO motorja. Szabályozói, felügyeleti garancia jelenleg nincs mögötte, így a bizalom növelésére a kibocsátók maguk kezdték saját szabályaikat kialakítani:

  1. Escrow számla: Kibocsátáskor általában létrehoznak egy escrow számlát kizárólag a bejövő források őrzésére. A számlához titkos magánkulcsok tartoznak, melyből egyet egy bizalmi (trusted), a projekttől független harmadik félnek adnak. A bizalmi szolgáltató biztosítja a pénz meglétét az ICO végéig.
  2. Az ICO-ra létrehozhatnak a kibocsátók különálló jogi személyt, és az ICO általános szerződéses feltételeit ez az entitás határozza meg és dokumentálja.

Lehet-e Magyarországon ICO?

Az Initial Coin Offering (ICO) típusú közösségi finanszírozásra is igaz, hogy az adott konstrukció feltételeitől függ, hogy a crowdfunding melyik változatához sorolható. A neten elérhető leírások szerint az ICO során kibocsátott érmék / tokenek a vevő (felhasználó) befektetéseként, illetve a közösség tagjainak elfogadási készségétől függően esetleg fizető- vagy csere-eszközként is használhatók. Mivel a tokenekhez semmilyen értékmegőrzési vagy felhasználhatósági garancia nem kapcsolódik, az ICO alapváltozata a hagyományos befektetési termékek közül a legjobban a részvénybefektetésekhez hasonlít, azzal a fontos különbséggel, hogy

  • a tokenek társasági részesedést nem testesítenek meg (pl. szavazati jogot vagy osztalékhoz való jogot jellemzően nem biztosítanak) és
  • a tokenek értéke elsősorban hitbéli kérdés, mivel a kibocsátónál nem beszélhetünk a részvényeknél meglévő fundamentális alapokról (pl. a kibocsátó társaság alaptőkéjéről, eszközeinek értékéről).

A leírásokból két vonatkozást emelnénk ki: az ICO jogilag szabályozatlan, ezáltal remek lehetőségeket biztosít, a szabályozatlanságból adódó igen magas kockázatokkal. A virtuális fizetőeszközökkel Magyarországon a felügyeleti hatóság is foglalkozik, a Bitcoinnal kapcsolatos állásfoglalásában például elemzi ezeket.

Összefoglalva: a jelenlegi hazai szabályozás alapján ilyen befektetés alapján sem zárható ki, hogy a befektetés a Bszt. hatálya alá tartozzon, és így a kibocsátás engedélyköteles tevékenységnek minősüljön.

Forrás: Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda  

Hogy a gyakorlatban hogyan néz ki egy ICO, azt a 2017. év legtisztábban kommunikált, professzionálisan szervezett nyilvános kibocsátásán, a Humaniq példáján keresztül érdemes megismerni. 

A projekt ambíciózus célja, hogy a több mint 2 millárd ún. unbanked (bankkapcsolattal nem rendelkező) lakos számára  blockchain technológia alkalmazásával egyszerű, olcsó hozzáférésen keresztül digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak.

A nyilvános kibocsátást kísérő  White paperben a kibocsátó egyértelműen bemutatta a problémát,  a megoldás koncepcióját, a projektet, az alkalmazott technológiát és rendkívül részletesen az árazási és haszonszámítási modellt.

A weboldalon a fejlesztői team, a szakmai támogatók, partnerek is transzparensen megjelennek.  A projekt előrehaladásáról publikus videobeszámolókat láthatunk, a beta app pedig már elérhető a Google Play-ben.

 

Ha meg akarsz ismerkedni az e havi top nyilvános kibocsátásokkal: kattints ide.

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!