2020.09.17.

MNB: 2 ezerrel csökkent a bankkártya elfogadóhelyek száma a koronavírus-járvány miatt

Szerző:

A koronavírus-járvány kitörésének negatív hatásai miatt a pénzforgalmi adatokban jelentős mértékű visszaesés volt tapasztalható 2020 második negyedévében szinte az összes fizetési mód vonatkozásában. Ez elsősorban a fogyasztók óvatossági megfontolásaira, a bevezetett korlátozó intézkedésekre, valamint a gazdasági folyamatok lassulására vezethető vissza – olvasható az MNB legfrissebb tájékoztatójában.

Mindezek eredményeként a korábbi években az elektronizáció terjedésének zászlóshajója,

a fizetési kártyás vásárlási forgalom bővülése is jelentős mértékű csökkenést mutatott,

amelyen belül csak az internetes megrendelésekhez kötődő tranzakciók jelentettek kivételt a gyors ütemben terjedő házhozszállítási szolgáltatásoknak és a webshopok térnyerésének köszönhetően.

A koronavírus járvány további gazdasági következményeivel, a pénzügyi szektorra gyakorolt hatásaival, a fintech felértékelődésével, a fogyasztás várható alakulásával és a második hullám digitalizációs kihívásaival külön is foglalkozunk majd 2020. október 13-án a FinTechShow-n, ami idén már online is elérhető lesz!

Közel 2 ezerrel csökkent a fizikai bankkártya elfogadóhelyek száma is

Az átutalások és a csoportos beszedések forgalmának korábbi stabil növekedése is csökkenésbe fordult át a megelőző év azonos időszakához képest. Valószínűsíthető, hogy a készpénzes vásárlási forgalom még ennél is jelentősebb mértékben eshetett vissza. A készpénzfelvételek tekintetében szignifikáns csökkenés történt mind a tranzakciók számát, mind pedig az értékét tekintve a megelőző év azonos időszakához képest.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatában a megelőző negyedévben tapasztalt növekedés után ismét csökkent a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma.

Mindazonáltal az internetes elfogadóhelyek tekintetében folytatódott a bővülés, számuk közel 6 százalékos emelkedést követően megközelítette a 15 ezret 2020 második negyedévének a végén.

A pozitív irányú változást táplálhatta a különböző házhozszállítási szolgáltatások és webshopok gyorsuló ütemű térnyerése a koronavírus-járvány elhúzódó hatására.

Jelentős visszaesés minden fizetési mód forgalmában

A koronavírus-járvány elhúzódásának a hatására jelentős visszaesés történt a legtöbb fizetési mód forgalmának a tekintetében a fogyasztók óvatossági megfontolásaira és a gazdasági folyamatok lassulására visszavezethetően. Ennek keretében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom korábbi dinamikus bővülése is megtorpant és 2020 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest a tranzakciószám több, mint 3 százalékos csökkenést mutat

Az utazással kapcsolatos általános óvatosság és a bevezetett korlátozások miatt főként a határon átnyúló, fizikai kereskedői helyzetekben lebonyolított tranzakciók tekintetében látszódik szignifikáns visszaesés, ahol a tranzakciók száma közel 47, értéke pedig 60 százalékkal múlta alul a megelőző év azonos időszakának adatait.

Ami a belföldi kártyahasználatot illeti a fizikai kereskedői helyzetekben, tranzakciószámban 8 százalékos visszaesés történt, ugyanakkor a vásárlási érték még 5 százalékot meghaladó bővülést jelez.

Ez feltehetően a fogyasztók elővigyázatossági megfontolásaira vezethető vissza, amelyek eredményeként jelentősen kevesebb alkalommal látogattak el fizikai üzletekbe, ezzel párhuzamosan ugyanakkor az átlagos fogyasztói kosár mérete némiképp megnőtt.

“A nyertesek”: az online kereskedések

Pénzforgalmi szempontból a koronavírus-járvány elhúzódásának egyértelmű nyertesei az online kereskedések voltak, az internetes vásárlások értéke mind belföldi, mind pedig külföldi viszonylatban jelentősen nőtt.

Hazánkban a tranzakciószám tekintetében 43, az érték vonatkozásában pedig közel 50 százalékos a bővülés 2019 második negyedévéhez képest. A határon átnyúló tranzakciók tekintetében pedig rendre 18 és 12 százalékos növekedést mutatnak az adatok.

Az online vásárlások aránya így az összes fizetési kártyás vásárlási tranzakción belül darabszám és érték tekintetében már meghaladta a 19 és 27 százalékot.

Csökkent a bankok pénzforgalmi bevétele is

2020 második negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából megközelítőleg 131 milliárd forint bevételt realizáltak, ami több, mint 10 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez jellemzően a forgalom visszaeséséhez köthető.

A pénzforgalmi szolgáltatók fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételei is több, mint 9 százalékkal estek vissza 2019 második negyedévéhez képest és 12 milliárd forint alatt alakultak. Ezen belül szignifikáns, mintegy 19 százalékos visszaesés volt tapasztalható a bankközi jutalékok vonatkozásában beszedett bevételek esetében, ugyanakkor a POS terminálhoz kapcsolódó díjak közel hasonló mértékben növekedtek.

A koronavírus járvány további gazdasági következményeivel, a pénzügyi szektorra gyakorolt hatásaival, a fintech felértékelődésével, a fogyasztás várható alakulásával és a második hullám digitalizációs kihívásaival külön is foglalkozunk majd 2020. október 13-án a FinTechShow-n, ami idén már online is elérhető lesz!

Címlapfotó forrása: pexels.com

Címkék: