MNB: Elkészült “Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány

Szerző: | 2020. 12. 15. | Hírzúzda, MNB, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Hogyan gyorsult fel idén több óráról pár másodpercre az utalási rendszer? Mi kellett ahhoz, hogy ma már az éjszaka közepén is utalhassunk? És hogyan kapcsoltuk össze az e-mail címeket és a bankszámlaszámokat? A Magyar Nemzeti Bank “Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” címmel mutatta be legújabb kötetét, 2020. december 14-én az MNB YouTube csatornáján.

2020. március 2-án, az azonnali fizetési szolgáltatás sikeres indulásával, új időszámítás kezdődött a hazai bankolásban.

A nemzetközi színtéren is egyedi magyar modell bevezetéséhez egy rendkívüli fejlesztési projekt végrehajtására volt szükség, aminek az eredményeképpen a fogyasztók az év bármely napján, folyamatosan élhetnek az 5 másodperc alatt végrehajtott átutalási tranzakciók előnyeivel. Ennek megfelelően a rendszer létrehozását, mint a hazai pénzforgalom eddigi legjelentősebb fejlesztését, több éves megfeszített munka, illetve felkészülés előzte meg, amelyben a hazai pénzforgalmi piac valamennyi szereplője érintett volt.

A jegybanktól és a bankközi elszámolásokat bonyolító GIRO Zrt.-től kezdve, a legkülönbözőbb állami szereplőkön, így például a Magyar Államkincstáron, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül a bankokig és egyéb pénzforgalmi szolgáltatókig, valamint az őket kiszolgáló informatikai fejlesztő vállalatokig számtalan intézmény dolgozott a kitűzött cél elérése érdekében.

Ennek a széleskörű együttműködésnek köszönhetően 2020. március 2-án új alapokra helyeződött a hazai pénzforgalom, elősegítve ezzel a szektor és tágabb értelemben a teljes nemzetgazdaság versenyképességének javítását. Ez a kiadvány azért született, hogy a közös munkában érintett kulcsszereplők visszaemlékezéseit összegyűjtve, méltó emléket állítson a magyar azonnali fizetési rendszer bevezetését megvalósító grandiózus projektnek.

Video tartalma:

0:00 Könyvbemutató
0:20 Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének nyitóbeszéde
4:56 Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának előadása
12:54 Kerekasztal-beszélgetés a könyvről és az Azonnali Fizetésről

Résztvevők:

  • Hegedűs Éva – elnök-vezérigazgató, Gránit Bank
  • Selmeczi-Kovács Zsolt – vezérigazgató, GIRO Zrt.
  • Gerhardt Ferenc – elnöki főtanácsadó, MNB
  • Jelasity Radovan – elnök, Bankszövetség

A “Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány letölthető innen.

Címlapfotó: MNB YouTube video
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.