MNB: Elkészült „Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány

Szerző: | 2020. 12. 15. | Hírzúzda, MNB, Összes hír

PayTechShow 4.0

Hogyan gyorsult fel idén több óráról pár másodpercre az utalási rendszer? Mi kellett ahhoz, hogy ma már az éjszaka közepén is utalhassunk? És hogyan kapcsoltuk össze az e-mail címeket és a bankszámlaszámokat? A Magyar Nemzeti Bank „Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” címmel mutatta be legújabb kötetét, 2020. december 14-én az MNB YouTube csatornáján.

2020. március 2-án, az azonnali fizetési szolgáltatás sikeres indulásával, új időszámítás kezdődött a hazai bankolásban.

A nemzetközi színtéren is egyedi magyar modell bevezetéséhez egy rendkívüli fejlesztési projekt végrehajtására volt szükség, aminek az eredményeképpen a fogyasztók az év bármely napján, folyamatosan élhetnek az 5 másodperc alatt végrehajtott átutalási tranzakciók előnyeivel. Ennek megfelelően a rendszer létrehozását, mint a hazai pénzforgalom eddigi legjelentősebb fejlesztését, több éves megfeszített munka, illetve felkészülés előzte meg, amelyben a hazai pénzforgalmi piac valamennyi szereplője érintett volt.

A jegybanktól és a bankközi elszámolásokat bonyolító GIRO Zrt.-től kezdve, a legkülönbözőbb állami szereplőkön, így például a Magyar Államkincstáron, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül a bankokig és egyéb pénzforgalmi szolgáltatókig, valamint az őket kiszolgáló informatikai fejlesztő vállalatokig számtalan intézmény dolgozott a kitűzött cél elérése érdekében.

Ennek a széleskörű együttműködésnek köszönhetően 2020. március 2-án új alapokra helyeződött a hazai pénzforgalom, elősegítve ezzel a szektor és tágabb értelemben a teljes nemzetgazdaság versenyképességének javítását. Ez a kiadvány azért született, hogy a közös munkában érintett kulcsszereplők visszaemlékezéseit összegyűjtve, méltó emléket állítson a magyar azonnali fizetési rendszer bevezetését megvalósító grandiózus projektnek.

Video tartalma:

0:00 Könyvbemutató
0:20 Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének nyitóbeszéde
4:56 Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának előadása
12:54 Kerekasztal-beszélgetés a könyvről és az Azonnali Fizetésről

Résztvevők:

  • Hegedűs Éva – elnök-vezérigazgató, Gránit Bank
  • Selmeczi-Kovács Zsolt – vezérigazgató, GIRO Zrt.
  • Gerhardt Ferenc – elnöki főtanácsadó, MNB
  • Jelasity Radovan – elnök, Bankszövetség

A „Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány letölthető innen.

Címlapfotó: MNB YouTube video

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!