2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.12.15.

MNB: Elkészült “Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan gyorsult fel idén több óráról pár másodpercre az utalási rendszer? Mi kellett ahhoz, hogy ma már az éjszaka közepén is utalhassunk? És hogyan kapcsoltuk össze az e-mail címeket és a bankszámlaszámokat? A Magyar Nemzeti Bank “Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” címmel mutatta be legújabb kötetét, 2020. december 14-én az MNB YouTube csatornáján.

2020. március 2-án, az azonnali fizetési szolgáltatás sikeres indulásával, új időszámítás kezdődött a hazai bankolásban.

A nemzetközi színtéren is egyedi magyar modell bevezetéséhez egy rendkívüli fejlesztési projekt végrehajtására volt szükség, aminek az eredményeképpen a fogyasztók az év bármely napján, folyamatosan élhetnek az 5 másodperc alatt végrehajtott átutalási tranzakciók előnyeivel. Ennek megfelelően a rendszer létrehozását, mint a hazai pénzforgalom eddigi legjelentősebb fejlesztését, több éves megfeszített munka, illetve felkészülés előzte meg, amelyben a hazai pénzforgalmi piac valamennyi szereplője érintett volt.

A jegybanktól és a bankközi elszámolásokat bonyolító GIRO Zrt.-től kezdve, a legkülönbözőbb állami szereplőkön, így például a Magyar Államkincstáron, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül a bankokig és egyéb pénzforgalmi szolgáltatókig, valamint az őket kiszolgáló informatikai fejlesztő vállalatokig számtalan intézmény dolgozott a kitűzött cél elérése érdekében.

Ennek a széleskörű együttműködésnek köszönhetően 2020. március 2-án új alapokra helyeződött a hazai pénzforgalom, elősegítve ezzel a szektor és tágabb értelemben a teljes nemzetgazdaság versenyképességének javítását. Ez a kiadvány azért született, hogy a közös munkában érintett kulcsszereplők visszaemlékezéseit összegyűjtve, méltó emléket állítson a magyar azonnali fizetési rendszer bevezetését megvalósító grandiózus projektnek.

Video tartalma:

0:00 Könyvbemutató
0:20 Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének nyitóbeszéde
4:56 Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának előadása
12:54 Kerekasztal-beszélgetés a könyvről és az Azonnali Fizetésről

Résztvevők:

  • Hegedűs Éva – elnök-vezérigazgató, Gránit Bank
  • Selmeczi-Kovács Zsolt – vezérigazgató, GIRO Zrt.
  • Gerhardt Ferenc – elnöki főtanácsadó, MNB
  • Jelasity Radovan – elnök, Bankszövetség

A “Dimenzióváltás a pénzforgalomban: Az azonnali fizetés bevezetésének története” c. kiadvány letölthető innen.

Címlapfotó: MNB YouTube video
Címkék:
blank