2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.06.20.

Brutálisan nő a mobiltárcás piac Magyarországon. Hamarosan 2 millió bankkártya lesz a mobiltárcákban

Szerző:

Kategóriák:

2023 első negyedévében 10 hazai kibocsátású bankkártyából 7-tel fizettek, vásároltak, ami jelentős bővülés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. 12 hónap alatt több mint 300 ezerrel bővült az aktívan használt bankkártyák száma Magyarországon – derül ki az MNB legfrissebb pénzforgalmi adataiból. Ezzel párhuzamosan bővült a kártyaelfogadó helyek és a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma is. Az utóbbi hamarosan átlépi a 2 milliós határt. Az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó másodlagos számlaazonosítók száma viszont csökkent. A fizetési számlák 99%-hoz továbbra sem rendeltek semmilyen másodlagos számlaazonosítót (mobilszámot, e-mail címet, adóazonosító jelet/adószámot).

Főbb mutatószámok 2023. március 31-én:

  • forint számlák száma: 9,6 millió db
  • deviza számlák száma: 1,18 millió db
  • hazai kibocsátású fizetési kártyák száma: 9,89 millió db
  • mobiltárcába regisztrált kártyák száma: 1,88 millió db
  • fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma: 145,6 ezer
  • POS-terminálok száma: 242,9 ezer
  • internetes elfogadóhelyek száma (VPOS): 44,3 ezer
  • lakossági másodlagos számlaazonosítók száma – mobiltelefonszám: 71,9 ezer
  • lakossági másodlagos számlaazonosítók száma – e-mail cím: 24,3 ezer
  • lakossági másodlagos számlaazonosítók száma – adóazonosító jel: 4,59 ezer

Tavaly év végéhez képest 4-5%-kal bővült a fizikai és az online elfogadóhelyek száma is, így még több helyen fizethetünk elektronikusan, bankkártyával. 2023 első negyedévében több mint 145 ezer fizikai ponton közel 243 ezer POS-terminál üzemelt. A webáruházak száma, ahol bankkártyával is lehet fizetni 44 ezerre emelkedett.

Dinamikusan bővül a mobiltárcákba regisztrált bankkártyák száma

A mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma március végén megközelítette az 1,9 millió darabot. A tavaly év végi adatokhoz képest közel 119 ezer bankkártya költözött a mobiltárcákba (pl. Apple Pay, Google Pay, Simple stb.) az első negyedévben, így

várhatóan már az év közepére eléri a 2 milliót a mobiltárcákban lévő kártyák száma.

12 hónap alatt, 2022. március 31. és 2023. március 31. között pedig összesen több mint 350 ezer kártyával bővült a hazai mobiltárcás piac.

Mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatási módszertanában a mobiltárcába regisztrált kártyákat az alábbi módon definiálja:

„Mobiltárcába regisztrált kártyának azokat a kártyákat kell jelölni, amelyeket a kártyakibocsátó pénzforgalmi szolgáltató vagy vele szerződésben álló szolgáltató által nyújtott, fizikai elfogadóhelyen történt fizetésnél (pl. NFC vagy QR-kód alkalmazásával) használható mobiltelefonos fizetési alkalmazásba regisztráltak, és amelyeket fizikai formában is kibocsáthatnak.”

Ezek alapján főleg a bankok saját mobilfizetési megoldásaiba és a nagyobb nemzetközi mobiltárca megoldásokba (pl. Apple Pay, Google Pay) regisztrált kártyák és az azokkal lebonyolított tranzakciók szerepelnek a MNB pénzforgalmi táblakészletében.

Forrás: a FinTechZone megkeresésére adott MNB válasz

A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban

jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában.

Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 68%-kal (47,4 millió darabról 79,8 millió darabra nőtt), értéke pedig 88%-kal (292 milliárd forintról 549 milliárd forintra) nőtt 12 hónap alatt.

Összes mobiltárcás vásárlási tranzakció (db)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Összes mobiltárcás forgalom (milliárd forint)

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

2023 első negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 20%-a, értékének pedig 14%-a már mobiltárcával került lebonyolításra.

Mobiltárcás fizetési tranzakciók számának aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Mobiltárcás fizetési tranzakciók értékének aránya az összes kártyás vásárláson belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Az aktívan használt bankkártyák 27%-a már a mobiltárcákban található.

Mobiltárcába regisztrált hazai kibocsátású fizetési kártyák aránya az aktívan használt bankkártyákon belül

Forrás: MNB adatai alapján FinTechZone szerkesztése

Tovább folytatódott az elektronikus fizetési módok terjedése

A forgalmi adatok alapján a szezonális hatások miatt az előző év azonos időszakához viszonyítva megállapítható, hogy az elektronikus fizetési módok terjedése tovább folytatódott.

A magyarországi kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított belföldi vásárlások száma 16,8%-kal, értéke pedig 30,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Külföldi vásárlások esetében még ennél is nagyobb fokú bővülés látható, 27,3%-kal, illetve 36,9%-kal növekedett a vásárlások száma és értéke.

A készpénzes fizetések arányának csökkenését jelzi, hogy a fizetési kártyás készpénzfelvételek száma és értéke is csökkent az előző év első negyedévéhez viszonyítva, míg a kártyás készpénzbefizetések értéke 25,6 százalékkal növekedett. Emellett a pénztári készpénzbefizetések darabszáma 13,3, értéke pedig 10,9 százalékkal csökkent.

Jelentősen nőtt a kártyás visszaélések értéke

Az elektronikus pénzforgalmon keresztül megfigyelhető sikeres visszaélések aránya a teljes forgalomra vetítve továbbra sem mondható jelentősnek.

A hazai kártyakibocsátói információk alapján az adathalász módszerek – ideértve a fizetési adatok ügyfelek megtévesztésével történő megszerzését is – dominálnak, amely során az elkövető az érzékeny fizetési adatokat megszerezve, azokat felhasználva hajtja végre a csalást.

Az ügyfél megtévesztése következtében, az ügyfél által, illetve közreműködésével indított visszaélési tranzakciók száma ennél jóval alacsonyabb.

A 2023 első negyedévben leírt kár 956 millió forint volt a kibocsátó oldali kártyás visszaéléseknél, 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában; ebből

a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutat.

[MNB] | Címlapfotó forrása: Denys Prykhodov – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank