MNB workshop a DORA részletszabályainak második csomagjáról

Szerző: | 2024. 01. 19. | Banki és fintech hírek, DORA-rendelet, Hazai digitális banki hírek, MNB, Összes hír, Szabályozás

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az európai felügyeleti hatóságok 2023. december 8-án meghirdették a DORA rendelethez kapcsolódó részletszabályok második csomagjával kapcsolatos társadalmi konzultációt. Véleményeket 2024. március 4-ig lehet megfogalmazni az európai felügyeleti hatóságok által meghatározottak szerint.
A Magyar Nemzeti Bank korábban is elkötelezett volt a szabályozásra vonatkozó javaslatok széleskörű felmérésében. A részletszabályok második csomagjával sincs ez másként, online workshop keretében nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek.

A pénzügyi szektor szereplőinek kiemelt fókuszában van a DORA rendelet és szerencsére a Magyar Nemzeti Bank élen jár abban, hogy felhívja a szektor figyelmét a társadalmi egyeztetés fontosságára és teret biztosítson a szakmai álláspontok és tapasztalatok megosztásának.

Éppen ezért az MNB ismét workhopot hirdet, ezúttal a DORA rendelet részletszabályainak második csomagjáról.

A csomag jelenleg az európai felügyeletek által közösen meghirdetett társadalmi egyeztetések keretében véleményezhető.

Mi az a DORA rendelet?

Az Európai Bizottság 2021-ben a Digitális Pénzügyi Csomag részeként közzétette a pénzügyi szektorra vonatkozó digitális működési reziliencia rendelettervezetet (Digital Operational Resilience Act – DORA), amellyel a teljes EU-s pénzügyi szektorra egységes, arányossági és kockázatalapú megközelítésen alapuló kiberbiztonsági követelményeket kíván bevezetni a fogyasztói bizalom növelése és a határon átnyúló működés megkönnyítése érdekében.

A rendelettervezet kötelezően alkalmazandó lesz összesen 20-féle pénzügyi szervezetre és nekik IT szolgáltatást nyújtó külső szolgáltatókra, függetlenül attól, hogy kiszervezés keretében, vagy egyéb módon nyújtják ezen szolgáltatásaikat.

A DORA rendelet harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági szabályait, hogy súlyos működési zavarok esetén is reziliens tudjon maradni. A rendelet 2023. január 17. napjától hatályos.

A DORA rendelet részleteit korábban már dr. Horváth Katalinnal, a CMS Budapest senior szakértőjével körbejártuk. Kitértünk arra, hogy milyen IKT szolgáltatásokra vonatkozik a szabályozás, mik az érintett IKT szolgáltatók fő kötelezettségei, de részleteztük az IKT szolgáltatási szerződések kötelező elemeit és egyáltalán az IKT szolgáltatókra vonatkozó szabályzatokat is.

Az MNB a meghirdetett online workshop keretében tájékoztatást nyújt a társadalmi egyeztetésre bocsátott szabályozástechnikai sztenderdekről (RTS-ekről), végrehajtástechnikai sztenderdről (ITS-ről) és iránymutatásokról (GL-ek) a felügyelt intézmények számára. A szerv röviden bemutatja a csomag részét képező részletszabályokat és az azokkal kapcsolatos főbb kérdéseket, kiemelkedő pontokat.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi workshop alkalmával a nyári szünetre való tekintettel két időpontot is hirdetett, így biztosítva mindenki számára a véleményezési lehetőséget.
Ezt a jó szokását az MNB most is fenntartja, így a tájékoztató workshop két alkalommal 2024.01.30-án 13:00-16:00 között, valamint 2024.02.07. 13:00-16:00 között kerül megszervezésre Webex felületen.

A workshopokra az alábbi linken lehet regisztrálni.

[Forrás: MNB]

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.