2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2020.03.28.

Mobiltelefonok, bankkártyák elektronikus nyomaira építik az intelligens karantént Csehországban

Szerző:

Kategóriák:

Csehországban hétfőn elkezdik az úgynevezett intelligens karanténrendszer tesztelését. Alkalmazását országos szinten húsvétra tervezik – közölte a cseh egészségügyi miniszterhelyettes, az országos válságstáb elnöke. A mobiltelefonok, bankkártyák elektronikus nyomait használnák a kontaktkutatáshoz. Ötleteikkel, tanácsaikkal, gyakorlati megoldásokkal most a magyar fejlesztők, szakértők is segíthetik a frontvonalban “harcolókat”. Jön a Hack The Crisis Hungary!  

A rendszer lényege, hogy a megfertőzött személynél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi öt napban, hogy ezeket a személyeket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani.

“Ha az érintett nem egyezik bele az elektronikus nyomok felhasználásába, akkor a szokásos módon, csak egy beszélgetés alapján fogják megállapítani a fertőzött mozgását és kontaktjait az utolsó napokból”

– mondta Gabriela Stepanyová, az egészségügyi tárca szóvivője a Lidové Noviny című lapnak.

Kontaktkutatáshoz elektronikus lábnyom, ha beleegyeznek

Eddig csak a megfertőződött személlyel való beszélgetés alapján keresték meg mindazokat, akikkel az érintett az utolsó napokban kapcsolatba került (szerk. kontaktkutatás).

Az elektronikus nyom felhasználása szakértők szerint nagyon sokat segíthet az emlékezet felfrissítésében. Hogy a hatóságok esetleg ne élhessenek vissza az adatokkal, az elektronikus nyom felhasználása mindig az érintett beleegyezéséhez van kötve.

“Rendeletet adtunk ki, hogy a mobilszolgáltatók, miután átadják az adatokat az egészségügynek, kötelesek azokat törölni. A személyi adatok így biztonságban vannak”

– mondta Stepanyová. Szerinte alaptalanok azok a nézetek, hogy az állam visszaélhetne a megszerzett adatokkal.

Prágában, ahol már próbálgatják a rendszert, kevesen utasították el elektronikus nyomaik felhasználását – mondta Zdenka Jágrová, a prágai tisztiorvosi szolgálat igazgatója a lapnak.

Minden olyan személy, akivel a fertőzött legalább negyedóráig kapcsolatban volt, köteles lesz alávetnie magát a tesztelésnek.

Elkezdik az intelligens karantén tesztelését

A rendszert, amelyet a cseh számítógépes cégek által létrehozott COVID19CZ szakértői csoport fejlesztett ki, területi szinten először Dél-Morvaországban fogják kipróbálni.

“Olyan régiót választottunk, amely átlagosnak mondható, ahol átlagos a fertőzések száma”

– jegyezte meg Prymula, aki járványokra szakosodott katonaorvos.

Az intelligens karantén alkalmazását a civileken kívül a cseh hadsereg orvosaiból, szakértőiből felállított csoportok fogják segíteni. Lubomír Metnar védelmi miniszter azt mondta: jelenleg 14 szakcsoportot állított fel a hadsereg, amely segít a teszteléseknél. Szükség esetén ezt a számot több mint 30-ra emelik. Metnar szerint jelenleg

a cseh hadsereg mintegy ezer katonája küzd a koronavírussal.

Hack The Crisis Hungary – Szükségünk van Rád!

Indul a Hack The Crisis Hungary!hadrendbe állnak a magyar fejlesztők!

Április 3-5. között rendezik a 48 órás ONLINE Hackathont. Célja, hogy a fejlesztők gyors megoldásokat szállítsanak a frontvonalban szolgálók, bajbajutottak számára. Ha fejlesztő vagy, csatlakozz Te is!

Legyél a szakértőnk, mentorunk! Ha szeretnél aktívan tenni azért, hogy a koronavírus okozta krízist kezeljük, itt a lehetőség! A Hack The Crisis fejlesztői versenyen (hackathonon) vannak, akik ötleteikkel és munkájukkal csodákat építenek, de nekik is szükségük van időnként egy-egy jótanácsra. Itt segíthetsz Te!

Ha tech cégnél dolgozol vagy a következő területeken egyikében – egészségügy, oktatás, vállalkozásfejlesztés, közösségépítés, pénzügy –  jártas vagy, segítsd a fejlesztőket, akik 48 óra alatt mindent megtesznek, hogy értékes megoldásokat tegyenek az asztalra. Jelentkezz most!

Jövő héttől elérhető az alkalmazás

A rendszerből Bluetooth-applikáció készül, amelyet az emberek telepítenek a mobiljaikra, s azon keresztül a fertőzött személy és az egészségügyi szakemberek kommunikálni tudnak egymással.

“A laboratóriumok kapacitásának növelése mellett ez nagyon felgyorsítja a tesztelést”

– jelentette ki a válságstáb vezetője.

Irena Zatloukalová, a COVID19CZ csoport szóvivője a lapnak azt mondta:

az applikáció már a jövő héten szabadon hozzáférhető lesz mindenki számára, aki bejelentkezik a rendszerbe, és egyben hozzájárulását is adja ahhoz, hogy a hatóságok szükség esetén felhasználhassák elektronikus adatait.

Forrás: MTI
Címlapfotó forrás: pixabay.com

Címkék: