2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.03.23.

Nemzetközi díjat kapott az MNB az Azonnali fizetés hazai bevezetéséért

Szerző:

Kategóriák:

Az Azonnali Fizetési Rendszer 2020. március 2-i sikeres bevezetése, és a nemzetközi színtéren is egyedülálló magyar modell elismeréseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. március 22-én a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában – tette közzé az MNB.

A szervezet által alapított Central Banking Award keretén belül a világ kiemelkedő teljesítményt nyújtó központi bankjai kerülnek elismerésre. Ezek között is elsősorban az úttörő megoldásokat, az innovatív meglátásokat, illetve szolgáltatásokat, valamint a jegybankok tevekénységi körében alkalmazott legjobb gyakorlatokat díjazzák. A pályázókat egy neves, volt jegybanki szakértőkből és vezetőkből, illetve elismert közgazdászokból álló bizottság bírálja el.

A Central Banking Institute hivatalos közleményéből megtudtuk, hogy:

  1. 2020 szeptemberéig a tranzakciók 48%-át dolgozták fel az azonnali fizetési rendszeren. Ez az arány emelkedni fog, mivel 2020 szeptemberétől már a vállalati kötegelt átutalások és az értéknapos utalások is bekerültek az azonnali fizetési rendszerbe.
  2. 2020 októberétől az azonnali fizetési rendszerben kezdeményezett tranzakciók 34%-át már hétvégén, vagy éjszaka indították el.
  3. A rendszer a tranzakciók 99%-át a megadott öt másodperces, 95%-át pedig két másodperc alatt hajtotta végre.
  4. Az azonnali fizetési rendszer sikere azon múlik, hogy képes-e megfelelni a fogyasztói elvárásoknak és keresletnek. A korai eredmények azt sugallják, hogy az azonnali fizetés már pozitívan hat a fogyasztókra.
  5. Az adatok arra utalnak, hogy azok a fogyasztók, akik általában készpénzzel fizettek, egyre inkább az azonnali fizetési rendszerhez fordulnak.

A pénzforgalom és a piaci infrastruktúrák fejlesztése kategória győztese lett az MNB

2021-ben az MNB lett a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztése kategória győztese, ami azt mutatja, hogy

a rangos szakmai zsűri megítélése szerint az azonnali fizetés magyar megközelítése és működési modellje, valamint a bevezetett rendszer sikere nemzetközi színtéren is egyedülálló.

A díj odaítéléséről szóló hivatalos közleményben többek között a rendszerhez történő kötelező csatlakozást és az új szolgáltatás ezzel elért példátlan lefedettségét, a koronavírus-járvány kitörése kapcsán a rendkívül szerencsés időzítést, valamint a banki likvidtáskezelésen keresztül a rendszer működésének kiemelkedő biztonságát támogató kivételes mechanizmust, az MNB valós-idejű bruttó elszámolási rendszerének működési idején kívüli jegybanki fedezett hitelezés lehetőségét emelték ki.

Az MNB-nek átadott elismerés ugyanakkor nemcsak a jegybanknak, hanem a hazai rendszer kialakításában résztvevő valamennyi szereplőnek, így a központi infrastruktúrát üzemetető GIRO Zrt.-nek és a teljes hazai bankszektornak is szól.

Az Azonnali fizetés 2020. március 2-i indulásával új dimenzióba lépett a hazai pénzforgalom, ami lehetővé teszi, hogy a XXI. századi fogyasztói igényeket mindenben kielégítő, modern és átjárható elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat lehessen igénybe venni valamennyi fizetési helyzetben.

Címlapfotó: MNB YouTube csatorna

Címkék:
blank