Nemzetközi díjat kapott az MNB az Azonnali fizetés hazai bevezetéséért

írta | 2021. 03. 23. | Azonnali fizetés, MNB, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Az Azonnali Fizetési Rendszer 2020. március 2-i sikeres bevezetése, és a nemzetközi színtéren is egyedülálló magyar modell elismeréseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. március 22-én a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában – tette közzé az MNB.

A szervezet által alapított Central Banking Award keretén belül a világ kiemelkedő teljesítményt nyújtó központi bankjai kerülnek elismerésre. Ezek között is elsősorban az úttörő megoldásokat, az innovatív meglátásokat, illetve szolgáltatásokat, valamint a jegybankok tevekénységi körében alkalmazott legjobb gyakorlatokat díjazzák. A pályázókat egy neves, volt jegybanki szakértőkből és vezetőkből, illetve elismert közgazdászokból álló bizottság bírálja el.

A Central Banking Institute hivatalos közleményéből megtudtuk, hogy:

  1. 2020 szeptemberéig a tranzakciók 48%-át dolgozták fel az azonnali fizetési rendszeren. Ez az arány emelkedni fog, mivel 2020 szeptemberétől már a vállalati kötegelt átutalások és az értéknapos utalások is bekerültek az azonnali fizetési rendszerbe.
  2. 2020 októberétől az azonnali fizetési rendszerben kezdeményezett tranzakciók 34%-át már hétvégén, vagy éjszaka indították el.
  3. A rendszer a tranzakciók 99%-át a megadott öt másodperces, 95%-át pedig két másodperc alatt hajtotta végre.
  4. Az azonnali fizetési rendszer sikere azon múlik, hogy képes-e megfelelni a fogyasztói elvárásoknak és keresletnek. A korai eredmények azt sugallják, hogy az azonnali fizetés már pozitívan hat a fogyasztókra.
  5. Az adatok arra utalnak, hogy azok a fogyasztók, akik általában készpénzzel fizettek, egyre inkább az azonnali fizetési rendszerhez fordulnak.

A pénzforgalom és a piaci infrastruktúrák fejlesztése kategória győztese lett az MNB

2021-ben az MNB lett a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztése kategória győztese, ami azt mutatja, hogy

a rangos szakmai zsűri megítélése szerint az azonnali fizetés magyar megközelítése és működési modellje, valamint a bevezetett rendszer sikere nemzetközi színtéren is egyedülálló.

A díj odaítéléséről szóló hivatalos közleményben többek között a rendszerhez történő kötelező csatlakozást és az új szolgáltatás ezzel elért példátlan lefedettségét, a koronavírus-járvány kitörése kapcsán a rendkívül szerencsés időzítést, valamint a banki likvidtáskezelésen keresztül a rendszer működésének kiemelkedő biztonságát támogató kivételes mechanizmust, az MNB valós-idejű bruttó elszámolási rendszerének működési idején kívüli jegybanki fedezett hitelezés lehetőségét emelték ki.

Az MNB-nek átadott elismerés ugyanakkor nemcsak a jegybanknak, hanem a hazai rendszer kialakításában résztvevő valamennyi szereplőnek, így a központi infrastruktúrát üzemetető GIRO Zrt.-nek és a teljes hazai bankszektornak is szól.

Az Azonnali fizetés 2020. március 2-i indulásával új dimenzióba lépett a hazai pénzforgalom, ami lehetővé teszi, hogy a XXI. századi fogyasztói igényeket mindenben kielégítő, modern és átjárható elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat lehessen igénybe venni valamennyi fizetési helyzetben.

Címlapfotó: MNB YouTube csatorna

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!