2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.03.22.

Babaváró kölcsönt igényeltünk online, videóbankolással

Szerző:

Kategóriák:

Akik szeretnének babaváró kölcsönt igényelni a pandémia alatt bankfiók látogatása nélkül, azok számára nyújt 100%-ig digitális megoldást a GRÁNIT Bank. Mindent elektronikusan küldtünk be és a szerződést is elektronikusan írtuk alá. Íme a teljes folyamat lépésről-lépésre, az igazolások beszerzésétől a szerződés VideóBankban való megkötéséig!

Még soha nem értékelődött fel ennyire a digitális banki csatornák jelentősége, mint most, a koronavírus világjárvány idején. Szerencsére a bankok oldaláról is egyre több olyan termékkel találkozunk, amelyeket otthonról, bankfiók látogatása nélkül igényelhetünk. Már a szerződés aláírása miatt sem kell a bankfiókba mennünk és az ügyintéző segítségére is számíthatunk az online folyamat során egyes bankoknál.

Most a GRÁNIT Banknál igényeltünk babaváró kölcsönt 100%-ig online. Különösen jó hír, hogy a hiteligényléshez szükséges igazolások, hatósági bizonyítványok is beszerezhetők online, így a teljes folyamatot otthonról elvégezhettük. A babaváró kölcsön igénylése és a szerződés online aláírása pofonegyszerű volt a GRÁNIT Banknál, a kihívást a dokumentumok begyűjtése jelentette, amihez most tippeket és hasznos tanácsokat adunk a babaváró kölcsönt online igénylőknek.

Mik legyen az első lépések?

#1 Jogosultság ellenőrzése

Először érdemes gyorsan leellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e babaváró kölcsönre. Ehhez mindössze hat egyszerű kérdést kell megválaszolnunk és azonnal láthatjuk az eredményt is.

#2 Kalkuláció

Ha jogosultak vagyunk a babaváró kölcsönre, akkor következő lépésként érdemes kalkulálni és felmérni, milyen törlesztőrészletre készüljünk a kölcsön összege, a futamidő, az igazolható jövedelmünk és a tervezett gyermekek száma függvényében.

Tipp: Érdemes több szcenárióra is kalkulációt készítenünk, végiggondolni háztartásunk pénzügyi helyzetének várható alakulását a következő években, különös tekintettel a párunk jövedelmének kiesésére, a GYES, GYED, családi pótlék mértékére és a várható jelentősebb egyszeri, vagy tartós kiadásokra (pl. jelzáloghitel, albérlet stb.) a következő 5 évben.

A hitelkalkulátor alatt található reprezentatív példák azt is bemutatják, mire számíthatunk, ha az 5. év végén egy gyermek születik, vagy ha nem születik egy gyermek sem. Érdemes ezeket is mérlegelnünk, mert a ma felvett 10 milliós hitel 20 év alatt majdnem 17 millió forintunkba is kerülhet, ha mégsem jön össze a baba.

#3 Digitális Ügyfélfiók létrehozása

A babaváró kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokat a GRÁNIT Banknál ún. Digitális Ügyfélfiókba tölthetjük fel. Erre a fiókra azért lesz szükségünk, mert a teljes ügyintézési folyamatot ezen keresztül tudjuk végig kísérni, innen indíthatjuk a videóbankos hívásokat és pozitív elbírálás esetén ide érkezik a kölcsönszerződésünk is.

Ezt az ügyfélfiókot olyanok is létrehozhatják, akik nem ügyfelei a GRÁNIT Banknak. E-mail címünk, mobilszámunk és az általunk választott jelszó megadását követően máris elkészül a Digitális Ügyfélfiókunk. Ahogy haladunk a dokumentumok beszerzésével, az elektronikus másolatok elkészítésével, máris feltölthetjük azokat.

Tipp: Saját tapasztalatunk, hogy a dokumentumok feltöltését akkor célszerű elkezdeni, amikor már legalább az alábbiakat kitöltöttünk, összeállítottuk. A többi dokumentumot később is feltölthetjük, de az alábbiakat célszerű egyszerre feltölteni, mert csak így engedi elmenteni azokat az ügyféliók: (1) Kölcsönigénylő lap, (2) KHR nyilatkozat mindkét féltől, (3) mindkét fél személyazonosító igazolványának, lakcímkártyájának, adóigazolványának fotója, (4) TB igazolás legalább az egyik fél esetén.

A TB igazolás kapcsán pedig elérkeztünk a dokumentumok online beszerzésének csodálatos világába. Alább összegyűjtöttünk pár hasznos tippet és tanácsot, melyik dokumentumot hol és hogyan szerezhetjük be.

Hogyan vágjunk neki a dokumentumok online beszerzésének? Mivel készüljünk?

Azoknak, akik szeretnénk elkerülni a kötelezően benyújtandó dokumentumok összegyűjtésével járó hivatali körutakat és az időrabló eljárási rendeket, jó hír, hogy az összes dokumentumot online is beszerezhetjük. Ám mielőtt vadul nekiesnénk a digitális ügyintézésnek, vegyük számba, rendelkezünk-e az alábbi online hozzáférésekkel.

A kulcsszó az Ügyfélkapu hozzáférés. Ha rendelkezünk Ügyfélkapu hozzáféréssel, akkor máris ugorhatunk a következő szintre. Ha nincs Ügyfélkapu hozzáférésünk, de 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyivel (hivatalos nevén személyazonosító igazolvánnyal) rendelkezünk, akkor elektronikusan is létrehozhatjuk az Ügyfélkapu hozzáférésünket. Ha a személyinket korábban állították ki, akkor azzal nem tudunk online ügyfélkapu hozzáférést igényelni, ezért kénytelenek leszünk online időpontot foglalni egy okmányirodába.

Szükségünk lehet még az internet banki hozzáférésünkre, ahová a jövedelmünk érkezik. Ha felvérteztük magunkat Ügyfélkapu és internet banki hozzáféréssel, akkor bátran belevághatunk a babaváró kölcsön online igénylésébe, de előtte még pár szó a technikai feltételekről.

Szükségünk lesz kamerával rendelkező számítógépre (lehet laptop, tablet is), amelyik csatlakozik az internetre. Ezek nélkül sajnos nehéz lesz a szerződést online megkötni. A videóchateléshez (VideóBank híváshoz) a GRÁNIT Bank a Chrome böngészőt javasolja, de a dokumentumok feltöltését végezheted más böngészőből is, ami számodra szimpatikusabb.

Végül, de nem utolsó sorban. A dokumentumok elektronikus gyűjtögetését férj és feleség végezheti külön-külön is, a dokumentumok feltöltését a Digitális Ügyfélfiókba elég, ha csak az egyikőtök végzi, viszont amikor eljön a videóchatelés (VideóBank hívás) ideje, akkor férjnek és feleségnek együtt kell a kamera előtt megjelennie.

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk? Melyiket hol tudjuk elektronikusan beszerezni?

Első lépésként érdemes áttekinteni, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanunk a babaváró kölcsön igényléséhez (itt kaphattok egy jó áttekintést). Most kifejezetten azokat a dokumentumokat vettük górcső alá, amelyeket hatóságtól, pénzintézettől, vagy munkáltatótól kell beszereznünk. Az összes többi dokumentumot mi magunk állítjuk elő otthon, elektronikusan.

Az első „kihívás”: TB igazolás online igénylése

A TB igazolás online igényléséhez az e-Papír alkalmazáson keresztül kell beküldenünk az „Igénylőlap a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítvány kiállításához” c. dokumentumot, amit a kormanyhivatal.hu oldaláról lehet letölteni (innen).

Erre a dokumentumra azért lesz szükségünk, mert ezzel tudjuk igazolni, hogy az igénylők közül legalább az egyik fél a kérelem benyújtását megelőző legalább 3 évben folyamatosan biztosított volt (legfeljebb 30 nap megszakítás mellett). Tipp: elegendő csak az egyik fél esetén beszerezni a Hatósági Bizonyítványt!

A kitöltött (MS Word formátumú) dokumentumot az e-Papír alkalmazáson keresztül küldhetjük be, amit a KAÜ-n (Központi Azonosítási Ügynökön) keresztül érhetünk el az ügyfélkapus felhasználói nevünkkel és jelszavunkkal. A bejelentkezést követően az e-Papír oldalon különböző témák és ügytípusok közül választhatunk.

A Témacsoport legördülő menüből válasszuk ki a „Kormányhivatali ügyek”, az Ügytípus legördülő menüből pedig a „Egészségbiztosítási pénztári feladatok” lehetőséget. A címzettnek válasszuk ki az illetékes megyeszékhely kormányhivatalát, a levél tárgyának pedig beírhatjuk: „TB igazolás igénylése Babaváró kölcsönhöz”. Ha eltérő címre szeretnénk kérni a TB igazolás postázását, akkor a „Levél szövege” részbe írjuk be a pontos postai címet is.

A dokumentum beküldéséről a nyugtát automatikusan megkapjuk az ügyfélkapuhoz hozzárendelt Értesítési Tárhelyünkbe. Arra készüljünk fel, hogy a kérelmünk beküldése és az igazolás kézhezvétele között akár több mint 8 nap is eltelhet. Amíg ez a dokumentum nem érkezik meg, addig nem tudjuk elindítani a babaváró kölcsön online igénylését.

Tipp: Időben indítsuk el az igénylést és figyeljünk oda az igazolások keltezésére is, mert csak 30 napnál nem régebbi Hatósági Bizonyítvánnyal kezdeményezhetjük a folyamatot.

Amint megkaptuk a hivatalos igazolást, szkenneljük be, vagy fotózzuk le a telefonunkkal, hogy az így előállított elektronikus másolatot feltölthessük majd a GRÁNIT Bank oldalára.

Második kihívás: jövedelemigazolás

Attól függően, hogy jövedelmünkre milyen jogviszony keretében (alkalmazottként, egyéni vállalkozóként, saját cégből) teszünk szert, más-más dokumentumok benyújtására lesz szükség, amelyeket más-más hely(ek)ről szerezhetünk be.

A szerzett jövedelem alapján kerül majd sor a hitelkérelmünk elbírálására, ezért minél nagyobb szerzett jövedelmet tudunk igazolni, annál nagyobb eséllyel kaphatjuk meg az igényelt hitelt. Tipp: célszerű a férj és a feleség jövedelemigazolását is feltölteni.
Ha alkalmazottak vagyunk, akkor 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolásra van szükségünk, amit a munkáltatóinknak kell kitöltenie és cégszerűen aláírna. (A GRÁNIT Bankhoz benyújtandó munkáltatói jövedelemigazolás innen tölthető le.)
A jó hír, hogy ezt a dokumentumot is elegendő elektronikus formában feltöltenünk a GRÁNIT Bank oldalára, így amint megkaptuk munkáltatónktól a cégszerűen aláírt (vagy a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott) dokumentumot, jelentős előrelépést tettünk a beszerzendő dokumentumok tekintetében és ugorhatunk a következő szintre.

Ha alkalmazottak vagyunk, akkor szükségünk lesz még az utolsó 3 havi lakossági bankszámla kivonatra is, amit a számlavezető bankunk netbankjából letölthetünk pdf formátumban. A GYES, GYED, családi pótlék igazolásához szintén elegendő a netbankból letöltött utolsó 3 havi folyószámla-kivonat.

Ha a jövedelmünk nem bankszámlára érkezik, akkor 30 napnál nem régebbi NAV által kiállított jövedelemigazolásra lesz szükségünk. Szerencsére a NAV-nál a magánszemélyek is intézhetik ügyeiket online, amihez mindössze ügyfélkapus hozzáférésre (KAÜ-azonosításra) van szükségük.

Tipp: A jövedelemigazolást a NAV oldaláról az online keresetkimutatás szolgáltatás keretében is lekérhetjük innen és a NAV továbbítja a kiválasztott hitelnyújtónak. Ha a bankunk nem szerepel a listán, akkor az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban az IGAZOL nyomtatványt kell kitöltenünk, amit az Ügyfélkapun keresztül azonnal beküldhetünk.

Ha egyéni vállalkozásból, vagy egyéb saját vállalkozásból származik jövedelmünk (beleértve az osztalékot), illetve bérbeadásból származó jövedelemmel is rendelkezünk, akkor a NAV-tól jövedelemigazolás beszerzésére lesz szükségünk a megelőző lezárt adóévről (lásd a fenti lépéseket).

Emellett csatolnunk kell a NAV köztartozásmentes igazolást, amit a NAV honlapján egyszerű lekérdezéssel is végrehajthatunk.

Tipp: Ha a KOMA közhiteles adatbázisban szerepel a vállalkozásunk, akkor ebben az estetben a lekérdezés eredményét elegendő kinyomtatnunk, cégszerűen aláírni és erről elektronikus másolatot készíteni. Ha nem szerepelünk a KOMA-adatbázisban, akkor a NAV ÁNYK IGAZOL nyomtatványkitöltő programot kell használnunk és a kitöltött adatlapot az ügyfélkapun keresztül beküldenünk.

Ha sikerült a fenti dokumentumokat beszereznünk, elkészítettük az itt felsorolt dokumentumok (lásd pl. személyi, lakcímkártya, adóigazolvány stb.) elektronikus másolatát és kitöltöttük a szükséges dokumentumokat (lásd: Igénylőlap Babaváró Kölcsönhöz, KHR és Adatkezelési nyilatkozat), akkor jöhet a babaváró kölcsön online igénylése GRÁNIT Banknál (részletek itt), ami a dokumentumok összegyűjtése után gyors, kényelmes és pofonegyszerű.

Babaváró kölcsön igénylése és a szerződés aláírása online Lépésről lépésre a GRÁNIT Banknál

A GRÁNIT Banknál a babaváró kölcsön igénylése összesen hét lépésből áll, amiből az előző fejezetekben négyet már végig is vettünk úgy, mint:

(1) a jogosultság ellenőrzését,
(2) a (hitel)kalkulációt,
(3) a Digitális Ügyfélfiók létrehozását,
(4) a dokumentumok összegyűjtését és feltöltését.

Miután a Digitális Ügyfélfiókunkba feltöltöttük az összes dokumentumot és rákattintottunk a „Beküldjük az igénylést!” gombra, teljesítettük a ránk eső feladatok 90%-át.

(5) Dokumentumok ellenőrzése a banknál, az első VideóBank hívás és a hitelbírálat

A folyamat (5.) része a dokumentumok ellenőrzésével kezdődik a banknál, illetve az igénylés véglegesítéséhez kezdeményeznetek kell egy VideóBank hívást a Digitális Ügyfélfiókból.

Erre a kb. 3-4 perces hívásra azért van szükség, mert ennek a hívásnak a keretében adjuk meg a GRÁNIT Banknak a felhatalmazást az eljárás megkezdésére. A videóchates hívás során férj és feleség szóban is megerősítik a banki ügyintéző „előtt” a KHR és Adatkezelési nyilatkozatukat. Ahogy befejeződött a VideóBank hívás, kezdetét veszi a hitelbírálat.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a Babaváró Kölcsönszerződés megkötésének feltétele, hogy az igénylők – ha még nem ügyfelei a banknak – nyissanak bankszámlát a GRÁNIT Banknál. A számlanyitás szintén VideóBank hívás keretében, 100%-ig online történik pár perces folyamat keretében. Mivel van 0 forintos számlacsomag (értsd: nincs számlavezetési díj), ezért ez a feltétel is fájdalommentesen teljesíthető.

A GRÁNIT Bank által alkalmazott technológia alapján a Videóbankban kötött szerződés a vonatkozó jogszabályok értelmében írásbeli szerződésnek minősül. Az ügyfél a Videóbanki szerződéskötés során – jogi kifejezéssel – egyetértését, vagy egyet nem értését kifejező jognyilatkozatokat tesz szóban, illetve elektronikusan, kattintások formájában, így köttetik meg a szerződés.

Tipp (1): Miután rákattintottatok a „Beküldjük az igénylést!” gombra, várjátok meg a banki ügyintéző jelentkezését, ő egyeztet veletek az első VideóBank hívás lehetséges időpontjáról.

Tipp (2): a hívás során a férj és feleség egyszerre legyen a kamera előtt, illetve legyen nálatok a személyazonosító igazolványotok, lakcímkártyátok, így kb. 3-4 perc alatt lezajlik a folyamat.

(6) Értesítés a döntésről és pozitív döntés esetén a szerződés megkötése VideóBank hívás keretében

A dokumentumok hiánytalan benyújtását követő 10 munkanapon belül a Bank elbírálja a kérelmünket. A hitelbírálat eredményéről a bank elektronikusan értesít minket, és ha pozitív döntés született, akkor rögtön megérkezik a Digitális Ügyfélfiókunkba a „Kölcsönszerződés a Babaváró támogatás és kölcsön igénybevételéről” is. Miután átnéztük, átrágtuk a 10 oldalas szerződést, egy újabb VideóBank hívás keretében kerül sor a szerződés online megkötésére.

A folyamat ugyanúgy zajlik, mint az első VideóBank hívás keretében, így a második körben már lámpaláz nélkül, rutinosan tudjuk szóban is megerősíteni akaratunkat. Férj és feleség ismét a kamera előtt azonosítja magát a személyazonosító dokumentumaik felmutatásával, az ügyintéző kérésére megteszik nyilatkozataikat és a teljes folyamat rögzítésre kerül. Ezek együttes eredményeként kötjük meg a kölcsönszerződésünket online a GRÁNIT Bankkal. A teljes folyamat kb. 15 perc.

A VideóBank hívást videóchatnek is hívják, mivel a képernyő kb. ¾-ét a videókép foglalja el (itt látjuk a banki ügyintézőt), a jobb szélső ¼ részben pedig egy chatablak látható, ahová az ügyintéző feltölti azokat a dokumentumokat, amelyeket a folyamat során el kell fogadnunk, illetve az ügyintéző által elmondottak írásban is megjelennek itt a könnyebb követhetőségért. A dokumentumokat egyenként szükséges megnyitunk, végigolvasni, majd szóban megerősíteni, hogy elfogadjuk a szerződésben foglaltakat. Férj és feleség ezeket a nyilatkozatokat külön-külön teszik meg a videóhívás során.

(7) Folyósítás

A szerződés online megkötése után 2 munkanapon (de jellemzően 24 órán) belül megérkezik a számlánkra a babaváró kölcsön összege.

Konklúzió

Jó, ha tudjuk, hogy a Babaváró Kölcsön igénylését távolról is elvégezhetjük és a szerződés megkötése miatt sem kell a bankfiókba elmenni. A GRÁNIT Bank 100 százalékig digitális megoldását kipróbálva elmondhatjuk, „kihívással” inkább a dokumentumok összegyűjtése, beszerzése során kerülhetünk szembe, ám reméljük, hogy a fenti tippek, tanácsok segíthetnek a felkészülésben és egyszerűsítik a folyamatot.

A dokumentumok beszerzése kapcsán számoljunk min. 8-10 nappal. Hiánytalan feltöltésüket követően 10 munkanapon belül bírálja el a bank a kölcsönigénylésünket, ezt követően néhány napon belül meg is érkezhet a számlánkra a babaváró kölcsön összege.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: GRÁNIT Bank

Címkék:
blank