2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.06.12.

Qvik lesz az új QR-kódos azonnali fizetés neve Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Az MNB új szabályozása és az Azonnali Fizetési Rendszer fejlesztései nyomán szeptemberben elindul az új QR-kódos azonnali fizetés qvik néven – adta hírül a Portfolio. Az új fizetési megoldás célja a versenyképes árazás és a gyors tranzakciók biztosítása, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra.

Az új szabályozás segítségével egy teljesen új fizetési ökoszisztéma születik, amelyben minden szereplő motivált lesz, és új szolgáltatásokat lehet építeni az alaprendszerre.

Gyorsan jegyezd meg: qvik!

A boltokban hamarosan megjelenik az azonnali fizetésre épülő qvik márkajelzés, amely a fizetési módok palettáját bővíti.

A nemzetközi példák alapján – mint a svéd Swish, a svájci Twint, a lengyel Blik, a szlovén Aik és a brazil PIX – a fizetési módok elnevezésénél a tömörség a legfontosabb tényező.

Így született meg a qvik név, amelynek kezdő „Q” betűje a várhatóan legnagyobb teret elérő QR-kód alapú fizetési megoldásra, illetve az angol „quick” (gyors) szó eredetére utal – előrevetítve a fizetés gyorsaságát – derül ki az MNB alelnökével, Virág Barnabással készített Portfolio interjúból.

A kártyás fizetés konkurenciája

A qvik bevezetésével a fogyasztók ősztől kezdődően egyre több helyen találkozhatnak majd az új névvel és logóval.

Az MNB és a GIRO együttműködésével létrejött hazai elektronikus fizetési megoldás alternatívája és versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek, ugyanis a qvik hazai, biztonságos és árazásban is versenyképes megoldásként jelenik meg a piacon.

Az Országgyűlés törvényben mondta ki, hogy a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások igénybevétele kapcsán.

Ráadásul ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, így teljesen ingyenesek a fogyasztók számára.

Kivételesen a KKV-k lehetnek a nyertesek

A qvik rendszer különösen előnyös lehet a kis- és középvállalkozások számára, amelyek jelenleg magas díjakat fizetnek az elektronikus fizetési megoldásokért.

Az új rendszer lehetőséget kínál arra, hogy azonnal hozzáférjenek a fizetések ellenértékéhez, szemben a kártyás fizetésekkel, ahol ez 1-2 munkanapot is igénybe vehet.

A qvik használata azért is különösen előnyös lehet a kis- és középvállalkozásoknak (akik ma a legtöbbet fizetik az elektronikus elfogadói megoldásokért), mert rosszabb az alkupozíciójuk az elfogadást biztosító bankokkal szemben, mint a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknak.

A piaci erőviszonyok várható átrendeződése

A qvik bevezetése átrendezheti a jelenlegi erőviszonyokat, ami középtávon pozitív hatással lehet a gazdaság versenyképességére.

Az MNB a GIRO-val közösen megvalósította és mindenki számára elérhetővé tette az alapinfrastruktúrát, valamint az erre épülő szolgáltatások szabályozási kereteit is. A kormányzat jelentős ösztönzőt adott azáltal, hogy a qvik tranzakciókat törvényileg ingyenessé tette a lakosság számára.

Az MNB azt várja a hazai bankoktól, hogy a mostani elektronikus fizetési megoldásokhoz képest sokkal olcsóbb qvik szolgáltatásokat kínáljanak a kereskedőknek, számlakibocsátóknak és szolgáltatóknak.

Fontos, hogy a bankok ösztönözzék ügyfeleiket a qvik használatára, és hogy ezen új szolgáltatásokat kellően ügyfélbarát módon alakítsák ki a mobilbanki applikációkban.

Ezt támogatva rövidesen megjelenik egy erről szóló MNB ajánlás.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatások jövője

A hazai vállalatoknak érdemes lehet aktívan keresni a qvik elfogadást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatókat, hisz a jelentősen kedvezőbb elfogadói díjak a hónap végén plusz bevételt eredményezhetnek számukra – mondta el az MNB alelnöke.

Összességében a qvik bevezetése jelentős előnyöket kínál a hazai pénzforgalmi piacon, különös tekintettel a gyors, biztonságos és költséghatékony tranzakciókra.

A sikeres bevezetés és a széleskörű elfogadás érdekében azonban fontos, hogy a bankok, kereskedők és fogyasztók együttműködjenek és támogassák a qvik elterjedését.

– tette hozzá Virág Barnabás.

[Forrás: Portolio] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank