2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.07.26.

Online számlanyitás és állampapír vásárlás a Magyar Államkincstárnál

Szerző:

Kategóriák:

Akik a Magyar Államkincstárnál szeretnének ingyenes értékpapír nyilvántartási-számlát nyitni és közvetlenül a Magyar Államkincstártól állampapírt vásárolni, személyes megjelenés nélkül is megtehetik. A számlanyitástól az állampapír vásárláson át a teljes folyamat online is intézhető a hét bármely napján. Leteszteltük az online számlanyitást.

Hosszú ideig a Magyar Államkincstárnál nem volt lehetőség az értékpapír nyilvántartási-számla távolról, online történő megnyitására. Ehhez egyszeri alkalommal személyes megjelenésre volt szükség a Kincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain. Viszont a számla megnyitása után már vásárolhattunk online állampapírt a MÁK webes felületén (WebKincstár), vagy mobilalkalmazásán (MobilKincstár) keresztül.

A MÁK lépett és 2019 nyara óta online is nyithatunk értékpapír nyilvántartási-számlát, személyes megjelenés nélkül Ügyfélkapun keresztül. Akik rendelkeznek Ügyfélkapus hozzáféréssel, azok a hét bármely napján, bármely napszakban nyithatnak számlát online. Kipróbáltuk a hétvégén, hogyan néz ki a teljes folyamat.

A digitális transzformáció új irányaival, a digitális banki stratégiákkal, a nyílt bankolás hazai eredményeivel, a legújabb magyar fintech megoldásokkal és a digitális pénzügyi ökoszisztémákkal részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között 40 előadás keretében az idén 5 éves FinTechShow-n.

Kapcsolódó cikk:

Mit kell tenni, ha a Magyar Államkincstárnál szeretnénk számlát nyitni online?

„Az értékpapírszámla megnyitáshoz az Ügyfélkapu bejelentkezést követően az ott található űrlap valamennyi adatra vonatkozó teljes és hibátlan kitöltése szükséges. Azokat az adatokat, amelyeket az Ügyfélkapu regisztrációja során korábban már megadott, a rendszer automatikusan kitölti. Ezek mellett elengedhetetlen a számlanyitáshoz egyéb adatok megadása is, melyet Önnek kell az űrlapon kitölteni” – olvasható a Magyar Államkincstár oldalán.

A számlanyitási folyamat során az alábbi dokumentumok scannelt formátumának Űrlapon keresztül történő csatolása szükséges:

  • személyazonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány, vagy vezetői engedély, vagy útlevél) elő- és hátoldala;
  • lakcímkártya lakcímet tartalmazó oldala;
  • aláírt Nyilatkozat (az elektronikusan rögzített értékpapírszámla szerződés megkötésére és megfelelési teszthez).

Amennyiben a csatolt dokumentumokat az Ügyfélkapun keresztül hitelesíti, úgy azok postai úton történő megküldése nem szükséges. A kitöltést segítő videós MÁK útmutató itt érhető el.

Így néz ki az online számlanyitás a Magyar Államkincstárnál

A Kincstári értékpapír nyilvántartási-számlanyitási folyamat közel 40 percet vett igénybe, ami tartalmazta az elektronikus csatorna (Webkincstár) igénylését is. A legtöbb időt a feltöltendő dokumentumok szkennelése, Nyilatkozat kinyomtatása, aláírása, szkennelése és feltöltése vette igénybe.

A teljes folyamatot lehetne még áramvonalasítani a hazai bankok, fintech cégek (Revolut, Curve, Bunq) online számlanyitási gyakorlatának megfelelően, de

összességében zökkenőmentesen teljesíthető a folyamat.

A számlanyitási folyamat főbb lépései:

1. lépés:

Az Ügyfélkapun (magyarorszag.hu) a bal oldali menüben a „Pénzügy” menüponton belül válasszuk ki a „Befektetések, megtakarítások, hitelek” almenüt. Ezt követően kattintsunk a „MÁP – Értékpapír nyilvántartási-számla nyitás a Magyar Államkincstárban” lehetőségre.

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

2. lépés:

Az „Ügyintézés indítása”, „Telefonon”, „Személyesen” opciók közül kattintsunk az „Ügyintézés indítása” gombra. Ezt követően betöltődik a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) oldal, ahol megtörténik az Ügyfélkapus hitelesítés.

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

3. lépés:

A KAÜ hitelesítést követően betöltődik a „Beküldő adatai” c. űrlap, ami tartalmazza az előre kitöltött személyes adatainkat. Az „Adatvédelmi nyilatkozat” elfogadását követően betöltődik az „Értékpapírszámla nyitás” c. űrlap.

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

4. lépés:

Az „Értékpapírszámla nyitás” c. űrlapon kell megadni az Általános adatokat, Lakcím adatokat, Kapcsolattartási adatokat, Levelezési címet stb. Ugyanitt kell bejelölni a WebKincstár és MobilKincstár jogosultság igénylését is. Ezzel a lehetőséggel élni kívántunk, ezért megadtuk az e-mail címünket és a mobilszámunkat.

Az űrlap kitöltése során meg kell adni azt a bankszámlaszámot, amire a későbbiekben teljesíthető a (ki)utalás, továbbá nyilatkoznunk kell a kiemelt közszereplői státuszunkról. Ezt követően betöltődik az Ajánlati nyilatkozat, aminek a megismerése és elfogadása szükséges az értékpapír nyilvántartási-számla megnyitásához.

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

5. lépés:

Utolsó lépésként jönnek a csatolandó dokumentumok: „Az elektronikusan rögzített értékpapír nyilvántartási-számla szerződés megkötésére vonatkozó Nyilatkozat”, a személyazonosságot igazoló okmány elő- és hátoldalának szkennelt képei, a lakcímkártya lakcímet tartalmazó oldalának szkennelt képe. Itt tölthetjük fel továbbá a közszereplői nyilatkozatot és a tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, ha ezek érintenek minket.

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

6. lépés:

A dokumentumok feltöltését és a számlanyitási folyamat lezárásához szükséges nyilatkozatok bepipálását követően a felső menüsorban a „Beküldés” gombra kattintva küldhetjük be az Űrlapot és a dokumentumokat a Kincstárnak. Abban az esetben, ha a beküldésnél a rendszer hiányosságot talál, akkor hibaüzenetet kapunk és részletesen felsorolásra kerül, melyik mezők esetén merült fel probléma.

7. lépés:

Ha nem merült fel probléma, akkor utolsó utáni lépésként az Ügyfélkapu megkérdezi, kívánjuk-e a csatolmányokat hitelesíteni. Itt a felhasználó nem kap tájékoztatást arról, hogy ez mit jelent, illetve, hogy éljen-e ezzel a lehetőséggel, így ezen a ponton kicsit elveszettnek éreztük magunkat. Végül úgy döntöttünk, élünk a hitelesítés lehetőségével, mivel eszünkbe jutott a MÁK oldalán korábban olvasott információ, ha hitelesítjük az Ügyfélkapun a dokumentumokat, akkor azokat postai úton már nem kell megküldeni

MÁK értékpapír nyilvántartási-számlanyitás online

8. lépés:

A Beküldés gombra kattintva visszaigazolást kapunk a sikeres beküldésről, továbbá az Ügyfélkapus Tárhelyre is rövid időn belül megérkezik a Nyugta a befogasáról.

Most kíváncsian várjuk, mennyi idő alatt nyitja meg a MÁK a számlát. A sikeres számlanyitást követően leteszteltjük az online állampapír vásárlást is.

További hasznos tudnivalók

  • A számlanyitás díjmentes.
  • A számlavezetés költsége jelenleg 0 forint.
  • „Az értékpapír nyilvántartási-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat a Magyar Államkincstár nem számol fel, továbbá nincs készpénzfelvételi díj sem. Az egyéb díjat, költséget, illetve jutalékot a mindenkor hatályos Hirdetmény tartalmazza” – olvasható a MÁK odalán.
  • A hatályos Hirdetmény innen tölthető le.
  • A hatályos dokumentumok listája itt érhető el.
Címkék:
blank
blank