CIB Google Pay

CIB Google Pay

Online számlázó köré épül hazánk első digitális ökoszisztémája

írta | 2021.11.02. | Fintech szolgáltatások, FinTechShow, Összes hír

sarospataki albert billingo digitalis okoszisztema

GIRO Fizetési kérelem

Hogyan lehet a számlázás köré digitális ökoszisztémát építeni? Hogy lett a Billingóból, az online számlázóból digitális cégvezetést támogató ökoszisztéma? Ezt mutatta be Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója, társalapítója a FinTechShow-n.

A Billingo a kezdetektől olyan infrastruktúrát alakított ki, hogy az online számlázóhoz egyszerűen és gyorsan lehessen új digitális megoldásokat illeszteni. Emellett az is kifejezetten fontos volt, hogy az online számlázót minél egyszerűbben lehessen beilleszteni a vállalkozások szoftverkörnyezetébe.

Ennek a megközelítésnek az eredményeként a Billingo hat év alatt online számlázóból a digitális cégvezetést támogató ökoszisztémává nőtte ki magát. Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója, társalapítója bemutatta a FinTechShow-n, melyek voltak a digitális ökoszisztémához vezető főbb lépések.

billingo digitalis okoszisztema

Fotó forrása: Billingo

Az első lépés: nyitott platform kialakítása

Hat évvel ezelőtt, 2015-ben elkészültek az első szoftver bővítmények (ú.n. pluginok) és a második generációs API-hozzáférések, amelyek segítségével a webáruházak az interneten keresztül automatizálhatták a számlakibocsátásukat. Mára a legnépszerűbb webshoprendszerekhez elérhető Billingo plugin, így a webáruházak többsége kódolás nélkül, pár kattintással integrálhatja szoftverkörnyezetébe az online számlázót.

Az elmúlt évek tudatos építkezésének, a partnerségek bővítésének, az elérhető pluginok és API-k számának köszönhetően az online számlázó köré olyan funkciók és integrációk épültek, amelyek hozzájárultak a digitális cégvezetés megalapozásához. Ennek a felismerésnek az eredményeként a Billingo 2019-2020 között újragondolta a működését, teljesen új robosztus infrastruktúrát alakított ki és elkészítette a digitális ökoszisztéma tervét.

“Olyan nyitott platformot akartunk létrehozni, amelyhez harmadik feles szolgáltatók gyorsan és egyszerűen tudnak csatlakozni a mikro-, kis- és középvállalkozások működését támogató megoldásaikkal”

– mutatta be Sárospataki Albert.

A második lépés: számlázáson túli szolgáltatások bevezetése, pénzügyi piactér kialakítása

“Hamar felismertük, hogy a számlázás köré számos pénzügyi szolgáltatást lehet építeni, amelyekhez az alapot a nyílt bankolás (open banking) biztosítja, így első lépésként a Billingo a Magyar Nemzeti Banknál kezdeményezte számlainformációs szolgáltatóként történő nyilvántartásba vételét”

– emelte ki Sárospataki Albert.

Az idei évtől a Billingo már számlainformációs szolgáltatóként (AISP) is végezheti tevékenységét, amelynek keretében megszületett a Billingo Bankszinkron szolgáltatás. Ennek segítségével a felhasználók egyszerűen összekapcsolhatják Billingo fiókjukat a folyószámlájukkal többek között azért, hogy automatizálhassák a beérkező utalások és a kibocsátott számlák összepontozását. Ezen túlmenően a Bankszinkron szolgáltatás biztosítja az alapot további pénzügyi szolgáltatásokhoz is, mint például a faktoráláshoz, finanszírozási ajánlatok előkészítéséhez, stb.

A számlázás, nyugtaadás a fizetési folyamat része, ezért feltérképeztük, hogyan lehetne a fizetést és a számlakibocsátást egy folyamatban kezelni, illetve egyetlen eszközön keresztül elérhetővé tenni. Az előbbire a fizetési kérelem, az utóbbira a softPOS lett a megoldás.

A Billingo az első olyan cég Magyarországon, amely a GIRO Zrt.-vel szerződött GIROInstanton keresztül történő egyedi fizetési kérelem, valamint GIROFix, tömeges fizetési kérelem szolgáltatásra. Ennek keretében a Billingo felhasználók a számlakibocsátás pillanatában a vevőnek fizetési kérelmet is küldhetnek, ami azonnal megérkezik a vevő internetbankjába. A vevőnek nem kell külön rögzíteni az átutalási megbízáshoz az adatokat az internetbankban, mivel azt a fizetési kérelem automatikusan előállítja. Ez egy olyan kényelmi szolgáltatás, ami várhatóan számos területen forradalmasíthatja az elektronikus fizetési piacot.

Az idei évtől az online pénztárgépet üzemeltetők számára kötelező az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani, ami az egyéni vállalkozók, a legkisebb vállalkozások számára jellemzően kihívást jelent. A célcsoport meghatározó része nem akar külön eszközt beszerezni az elektronikus fizetés biztosításához, ezért a Billingo úgy döntött, hogy harmadik feles szolgáltatón, a Global Payments Europe-on keresztül elérhetővé teszi a softPOS megoldást, ami az Androidos mobiltelefont felokosítja bankkártyaelfogadó terminállá.

“A fentieken túlmenően napokon belül a világ egyik legnagyobb és legismertebb fintech szolgáltatójával közösen elindítunk egy új szolgáltatást, amelynek segítségével a felhasználók alapvető bankolási funkciókat kezdeményezhetnek a Billingón keresztül”

– tette hozzá Sárospataki Albert.

A harmadik lépés: “amikor a puzzle darabok összeállnak”

2021 végére összeállt a Billingo digitális ökoszisztémája, amelynek központi eleme a Vezérlőpult, a lelke pedig a Billingo Marketplace. Az előbbin keresztül a felhasználók összeállíthatják, hogy a számlázáson túl, milyen további információkat szeretnének látni, amelyek segítséget nyújthatnak a cégvezetésben (pl. bevételek és kiadások alakulása, pénzügyi fittség felmérése, működési kockázatok áttekintése stb.).

A Billingo Marketplace-en keresztül elérhetők egyrészt a Billingo saját fejlesztései (pl. Céginformáció, Partnerfigyelő, Pályázatfigyelő, Billingo Ads stb.), másrészt a harmadik feles szolgáltatók digitális megoldásai, amelyek a mindennapi ügyvitelben, az adminisztráció csökkentésében, a folyamatok automatizálásában, vagy épp a pénzügyekben segíthetik a vállalkozásokat.

A Billingo Ads egy további példa arra, hogyan lehet a számlázás folyamatába a számlázáson túlmutató további szolgáltatásokat építeni. A Billingo felhasználók a megújult számlaletöltő oldalon hirdetéseket helyezhetnek el, amellyel növelhetik a keresztértékesítési lehetőségeiket. Apró kis puzzle darab a Billingo digitális ökoszisztémájában, ami hamar népszerűvé vált a Billingo felhasználók körében.

A vállalkozások számos olyan funkcióhoz férnek hozzá a Billingo digitális ökoszisztémájában, amelyekkel digitalizálhatják és automatizálhatják a folyamataikat egyetlen felületen keresztül.

A Billingo mobilalkalmazásból már nemcsak számlákat állíthatunk ki, de fizetési tranzakciókat is végrehajthatunk. Ahogy beérkezik a tranzakció ellenértéke, a Bankszinkron képes automatikusan fizetettre állítani a kibocsátott számlát és előkészíti a könyvelés számára.

A Bankszinkron a vállalkozás likviditási helyzetét is figyeli és hamarosan hasznos tippekkel, tanácsokkal, finanszírozási ajánlatokkal is segíteni fog a pénzügyi kockázatok csökkentésében. Ugyanakkor nemcsak pénzügyi, hanem például működési kockázatok is felmerülhetnek, amelyek elkerülésében a Partnerfigyelő megoldás segít.

“Így álltak össze a puzzle darabok és lett az online számlázóból digitális cégvezetést támogató digitális ökoszisztéma”

– emelte ki Sárospataki Albert.

Címlapfotó forrása: Billingo

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.