2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.09.18.

Összefognak az európai bankok a csalásmentes azonnali fizetésekért

Szerző:

Kategóriák:

A páneurópai fizetési infrastruktúra szolgáltató, az EBA Clearing hat ország kilenc bankját vonta be abba a kísérleti fázisban lévő projektbe, amelynek célja az újfajta csalások megakadályozása az azonnali fizetésben.

Az EBA Clearing kiadta az európai csalásmintázat és anomália-észlelés (FPAD) funkciójának specifikációit. A fizetési infrastruktúra szolgáltató olyan fejlesztői portált és sandboxot is elérhetővé tett, amely támogatja a külső partnereket alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) fejlesztésében és tesztelésében.

A nyári hónapokban végzett előkészületek célja a csalási minták azonosításának modellezése és besorolása volt.

Az FPAD a valós idejű csalásmegelőzési és -felderítési eszközök széles skáláját fogja lefedni, beleértve az IBAN ellenőrzést, valamint a pénzforgalmi szolgáltatók csalás elleni erőfeszítéseinek támogatását Európa-szerte.

A bevezetés a tranzakciókat követő ellenőrző funkcióval, valamint tranzakció- és számlakockázat-értékelési funkciókkal indul, amelyeket a felhasználók már a tranzakció végrehajtása előtt is használhatnak.

„Örömmel vettünk részt az FPAD tervezési és elemzési kísérleti fázisában, mert hisszük, hogy az FPAD valódi változást hozhat a csalás elleni küzdelemben, és segít a csalások jobb észlelésében és megelőzésében.”

– nyilatkozta Jaco Struik, az ING csalásmegelőzésért felelős globális vezetője.

Raphael Barisaac, az UniCredit globális fizetési és készpénzkezelési vezetője hozzátette;

„Az azonnali fizetések aránya gyorsan növekszik, ezért magasabb szintű biztonságra és jobb csalás elleni fellépésre van szükség. Az FPAD segítségével Európa-szerte minden bank összefog – rendszerszemléletű megközelítéssel – annak érdekében, hogy a csalás elleni küzdelem képességét a következő szintre emeljék a SEPA perifériáján.”

[Forrás: FinExtra] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank