Összefognak az európai bankok a csalásmentes azonnali fizetésekért

Szerző: | 2023. 09. 18. | Azonnali fizetés, Banki és fintech hírek, BankTech, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A páneurópai fizetési infrastruktúra szolgáltató, az EBA Clearing hat ország kilenc bankját vonta be abba a kísérleti fázisban lévő projektbe, amelynek célja az újfajta csalások megakadályozása az azonnali fizetésben.

Az EBA Clearing kiadta az európai csalásmintázat és anomália-észlelés (FPAD) funkciójának specifikációit. A fizetési infrastruktúra szolgáltató olyan fejlesztői portált és sandboxot is elérhetővé tett, amely támogatja a külső partnereket alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) fejlesztésében és tesztelésében.

A nyári hónapokban végzett előkészületek célja a csalási minták azonosításának modellezése és besorolása volt.

Az FPAD a valós idejű csalásmegelőzési és -felderítési eszközök széles skáláját fogja lefedni, beleértve az IBAN ellenőrzést, valamint a pénzforgalmi szolgáltatók csalás elleni erőfeszítéseinek támogatását Európa-szerte.

A bevezetés a tranzakciókat követő ellenőrző funkcióval, valamint tranzakció- és számlakockázat-értékelési funkciókkal indul, amelyeket a felhasználók már a tranzakció végrehajtása előtt is használhatnak.

„Örömmel vettünk részt az FPAD tervezési és elemzési kísérleti fázisában, mert hisszük, hogy az FPAD valódi változást hozhat a csalás elleni küzdelemben, és segít a csalások jobb észlelésében és megelőzésében.”

– nyilatkozta Jaco Struik, az ING csalásmegelőzésért felelős globális vezetője.

Raphael Barisaac, az UniCredit globális fizetési és készpénzkezelési vezetője hozzátette;

„Az azonnali fizetések aránya gyorsan növekszik, ezért magasabb szintű biztonságra és jobb csalás elleni fellépésre van szükség. Az FPAD segítségével Európa-szerte minden bank összefog – rendszerszemléletű megközelítéssel – annak érdekében, hogy a csalás elleni küzdelem képességét a következő szintre emeljék a SEPA perifériáján.”

[Forrás: FinExtra] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.