2023.09.15.

Perfinal: A ChatGPT, dedollarizáció és a kapacitásnövekedés útján

Szerző:

Szinte napra pontosan egy éve készítettünk a hazai fintech start up-ok helyzetére, lehetőségeire és terveire vonatkozó körinterjút. Tizenkét hónap sok idő és szerkesztőségünk úgy érezte érdemes ismét megkérdezni az ökoszisztéma meghatározó képviselőit a legújabb technológiákról, piaci lehetőségeikről és a növekedést gátló/ösztönző tényezőkről.

Ezúttal elsőként Brezovszki Máté, a Perfinal ügyvezetője válaszolt kérdéseinkre.

Az elmúlt 12 hónapban melyek voltak azok a piaci/technológiai fejlemények, amelyekre nem számítottál? Ezek milyen hatást gyakoroltak/gyakorolnak a cég működésére, piaci lehetőségeire?

Brezovszki Máté: A Generatív AI technológiák felemelkedése nem ért teljesen váratlanul, de a fejlődésük gyors üteme egyszerűen lenyűgöző. Egyik személyes kedvencem a Midjourney képgeneráló modell. Még olyan analitikus beállítottságú embereknek is, mint én, lehetővé teszi, hogy valami “szépet” alkossanak.

A ChatGPT és hasonló nagy nyelvi modellek pedig szinte must-have eszközök lehetnének minden cég működésében. Nem félni kell ezektől (mivel ezek azért még nem is nevezhetők intelligenciának), hanem beépíteni a napi rutinba. Miért? Mert elképesztő hatékonyság és minőség növelő potenciáljuk van. Az input persze kiemelkedően kulcsfontosságú, ne várjuk, hogy helyettünk gondolkodjon. Tehát egy kis gyakorlás és utánajárás mindenképpen szükséges, de alig várom, hogy agy-interfészen keresztül lehessen őket irányítani.

Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Mely mutatószámok mentén tudott növekedni a cég?

Brezovszki Máté: Az MNB-vel együttműködve, rendszerünk segítségével elindítottuk az EU első élő digitális készpénz alternatíva (retail CBDC) projektjét. Ez jelentős mérföldkő mind az MNB, mind a Perfinal számára.

Az MNB globális szinten az egyik első nemzeti bank, a Perfinal pedig az egyik első olyan technológiai beszállító, aki sikeresen támogatott egy ilyen projektet – márpedig nemzetközi fejlesztő cégek versengenek hasonló eredményekért.

Mutatószámokat tekintve a bevételünk jelentős növekedést mutatott, több mint tízszeres növekedést produkáltunk, ami jó alapot teremt a jövőre nézve.

A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Brezovszki Máté: Fókuszban lesz a nemzetközi ügyfél akvizíció, üzletfejlesztés és a párhuzamos implementációs kapacitásaink bővítése.

Mi az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 12 hónapban meghatározó szerepe lesz a pénzügyi szektor digitális transzformációjában?

Brezovszki Máté: Globális szinten a dedollarizáció nagyon izgalmas téma. Új pénzek kerülnek majd bevezetése, akár blockchain alapokon, SWIFT alternatívák várhatóak, új cross-border fizetési hálózatok.

Az EU-ban az azonnali fizetési megoldások terjedése várható a közelgő EU-s azonnali transzfer elvárások fényében.

A szabályozott kripto forgalmazását lehetővé tevő technológiák is előtérbe kerülnek, különösen az ügyfélvagyon nyilvántartás és a szabályozói megfelelőség (compliance) terén.

Kíváncsian várom, melyik bank szeretne Magyarországon az első lenni, amely kripto számlavezetési lehetőséget kínál, bár konkrét bevezetésre valószínűleg 2025 előtt nem látunk példát.

Az aktuális fintech trendekkel, az elmúlt évek fintech eredményeivel és a legújabb fintech megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. Az előadók között üdvözölhetjük továbbá Panagiotis Kriaris és Paolo Sironi nemzetközi fintech influencereket is. További részletek: FinTechShow 7.0

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Címlapfotón: Brezovszki Máté, a Perfinal ügyvezetője a FinTechShow-n. Forrás: FinTech Group Kft. | fintechzone.hu

Címkék: