BankTechShow

Várlak Londonban, a bankszámla miatt pedig ne aggódj! Üdv., Monese

Szerző: | 2017. 03. 22. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír

Egy fintech, amely az expatok és a bevándorlók első barátja az Egyesült Királyságban. Barátra márpedig nagy szüksége van annak, aki munkát akar vállalni a szigetországban, ahogyan bankszámlára is. Mindegy ki vagy, amíg nincs igazolható helyi lakcímed – fizetett közüzemi számlákkal -, egészségbiztosításod és bankszámlaszámod, addig Londonban Te senki vagy. Senkinek pedig a pénze se kell senkinek, legalábbis a londoni bankoknak nem nagyon.

Monese fintech startup bankszámla nyitás

Monese, UK bankszámla mobilról, 3 perc alatt

Ha szereted a kihívásokat, akkor kérj időpontot a Barclays, a Lloyds, vagy a HSBC kiválasztott fiókjába (csak így fogadnak), vigyél magaddal hideg élelmet és nyugtatót, készülj hosszas telefonálgatásokra és dokumentum háborúra. Vagy töltsd le a Monese applikációját még indulás előtt, regisztrálj, készíts egy fotót a személyi igazolványodról és egy másikat magadról. TÁDÁÁÁM, pár kattintás a mobilodon, és 3 perc alatt nyitottál UK bankszámlát!

Világbékét és bankszámlát mindenkinek!

Norris Koppel Észtországból érkezett Londonba. Hónapokba telt mire lett bankszámlája. 2013-ban megalapította a Monese-t, hogy megmutassa, lehet ezt másképp is. Két évvel később, a régióban elsőként indított el mobile-only bankszámla szolgáltatást az Egyesült Királyságban. Norris szerint a beazonosítási folyamatban éppen az ember a leggyengébb láncszem.

A Monese digitális ügyfélélménye jól felépített üzleti folyamatokra és innovatív technológiára épül. A KYC elvét állításuk szerint így még túl is teljesítik, mivel az offline beazonosításhoz képest 15-20%-kal nagyobb biztonsággal meg tudják állapítani, hogy valaki valóban az-e, akinek mondja magát*. És ennyi a lényeg, mert Norris Koppelt nem érdekli van-e lakásod, munkád vagy hiteled, a Monese Európán belül bárhonnan és bárkinek elérhető.

Teljes értékű UK bankszámla magyaroknak

A 3 perces számlanyitás után már használhatod is a számlaszámod és a short code-od, egy hét múlva pedig a postaládában figyel az érintésmentes Visa kártyád. A Monese nem egy hagyományos bank, így a bankszámlád sem lesz az. De nem mindegy hogyan becézik, ha érkeztetheted rá a fizetésed, nemzetközi átutalásokat indíthatsz róla, a hozzá tartozó kártyával pedig bárhol vásárolhatsz, vagy vehetsz fel készpénzt ATM-ből?

A korábban bemutatott Monzo és Revolut „feltöltős” konstrukciók, azaz másik számláddal/kártyáddal kell őket etetni, ezért a kitelepülő magyarok számára csak kiegészítő megoldásként jöhetnek szóba. A Monese, mivel tud harmadik féltől beérkező jóváírásokat fogadni, és tartozik hozzá short kód, a magyarok számára is teljes értékű UK bankszámlaként funkcionál, sőt, a havidíj miatt leginkább így éri meg használni.

Mindenki hibázik – Havidíj 0 font 4,95 font

Biztosan Norris Koppel is ezerszer megbánta már a Monese indulásakor tett azon könnyelmű kijelentését, miszerint az „alap bankszámla szolgáltatások mindig ingyenesek leszek majd”. Aztán rájött, hogy jófejség ide vagy oda, a befektetőknek és neki is csak meg kell élnie valamiből.

2016. április 1-jén nem tréfált, tényleg bevezette a havidíjat, egy hónapos türelmi idővel még a „Monese-veteránoknak” is, amit természetesen zokon is vettek. Norris állítja, összehasonlításuk alapján még így is ötször olcsóbb megoldást kínálnak, mint a high street UK bankok, akik közül többen 0 Ft-os havidíjjal csábítanak. Az ügyfeleket akkor éri az első meglepetés, amikor használni kezdik a bankszámlájukat, és szembesülnek a már felszámított rejtett költségekkel.

A Monese alapszámla az első promóciós 30 nap után havi 4,95 fontba kerül, amiben benne van a font alapú nemzetközi átutalás és 10 db ATM készpénzfelvétel is világszerte. A konverzió középárfolyamon, illetve kártyahasználatkor a Visa nagykereskedelmi árfolyamán történik, de ehhez jön még 0,5%, minimum 1 fontos átváltási költség.

De ki használja majd a Monese-t a BREXIT után?

Már nem csak az eső miatt sűrűbb a levegő a szigetországban. Eddig évente nagyjából 700 ezer bevándorló landolt az Egyesült Királyságban – az Eurostat adatai szerint a kinn élő magyarok száma nagyjából 100 ezer fő. Hogy mindez hogyan alakul majd a BREXIT után, azt senki sem tudja. Bár ezerrel dolgoznak az euro alapú bankszámlán és az európai terjeszkedésen, a Monese a BREXIT miatt sem aggódik, sőt!

40 ezren használják az applikációt 179 különböző országból, de a bejelentés hatására a regisztrációk megduplázódtak. A kilépési tárgyalások lezárása után könnyen lehet, hogy a Monese marad az egyetlen bankszámla megoldás az újonnan érkező bevándorlók és expatok számára. A Monese pedig addigra a szolgáltatások minél szélesebb körét szeretné nekik kínálni, a csoportos beszedést és a hiteltermékeket is beleértve.

*Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a teljes beazonosítást a Monese nem tudja megtenni a személyi igazolvány és a selfie alapján. Ilyenkor a szolgáltatás korlátozottan lesz elérhető a teljes beazonosításig, ami legegyszerűbben skype hívással vagy egy lakcímet is tartalmazó közüzemi számla appon keresztüli „bemutatásával” tehető meg.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!