2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.03.22.

Várlak Londonban, a bankszámla miatt pedig ne aggódj! Üdv., Monese

Szerző:

Kategóriák:

Egy fintech, amely az expatok és a bevándorlók első barátja az Egyesült Királyságban. Barátra márpedig nagy szüksége van annak, aki munkát akar vállalni a szigetországban, ahogyan bankszámlára is. Mindegy ki vagy, amíg nincs igazolható helyi lakcímed – fizetett közüzemi számlákkal -, egészségbiztosításod és bankszámlaszámod, addig Londonban Te senki vagy. Senkinek pedig a pénze se kell senkinek, legalábbis a londoni bankoknak nem nagyon.

Monese fintech startup bankszámla nyitás

Monese, UK bankszámla mobilról, 3 perc alatt

Ha szereted a kihívásokat, akkor kérj időpontot a Barclays, a Lloyds, vagy a HSBC kiválasztott fiókjába (csak így fogadnak), vigyél magaddal hideg élelmet és nyugtatót, készülj hosszas telefonálgatásokra és dokumentum háborúra. Vagy töltsd le a Monese applikációját még indulás előtt, regisztrálj, készíts egy fotót a személyi igazolványodról és egy másikat magadról. TÁDÁÁÁM, pár kattintás a mobilodon, és 3 perc alatt nyitottál UK bankszámlát!

Világbékét és bankszámlát mindenkinek!

Norris Koppel Észtországból érkezett Londonba. Hónapokba telt mire lett bankszámlája. 2013-ban megalapította a Monese-t, hogy megmutassa, lehet ezt másképp is. Két évvel később, a régióban elsőként indított el mobile-only bankszámla szolgáltatást az Egyesült Királyságban. Norris szerint a beazonosítási folyamatban éppen az ember a leggyengébb láncszem.

A Monese digitális ügyfélélménye jól felépített üzleti folyamatokra és innovatív technológiára épül. A KYC elvét állításuk szerint így még túl is teljesítik, mivel az offline beazonosításhoz képest 15-20%-kal nagyobb biztonsággal meg tudják állapítani, hogy valaki valóban az-e, akinek mondja magát*. És ennyi a lényeg, mert Norris Koppelt nem érdekli van-e lakásod, munkád vagy hiteled, a Monese Európán belül bárhonnan és bárkinek elérhető.

Teljes értékű UK bankszámla magyaroknak

A 3 perces számlanyitás után már használhatod is a számlaszámod és a short code-od, egy hét múlva pedig a postaládában figyel az érintésmentes Visa kártyád. A Monese nem egy hagyományos bank, így a bankszámlád sem lesz az. De nem mindegy hogyan becézik, ha érkeztetheted rá a fizetésed, nemzetközi átutalásokat indíthatsz róla, a hozzá tartozó kártyával pedig bárhol vásárolhatsz, vagy vehetsz fel készpénzt ATM-ből?

A korábban bemutatott Monzo és Revolut „feltöltős” konstrukciók, azaz másik számláddal/kártyáddal kell őket etetni, ezért a kitelepülő magyarok számára csak kiegészítő megoldásként jöhetnek szóba. A Monese, mivel tud harmadik féltől beérkező jóváírásokat fogadni, és tartozik hozzá short kód, a magyarok számára is teljes értékű UK bankszámlaként funkcionál, sőt, a havidíj miatt leginkább így éri meg használni.

Mindenki hibázik – Havidíj 0 font 4,95 font

Biztosan Norris Koppel is ezerszer megbánta már a Monese indulásakor tett azon könnyelmű kijelentését, miszerint az „alap bankszámla szolgáltatások mindig ingyenesek leszek majd”. Aztán rájött, hogy jófejség ide vagy oda, a befektetőknek és neki is csak meg kell élnie valamiből.

2016. április 1-jén nem tréfált, tényleg bevezette a havidíjat, egy hónapos türelmi idővel még a „Monese-veteránoknak” is, amit természetesen zokon is vettek. Norris állítja, összehasonlításuk alapján még így is ötször olcsóbb megoldást kínálnak, mint a high street UK bankok, akik közül többen 0 Ft-os havidíjjal csábítanak. Az ügyfeleket akkor éri az első meglepetés, amikor használni kezdik a bankszámlájukat, és szembesülnek a már felszámított rejtett költségekkel.

A Monese alapszámla az első promóciós 30 nap után havi 4,95 fontba kerül, amiben benne van a font alapú nemzetközi átutalás és 10 db ATM készpénzfelvétel is világszerte. A konverzió középárfolyamon, illetve kártyahasználatkor a Visa nagykereskedelmi árfolyamán történik, de ehhez jön még 0,5%, minimum 1 fontos átváltási költség.

De ki használja majd a Monese-t a BREXIT után?

Már nem csak az eső miatt sűrűbb a levegő a szigetországban. Eddig évente nagyjából 700 ezer bevándorló landolt az Egyesült Királyságban – az Eurostat adatai szerint a kinn élő magyarok száma nagyjából 100 ezer fő. Hogy mindez hogyan alakul majd a BREXIT után, azt senki sem tudja. Bár ezerrel dolgoznak az euro alapú bankszámlán és az európai terjeszkedésen, a Monese a BREXIT miatt sem aggódik, sőt!

40 ezren használják az applikációt 179 különböző országból, de a bejelentés hatására a regisztrációk megduplázódtak. A kilépési tárgyalások lezárása után könnyen lehet, hogy a Monese marad az egyetlen bankszámla megoldás az újonnan érkező bevándorlók és expatok számára. A Monese pedig addigra a szolgáltatások minél szélesebb körét szeretné nekik kínálni, a csoportos beszedést és a hiteltermékeket is beleértve.

*Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a teljes beazonosítást a Monese nem tudja megtenni a személyi igazolvány és a selfie alapján. Ilyenkor a szolgáltatás korlátozottan lesz elérhető a teljes beazonosításig, ami legegyszerűbben skype hívással vagy egy lakcímet is tartalmazó közüzemi számla appon keresztüli „bemutatásával” tehető meg.

Címkék: