BankTechShow

Sárgacsekk és nyílt bankolás Magyarországon

Szerző: | 2020. 11. 24. | FinTechShow, Open banking, Összes hír

Miért ilyen sikeres a sárga csekk és ez hogyan replikálható? Hogyan függetleníthető az előfizetett szolgáltatás, a számlabemutatás és a fizetési megoldás egymástól? Mi a Mastercard víziója és megoldása a számlafizetés kényelmesebbé tételére? Hogyan kapcsolódik a sárga csekk a nyílt bankoláshoz? Válaszok Racskó Tamástól, a Mastercard üzletfejlesztési menedzserétől. Az előadás megtekinthető 2020 év végéig a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Sárga csekk: a legnépszerűbb és egyben legdrágább számlafizetési megoldás

Számtalan vitathatatlan előnye van a sárga csekknek és a felmérések szerint a számlák közel 70%-át továbbra is ezen keresztül fizetik be. A Magyar Posta adatai szerint 2019-ben összesen mintegy 193 millió csekket fizettek be a postákon pedig több mint 10 éve rendelkezésre áll a távoli, online számlafizetés lehetősége.

Sokak számára a sárga csekk megszokássá vált és egyet jelent az egyetlen számlabefizetési lehetőséggel. A sárga csekk előnye, hogy gyakorlatilag az egyetlen 100%-os lefedettségű számlaaggregátorunkba érkezik, a postaládánkba. Szolgáltatótól függetlenül egységes a formátuma és a fizetési módtól is független. A számlát befizethetjük készpénzben, bankkártyával, csoportos beszedéssel, banki átutalással, akár otthonról, csekkautomatán, vagy a postán.

„A sárga csekk a fogyasztó oldalán egy kényelmesnek és díjmentesnek tűnő folyamat, a kereskedő oldalán már jelentős ára van. A társadalmi összköltsége pedig magas.”
Racskó Tamás

Mastercard

A számlafizetés nehézségei

A kereskedők számára a számla eljuttatása az ügyfelekhez (számlabemutatás) számos nehézségbe ütközik. A papír alapú számlabemutatásnak magas a nyomtatási, postai és a beszedési költsége.

Ha a számlakibocsátó saját csatornát alkalmaz, akkor ennek is vannak fenntartási és fejlesztési költségei, továbbá számolni kell az átterelés költségével is. Ebben az esetben a számlabefizető ügyfél számlakibocsátónként különböző kezelőfelületekkel, formátumokkal találkozhat, amelyek összességében csökkenthetik az ügyfélélményt.

A számlaaggregátoron keresztül történő számlabemutatás és fizetés jó megoldást jelenthetne a számlakibocsátók és számlafizetők számára, ám ezen a piacon jelenleg nincs verseny, mivel egyetlen aggregátor van Magyarországon.

A kereskedő számára nemcsak a számlabemutatás, de a számla ellenértékének beszedése is számos nehézségbe ütközik. Ki kell alakítani a kártyás fizetéshez, a fizetési kérelem beállításához szükséges biztonságos online oldalakat. Kezelni kell a manuális banki átutalásból eredő hibákat, a csoportos beszedés beállítása pedig nehézkes az ügyfél számára, így a felhasználói bázis nehezen növelhető.

mastercard racsko tamas nyilt bankolas open banking fintechshow

Fotón Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Számla-aggregációs motor: Mastercard Bill Pay Exchange

A Mastercard felismerte, hogy a számlakibocsátó szempontjából a folyamat (számlabemutatás, soft behajtás, fizetés, számla-rekonsziliáció, ügyfélszolgálat) számos ponton javítható és megalkotta a Mastercard Bill Pay Exchange névre keresztelt számla-aggregációs motort.

A számla-aggregációs motor API kapcsolatokkal biztosítja a számlakibocsátó és a felhasználói appok felé az integrációt. A számlakibocsátók (vagy a nevükben eljáró technológiai szolgáltatók) API-hozzáférésen keresztül küldhetik be a számlát a Mastercard Bill Pay Exchange platformra. A bankok, harmadik feles szolgáltatók szintén API-hozzáférésen keresztül érhetik el a platformon a számlákat, hogy saját alkalmazásukban bemutathassák azokat az ügyfelek számára.

A Mastercard Bill Pay Exchanget a fogyasztó elérheti akár a saját banki appján keresztül, amiben bankkártyával, vagy azonnali átutalással kifizetheti a számla ellenértékét. A platform további előnye, hogy egyrészt versenyt teremt(het) a számlakibocsátókat integráló technológiai szolgáltatók között, másrészt

a felhasználók maguk dönthetik el, melyik általuk preferált felületen kívánják a számlákat áttekinteni és befizetni.

A platformot a Mastercard nem saját márkanév alatt tervezi kínálni, hanem a technológiát ajánlja felhasználásra a számlabefizetésekben érdekelt piaci szereplőknek.

fintechshow mastercard nyilt bankolas open banking

Fotón Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Nyílt bankolás és sárgacsekk

A számla-aggregációs motorhoz csatlakozó bankok, harmadik feles szolgáltatók a nyílt bankolás segítségével azonosíthatják, hogy ügyfeleik mely szolgáltatóktól kapnak számlákat, így a számlakibocsátók bekapcsolása automatizálható (az ügyféladatok és a korábbi tranzakciók alapján), ha a számlakibocsátó már csatlakozott a platformhoz.

Az ügyfél a számla beérkezéséről push értesítést kap. Az értesítés kiválasztását követően meg tudja nézni a számláját és ugyanezen a felületen ki tudja választani a számlafizetési módot is, pl. a bankkártyás fizetést, a folyószámláról történő azonnali fizetést, vagy a részletfizetést.

Az érdeklődők további részleteket a Mastercard Bill Pay Exchange-ről, valamint arról, hogy a számla-aggregációs motor milyen üzleti előnyöket biztosíthat a bankok, harmadik feles szolgáltatók számára, Racskó Tamás előadásában kaphatnak. Az előadás év végéig elérhető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési vezetőjének „Sárgacsekk és open banking” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!