FinTechShow-7.0

Sárgacsekk és nyílt bankolás Magyarországon

Szerző: | 2020. 11. 24. | FinTechShow, Open banking, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Miért ilyen sikeres a sárga csekk és ez hogyan replikálható? Hogyan függetleníthető az előfizetett szolgáltatás, a számlabemutatás és a fizetési megoldás egymástól? Mi a Mastercard víziója és megoldása a számlafizetés kényelmesebbé tételére? Hogyan kapcsolódik a sárga csekk a nyílt bankoláshoz? Válaszok Racskó Tamástól, a Mastercard üzletfejlesztési menedzserétől. Az előadás megtekinthető 2020 év végéig a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Sárga csekk: a legnépszerűbb és egyben legdrágább számlafizetési megoldás

Számtalan vitathatatlan előnye van a sárga csekknek és a felmérések szerint a számlák közel 70%-át továbbra is ezen keresztül fizetik be. A Magyar Posta adatai szerint 2019-ben összesen mintegy 193 millió csekket fizettek be a postákon pedig több mint 10 éve rendelkezésre áll a távoli, online számlafizetés lehetősége.

Sokak számára a sárga csekk megszokássá vált és egyet jelent az egyetlen számlabefizetési lehetőséggel. A sárga csekk előnye, hogy gyakorlatilag az egyetlen 100%-os lefedettségű számlaaggregátorunkba érkezik, a postaládánkba. Szolgáltatótól függetlenül egységes a formátuma és a fizetési módtól is független. A számlát befizethetjük készpénzben, bankkártyával, csoportos beszedéssel, banki átutalással, akár otthonról, csekkautomatán, vagy a postán.

„A sárga csekk a fogyasztó oldalán egy kényelmesnek és díjmentesnek tűnő folyamat, a kereskedő oldalán már jelentős ára van. A társadalmi összköltsége pedig magas.”
Racskó Tamás

Mastercard

A számlafizetés nehézségei

A kereskedők számára a számla eljuttatása az ügyfelekhez (számlabemutatás) számos nehézségbe ütközik. A papír alapú számlabemutatásnak magas a nyomtatási, postai és a beszedési költsége.

Ha a számlakibocsátó saját csatornát alkalmaz, akkor ennek is vannak fenntartási és fejlesztési költségei, továbbá számolni kell az átterelés költségével is. Ebben az esetben a számlabefizető ügyfél számlakibocsátónként különböző kezelőfelületekkel, formátumokkal találkozhat, amelyek összességében csökkenthetik az ügyfélélményt.

A számlaaggregátoron keresztül történő számlabemutatás és fizetés jó megoldást jelenthetne a számlakibocsátók és számlafizetők számára, ám ezen a piacon jelenleg nincs verseny, mivel egyetlen aggregátor van Magyarországon.

A kereskedő számára nemcsak a számlabemutatás, de a számla ellenértékének beszedése is számos nehézségbe ütközik. Ki kell alakítani a kártyás fizetéshez, a fizetési kérelem beállításához szükséges biztonságos online oldalakat. Kezelni kell a manuális banki átutalásból eredő hibákat, a csoportos beszedés beállítása pedig nehézkes az ügyfél számára, így a felhasználói bázis nehezen növelhető.

mastercard racsko tamas nyilt bankolas open banking fintechshow

Fotón Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Számla-aggregációs motor: Mastercard Bill Pay Exchange

A Mastercard felismerte, hogy a számlakibocsátó szempontjából a folyamat (számlabemutatás, soft behajtás, fizetés, számla-rekonsziliáció, ügyfélszolgálat) számos ponton javítható és megalkotta a Mastercard Bill Pay Exchange névre keresztelt számla-aggregációs motort.

A számla-aggregációs motor API kapcsolatokkal biztosítja a számlakibocsátó és a felhasználói appok felé az integrációt. A számlakibocsátók (vagy a nevükben eljáró technológiai szolgáltatók) API-hozzáférésen keresztül küldhetik be a számlát a Mastercard Bill Pay Exchange platformra. A bankok, harmadik feles szolgáltatók szintén API-hozzáférésen keresztül érhetik el a platformon a számlákat, hogy saját alkalmazásukban bemutathassák azokat az ügyfelek számára.

A Mastercard Bill Pay Exchanget a fogyasztó elérheti akár a saját banki appján keresztül, amiben bankkártyával, vagy azonnali átutalással kifizetheti a számla ellenértékét. A platform további előnye, hogy egyrészt versenyt teremt(het) a számlakibocsátókat integráló technológiai szolgáltatók között, másrészt

a felhasználók maguk dönthetik el, melyik általuk preferált felületen kívánják a számlákat áttekinteni és befizetni.

A platformot a Mastercard nem saját márkanév alatt tervezi kínálni, hanem a technológiát ajánlja felhasználásra a számlabefizetésekben érdekelt piaci szereplőknek.

fintechshow mastercard nyilt bankolas open banking

Fotón Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Nyílt bankolás és sárgacsekk

A számla-aggregációs motorhoz csatlakozó bankok, harmadik feles szolgáltatók a nyílt bankolás segítségével azonosíthatják, hogy ügyfeleik mely szolgáltatóktól kapnak számlákat, így a számlakibocsátók bekapcsolása automatizálható (az ügyféladatok és a korábbi tranzakciók alapján), ha a számlakibocsátó már csatlakozott a platformhoz.

Az ügyfél a számla beérkezéséről push értesítést kap. Az értesítés kiválasztását követően meg tudja nézni a számláját és ugyanezen a felületen ki tudja választani a számlafizetési módot is, pl. a bankkártyás fizetést, a folyószámláról történő azonnali fizetést, vagy a részletfizetést.

Az érdeklődők további részleteket a Mastercard Bill Pay Exchange-ről, valamint arról, hogy a számla-aggregációs motor milyen üzleti előnyöket biztosíthat a bankok, harmadik feles szolgáltatók számára, Racskó Tamás előadásában kaphatnak. Az előadás év végéig elérhető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési vezetőjének „Sárgacsekk és open banking” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!