SimpleTrends
SimpleTrends

Az adózással kapcsolatos rémálmokat szüntetné meg a fintech kókuszdió

Szerző: | 2018. 02. 01. | Nemzetközi fintech startupok, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0

Az adózással kapcsolatos rémálmokat szüntetné meg a minap elstartolt fintech startup. A mikrovállalkozások, a szabadúszók pénzügyi, adózási és számlázási problémáit oldaná meg a kókuszdióról elkeresztelt fintech startup, a Coconut.

Igaz, a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Királyságban érhető el. Ám ahogy a pénzküldés területén legnagyobb európai fintech startup, a brit székhelyű Transferwise is biztosítja a magyar vállalkozások számára a devizaszámla online megnyitását (vagy a szintén brit székhelyű Revolut a forintszámla online megnyitását a magyarok számára), a Coconut esetén is számíthatunk a szolgáltatás Magyarországra történő kiterjesztésére. Mindenesetre beregisztráltunk a Coconutra, hogy megtudjuk, mikor lesz elérhető a fintech szolgáltatás itthon is.

Így segít a fintech a legkisebbeknek

Az egyéni vállalkozók, a szabadúszók, a mikrovállalkozások a bizonytalan bevételeik, illetve a megrendelők számlafizetési moráljából fakadó kockázatok miatt sokkal jobban ki vannak téve az adóhatóság büntetésének, mint nagyobb társaik. A Coconut felismerve e szegmens problémáit, a bankokat asztal alá söprő megoldással debütált a szigetországban.

Az egyik legnagyobb probléma az egyéni vállalkozóknál (és nem csak Angliában), hogy ha az adót nem tudják időben befizetni, akkor annak komoly büntetés a következménye. Gyakran előfordul az is, hogy túlfizetik az adót, vagy az adóvisszatérítési igényt nem adják fel határidőre. A visszatérítésig kiesik az a forrás, amiből pl. az árukészletüket, a saját bérüket, vagy a Google Adwords hirdetésüket finanszírozhatnák. Ezenkívül sokaknál hiányzik a tudás az adminisztrációs kötelezettségek, a pénzügyek kezeléséhez is. Ezeken a problémákon segítene a Coconut.

fintech startup digitalis bankolas

Számlanyitás mobilról 5 perc alatt

A számlanyitás mindössze 5 percet vesz igénybe, amihez érvényes fényképes igazolványra, illetve az okostelefonunk kamerájára van szükség. Nincs hűségszerződés és ha hosszabb ideig nem használjuk a bankkártyánkat, akkor automatikusan a legolcsóbb csomagba kerülünk. További részletek:

  • Nincs havi díj és a béta fázisban* az átutalásért sem kell fizetni.
  • A készpénzfelvétel díja az ATM-ből, illetve a kártyacsere díja 1-1 font. (Magyaroszágon a céges kártya cseréjére a bankok 15.000-30.000 forintot számolnak fel. Ez legalább 40-szerese a Coconut díjának.)
  • A számlához egy MasterCard betéti kártya jár.
  • A mobil alkalmazás automatikusan kategorizálja a költéseket, digitálisan letárolja a nyugtákat.
  • A tranzakciós adatok alapján a fintech startup adóegyenleget becsül, illetve pénzügyi előrejelzéseket készít.
  • Az adófizetési határidőkről emlékeztetőt küld, hogy elkerülhessük az adóhatóság büntetéseit.

Hozzáférés a bankok folyószámlavezető rendszereihez

Angliában a versenyhatóság arra kötelezte a 9 legnagyobb bankot, hogy 2018 januárjában – a PSD2 irányelvben foglalt határidőket megelőzően – nyissák meg API hozzáféréseiket a folyószámlavezető rendszereikhez a harmadik feles szolgáltatók (pl. AISP, PISP) számára. A Coconut mögött a Yodlee számlaaggregátor áll (AISP). A Coconut a Yodlee-n keresztül férhet hozzá a számlaadatokhoz és használhatja fel azokat tanácsadásra, elemzésekre, előrejelzésekre.

Céges pénzügyek intézése egyetlen helyről

A Coconut azt ígéri, hogy hamarosan – a PSD2-nek köszönhetőena más bank(ok)nál vezetett bankszámlá(ka)t is hozzá lehet majd adni a felületükhöz, így még pontosabb képet kaphatnak a „legkisebbek” a céges kiadásaikról, aktuális adókötelezettségükről.

Kapcsolódó cikk:

A Coconut a Start számlacsomag mellett a Growth számlacsomagot is kínálja majd, amelynek fókuszában a számlázás, könyvelés és az ÁFA-menedzsment áll. A mobil applikáción keresztül állíthatjuk ki számláinkat, segítséget kapunk az ÁFA egyenleg meghatározásában, illetve a könyvelőnket is hozzáadhatjuk az applikáció felhasználóihoz.

*A megoldás elsőként az iPhone felhasználók körében érhető e. A célcsoport az egyéni vállalkozók. Az induló akció keretében az első 2.000 ügyfél korlátlan számú átutalást indíthat ingyen. A csatlakozási lehetőség hamarosan kiterjed az Android felhasználókra és az egyéni vállalkozókon túl a korlátolt felelősségű társaságokra is.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!