Megvan a nyertes, aki felépítheti Magyarország szupergyors, azonnali fizetési rendszerét

Szerző: | 2018. 01. 26. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

Kiválasztásra került a 2019. július 1-től induló szupergyors fizetési alapinfrastruktúra szállítója. A GIRO Zrt. Európa egyik első számú elektronikus fizetési szolgáltatójával, a Nets A/S dán cégcsoporttal írta alá az azonnali fizetési rendszer központi elszámoló infrastruktúrájának megvalósításáról szóló megállapodást.

Ahogy arról korábban is írtunk, 2019. közepén elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amihez minden banknak csatlakoznia kell. Az új infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a családtagunknak, barátainknak, vagy üzleti partnereinknek küldött pénz (10 millió forintos értékhatárig) azonnal (5 másodperc alatt) elérhetővé váljon számukra.

Már nem csak bankkártyával fizethetünk

Az azonnali fizetési rendszer teret nyit a bankszámla és egyéb – ún. másodlagos pl. mobiltelefonszám, adóazonosító jel, adószám, e-mail címszámlaazonosítókon alapuló fizetési megoldásoknak is. A másodlagos azonosítók hazai alkalmazásával kapcsolatos rendeletet az MNB tavaly decemberben adta ki.

A felügyelet célja a másodlagos azonosítók bevezetésével, hogy lehetővé tegye a fizetési helyzethez legjobban illeszkedő, a felhasználó számára az adott helyzetben a legegyszerűbb megoldás használatát. Továbbá, hogy ezzel is segítse az elektronikus fizetés terjedését.

Ilyen típusú fizetési szolgáltatás például a Tez, a Google pár hónapja elindult mobilalkalmazása Indiában.

Gyorsabb és olcsóbb(?) fizetési megoldások jönnek

Az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára előnyöket hordoz – áll a GIRO Zrt. közleményében. A fogyasztók egy olyan új elektronikus fizetési módot vehetnek igénybe, amely a fizetési helyzetek jelenleginél szélesebb körében biztosítja az elektronikus fizetés lehetőségét.

A kereskedők és a vásárlók számára a jelenlegi fizetési megoldásoknál gyorsabb és olcsóbb fizetési mód válik elérhetővé. Könnyebb lesz a belépés a pénzforgalmi piacra a nyílt szabványok és az átjárható központi infrastruktúra miatt, ami az innováció ösztönzése mellett az új típusú szolgáltatók megjelenésével a versenyt is erősíti.

A pénzforgalmi szolgáltatók számára a korszerűbb fizetési szolgáltatások lehetőséget nyújtanak a jelenlegi ügyfélkapcsolatok megtartására és a tranzakciós forgalom növelésére.

Háttérinformációk a működési modellről

Az azonnali fizetési rendszer bevezetését az MNB koordinálja. Az alapinfrastruktúrát pedig az a GIRO Zrt. fogja létrehozni, ami ma is működteti a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszert, a BKR-t (Bankközi Klíring Rendszer).

Az azonnali fizetési rendszerek létrehozása több országban megtörtént már, és számos országban a tervezés vagy kivitelezés fázisában tart az új szolgáltatás bevezetése – olvashatjuk a hazai azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét leíró MNB kiadványban.

Kapcsolódó cikk:

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!