Megvan a nyertes, aki felépítheti Magyarország szupergyors, azonnali fizetési rendszerét

írta | 2018.01.26. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

paytechshow mobilfizetes elektronikus fizetes mobiltarca

Kiválasztásra került a 2019. július 1-től induló szupergyors fizetési alapinfrastruktúra szállítója. A GIRO Zrt. Európa egyik első számú elektronikus fizetési szolgáltatójával, a Nets A/S dán cégcsoporttal írta alá az azonnali fizetési rendszer központi elszámoló infrastruktúrájának megvalósításáról szóló megállapodást.

Ahogy arról korábban is írtunk, 2019. közepén elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amihez minden banknak csatlakoznia kell. Az új infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a családtagunknak, barátainknak, vagy üzleti partnereinknek küldött pénz (10 millió forintos értékhatárig) azonnal (5 másodperc alatt) elérhetővé váljon számukra.

Már nem csak bankkártyával fizethetünk

Az azonnali fizetési rendszer teret nyit a bankszámla és egyéb – ún. másodlagos pl. mobiltelefonszám, adóazonosító jel, adószám, e-mail címszámlaazonosítókon alapuló fizetési megoldásoknak is. A másodlagos azonosítók hazai alkalmazásával kapcsolatos rendeletet az MNB tavaly decemberben adta ki.

A felügyelet célja a másodlagos azonosítók bevezetésével, hogy lehetővé tegye a fizetési helyzethez legjobban illeszkedő, a felhasználó számára az adott helyzetben a legegyszerűbb megoldás használatát. Továbbá, hogy ezzel is segítse az elektronikus fizetés terjedését.

Ilyen típusú fizetési szolgáltatás például a Tez, a Google pár hónapja elindult mobilalkalmazása Indiában.

Gyorsabb és olcsóbb(?) fizetési megoldások jönnek

Az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára előnyöket hordoz – áll a GIRO Zrt. közleményében. A fogyasztók egy olyan új elektronikus fizetési módot vehetnek igénybe, amely a fizetési helyzetek jelenleginél szélesebb körében biztosítja az elektronikus fizetés lehetőségét.

A kereskedők és a vásárlók számára a jelenlegi fizetési megoldásoknál gyorsabb és olcsóbb fizetési mód válik elérhetővé. Könnyebb lesz a belépés a pénzforgalmi piacra a nyílt szabványok és az átjárható központi infrastruktúra miatt, ami az innováció ösztönzése mellett az új típusú szolgáltatók megjelenésével a versenyt is erősíti.

A pénzforgalmi szolgáltatók számára a korszerűbb fizetési szolgáltatások lehetőséget nyújtanak a jelenlegi ügyfélkapcsolatok megtartására és a tranzakciós forgalom növelésére.

Háttérinformációk a működési modellről

Az azonnali fizetési rendszer bevezetését az MNB koordinálja. Az alapinfrastruktúrát pedig az a GIRO Zrt. fogja létrehozni, ami ma is működteti a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszert, a BKR-t (Bankközi Klíring Rendszer).

Az azonnali fizetési rendszerek létrehozása több országban megtörtént már, és számos országban a tervezés vagy kivitelezés fázisában tart az új szolgáltatás bevezetése – olvashatjuk a hazai azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét leíró MNB kiadványban.

Kapcsolódó cikk:

paytechshow mobilfizetes elektronikus fizetes mobiltarca
PaytechShow mobilfizetes

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

PAYTECHSHOW 2.0

“paytechshow Mobiltarca mobilfizetes
Fókuszban Magyarország készpénzmentesítő intézkedései, elektronikus fizetési megoldásai és a legújabb nemzetközi fizetési trendek.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak