2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.07.09.

Szemtől szembe a jövővel: a Mastercard Lengyelországra is kiterjeszti biometrikus fizetési programját

Szerző:

Kategóriák:

A Mastercard, az Empik és a PayEye közösen elindítanak egy bolti biometrikus fizetési kísérleti projektet, ami az írisz- és arcfelismerési technológiát alkalmazza.

A PayEye fintech vállalat és a Planet Pay technológiai partner együttműködése révén a vásárlók Lengyelország öt Empik üzletében próbálhatják ki ezt az innovatív fizetési módot, amely lehetővé teszi számukra, hogy egyetlen pillantással fizessenek. Ez az első ilyen jellegű biometrikus fizetési program Európában.

A pilot a biometrikus technológia növekvő népszerűségére válaszul indul.

A Mastercard globális biometrikus fizetési programja egy olyan, a maga nemében első számú technológiai keretrendszer, amely segít új fizetési módok szabványainak kialakításában, lehetővé téve a kártyabirtokosok számára a biometrikus fizetési hitelesítési módszerek széles körének használatát, mint például a tenyér-, arc- vagy íriszszkennelés.

A megoldás leegyszerűsíti az üzletben történő fizetési folyamatot, hisz a fogyasztóknak nem kell többé fizikai fizetési kártyát, készpénzt vagy mobileszközt használniuk a vásárlások kifizetéséhez.

A fogyasztói bizalom adott

Világszerte a fogyasztók 74 százaléka állítja, hogy pozitívan viszonyul a biometrikus technológiákhoz. Eközben Lengyelországban 5 válaszadóból 4 azt mondja, hogy használ vagy használt már biometrikus technológiát, a 18–25 évesek körében pedig gyakorlatilag mindenki ismeri a biometrikus adathasználatot.

A Mastercard Biometrikus Checkout Program segítségével biztonságos és kényelmes élmények érhetők el egyszerűen a biometrikus adatok használatával.

,,A Mastercard úttörő szerepet játszik az innovatív fizetési módszerek és a biztonság, valamint a szabványosítás terén, és Lengyelország tökéletes helyszín egy ilyen úttörő kísérleti projekthez.”

– nyilatkozta Marta Życińska, a Mastercard lengyelországi ügyvezetője.

Lengyelország volt az egyik első olyan ország, ahol bevezették a Mastercard kártyákkal történő érintésmentes fizetést – ez is bizonyítja a lengyel fogyasztók vezető szerepét az innovatív technológiák alkalmazásában.

Szempillantás alatt fizetünk

A PayEye egy lengyel fintech vállalat, amely szabadalmaztatott készpénzmentes biometrikus fizetési technológiát fejleszt az írisz és az arc biometriájának ötvözésével.

A PayEye-fizetések elfogadásához a kereskedőknek egy speciális eyePOS terminállal kell felszerelniük magukat. A folyamat pontos kalibrálást igényel, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy véletlenül a terminálra néznek és fizetnek.

„Úgy gondoljuk, hogy az egy pillantással történő fizetés olyan globális megoldás, amely a legmagasabb szintű biztonságot, kényelmet és lenyűgöző felhasználói élményt nyújthat. Egyedülálló kaland volt számunkra az olyan márkákkal való együttműködés, mint a Mastercard és az Empik, és boldogok vagyunk, hogy közösen módot teremtettünk a fogyasztók számára a PayEye megoldás tesztelésére.”

– mondta Daniel Jarząb, a PayEye vezérigazgatója.

Hol startolt a pilot?

Az írisz- és arcbiometriát használó biometrikus fizetések június 10-től elérhetők.

A több mint 350 lengyelországi Empik-üzletből 5 lokációt választottak ki a kísérleti projektre Varsóban, Wroclaw-ban, Krakkóban, Poznań-ban és Czeladź-ban..

„Büszke vagyok arra, hogy ügyfeleink egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy elsőként teszteljék ezt az innovatív megoldást. Meggyőződésem, hogy a vásárlás biztonsága és kényelme, amelyet a biometrikus adatok nyújtanak, nem a jövő, hanem a fizetés jelene.”

– mondta Ewa Szmidt, az Empik Group vezérigazgatója.

A biztonság és adatvédelem most is fókuszban van

A Mastercard Biometrikus Checkout Program a bankok, a kereskedők és a technológiai szolgáltatók által globálisan alkalmazandó szabványokon alapul, biztosítva a biometrikus bolti fizetések biztonsági és adatvédelmi sztenderdjeit.

A Biometrikus Checkout Programot a Mastercard adatfelelősségre vonatkozó elvei szabályozzák, megerősítve, hogy a fogyasztóknak jogukban áll ellenőrizni személyes adataik megosztásának módját. A Program részeként a Mastercard nem kezel biometrikus adatokat, de biztosítja, hogy az érdekelt felek (például az Empik és a PayEye), a legmagasabb szintű biztonságot és adatvédelmet tartsák fenn az üzletben történő biometrikus fizetés során.

Tavaly a Mastercard bejelentette a program kiterjesztését az ázsiai-csendes-óceáni térségre, és június elején elindította második kísérleti programját Latin-Amerikában is. A bolti biometrikus adatok továbbfejlesztése érdekében a Mastercard az év folyamán több kísérleti programot indít világszerte.

[Forrás: Mastercard] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank