2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.05.05.

A májusi eső mobiltárcákat hoz! – Megnéztük közelebbről a Telenor és a Budapest Bank közös mobilfizetési megoldását

Szerző:

Kategóriák:

Az elmúlt napokban csak kapkodtuk a fejünket a mobiltárcákat illetően. A Gránit Bank és az MKB Bank után a Budapest Bank is kijött az érintés nélküli mobilfizetéssel. Igaz, nem önállóan, hanem a Telenor hátán. Az aranyeső helyett havi díjat, a digitális ügyfélélmény helyett személyes kézfogást hoztak. De cserébe extrákat is adnak.

 

Úgy tűnik, igazi öszvér megoldás (mobilfizetés) született a mobilszolgáltató és a bank összeborulásából. Hiába folyik a csapból a digitális ügyfélélmény, két nehezítő tényezőt át kell ugraniuk azoknak, akik ezt a megoldást választják. Egyrészt csak telenorosok vehetik igénybe, és a SIM-kártyát is cserélni kell, amennyiben a mostani nem alkalmas. Másrészt, ha vidéken laksz, akkor bizony tankolj az autóba, vagy vegyél vonatjegyet, mert teljeskörű szerződést a MobilPass szolgáltatásra csak a kijelölt nyolc budapesti üzletben köthetsz.

Picit javíthat a helyzeten, hogy a Budapest Bank ügyfelei hamarosan 5 bankfiókban is megrendelhetik a mobilfizetési szolgáltatást, és szükség esetén az NFC-képes SIM-kártyát is (ha a Budapest Bankos ügyfelek telenoros ügyfelek is egyben).

No de lássuk közelebbről, hogy mit is kínál a Telenor MobilPass a Hirdetmény és a kiadott sajtóközlemény alapján. (Bár mindkettőt többször elolvastuk, de a két dokumentum között ellentmondást látunk. A Budapest Bank sajtóközleménye olyan díjra hivatkozik, ami a Telenor Hirdetménye szerint már lejárt. Vagy nem olvasták össze a kettőt, vagy a Hirdetményt felejtették el frissíteni.)

Telenor mobilfizetés MobilPass

 

10 +2 hasznos útravaló a Telenor MobilPass igényléséhez

 1. Telenoros számlás vagy kártyás előfizetői szerződés.
 2. Telenor Wallet mobil applikáció.
 3. NFC-képes SIM kártya (ha nincs ilyened, akkor be kell menned a Telenor üzletbe).
 4. Telenor MobilPass Fizetési Számla. Ennek az igényléséhez kötelező a „Mobilbank: Budapest Mobil Alkalmazás és Budapest Mobilbank Plusz” szolgáltatás megléte (hogy ez mit jelent, azt nem tudjuk, sajnos további részleteket ezzel kapcsolatban a Hirdetményben nem találtunk.)
 5. Telenor MyCard (fizikai) Bankkártya (a fizikai bankkártyához nem jár ingyenes készpénzfelvételi lehetőség).
 6. Androidos, „MobilPass NFC-képes mobiltelefon”. Egy külön linken segítséget kapsz, hogy melyek ezek a készülékek.
 7. A Telenor MobilPass igényléséhez mindenképpen be kell menned a kijelölt nyolc budapesti Telenor üzlet valamelyikébe, hogy aláírd a szükséges papírokat (illetve az NFC-képes SIM-kártyáért).
 8. A meghirdetett akció ideje alatt a havi számlavezetési díj az első három hónapban ingyenes, ezt követően 490 Ft havonta. Az akció lejártát követően havi 650 forint. Az akciós időszak azonban a Hirdetmény szerint 2017. április 30-ig tartott.
 9. Az első virtuális kártya kibocsátási díja 0 Ft. Ha újra kell telepítened a virtuális kártyát, akkor a kibocsátás díja 990 Ft.
 10. A virtuális kártyát a sikeres telepítés után aktiválni kell. Ehhez fel kell hívni a Telenor Pénzügyi Szolgáltatások telefonszámát.
 11. Budapest Banknál már lakossági számlával rendelkező ügyfél nem jogosult Telenor MobilPass Fizetési Számla igénybevételére.” [Ezt a mondatot sem értjük, de fontos lehet, mivel külön pontként szerepel.]
 12. A fizetési számlához tartozó kivonat kiküldési módja kizárólag papír alapú lehet. (Üdv a digitális ügyfélélmény világában!)

 

A digitális ügyfélélmény vargabetűi

Röviden összefoglalva a fentieket, ha szeretnél a mobiloddal érintés nélkül fizetni a Telenor MobilPass virtuális kártyával:

 1. Hiába vagy digitálisan affinis ügyfél, akkor is be kell menned egy Telenor üzletbe Budapestben (ha vidéken laksz, utazz) és aláírni pár papírt.
 2. Nyiss meg egy újabb számlát (Telenor MobilPass Fizetési Számla), amihez kapsz egy fizikai bankkártyát (Telenor MyCard Bankkártya).
 3. Miután telepítetted a virtuális kártyát, hívd fel a megadott ügyfélszolgálatot a kártya aktiválásához.
 4. 3 hónap után – a Hirdetmény szerint – fizess 650 forint havi díjat.
 5. A számlához tartozó kivonatot kizárólag papír alapon kapod meg.

+1 Aki Budapest Bankos, annak alacsonyabb a belépési küszöb (legalábbis nem kell Telenor MobilPass Fizetési Számlát megnyitnia), de a Gránit Bankos és az MKB-s ügyfelekhez képest nem élhetik át a kártyavirtualizáció teljes folyamatának digitális ügyfélélményét. Aki pedig telenoros és használni akarja az érintés nélküli mobilfizetést (és nem Budapest Bankos) annak kicsit többet kell küzdenie a virtuális kártyáért.

 

Mobilfizetés extra szolgáltatásokkal

 1. A Telenor mobilfizetési megoldásait egy helyről, a Telenor Wallet-ből érheted el.
 2. A Telenor Wallet egyaránt támogatja a távoli és az érintéses mobilfizetést, továbbá a MasterPass szolgáltatást az internetes vásárlásokhoz.
 3. Egyéb extra szolgáltatások a telenoros mobiltárcában: mobil egyenleg feltöltés, Telenor számlabefizetés, mobilparkolás, autópálya matrcia vásárlás, lottó vásárlás, utasbiztosítás kötés, taxirendelés, Telenor MyCard számlaegyenleg elérés, Telenor MyCard limitmódosítás.

Telenor MobilPass mobilfizetés

 

Miért magasabb a belépési küszöb a Telenor MobilPass esetén?

Egyrészt a Gránit Pay és az MKB Pay mobilfizetési megoldásokban alkalmazott HCE technológia helyett a SIM-alapú technológiát használják, másrészt a Telenor saját márkás pénzügyi szolgáltatást nyújt, ami magával húzza a számlanyitás körülményes procedúráját.

Az Apple Pay, az Android Pay, a Samsung Pay és a bankok többsége egyébként nem ezt a – SIM-alapú – technológiát választotta. Itthon pedig a Magyar Telekom – OTP páros döntött úgy, hogy április 1-jén kivezetik ezt a fajta mobilfizetési megoldást.

 

A Telenor MobilPass szolgáltatáshoz kapcsolódó díjakról és egyéb költségekről részletes tájékoztatást a mindenkori Telenor MobilPass Fizetési Számla Hirdetmény ad, ami innen is letölthető.

Címkék:
blank
blank