2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.07.19.

Több ezer fintech cégből a TOP10-be – Interjú Gémes Tamással, a FintechBlocks társalapítójával

Szerző:

Kategóriák:

Több ezer fintech startup jelentkezett a világ minden tájáról, hogy bemutatkozhassanak Európa legnagyobb fintech seregszemléjén, az amszterdami Money20/20 konferencián. Közülük 10-en kapták meg a lehetőséget, hogy a grémium előtt prezentálhassanak. A legígéretesebb 10 fintech közé beválasztották a hazai FintechBlocks-ot is.

Gémes Tamással, a FintechBlocks társalapítójával beszélgettünk az amszterdami tapasztalatokról, a nyílt bankolás (open banking) körüli hype-ról, a Wyze.me (személyes pénzügyi menedzsment megoldás), az Aggreg8.io (adat-aggregátor és hamarosan Számlainformációs Szolgáltató – AISP) és a FintechBlocks (API-aggregátor) startupokkal kapcsolatos terveikről.

Hogyan jött a Money20/20 számotokra?

Gémes Tamás: Hamarosan lezárul az első banki projektünk és ezzel a referenciával a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt a nemzetközi nyitásra. Az amszterdami Money20/20 konferencia Európa egyik legjelentősebb fintech eseménye, ami remek alkalmat nyújtott arra, hogy feltérképezzük a piacot és teszteljük a FintechBlocks üzeneteit, értékajánlatát.

Óriási eredmény volt számunkra, hogy több ezer fintech jelentkező közül bekerültünk azon 200 közé, akik megjelenhettek a konferencián. Ebből a 200 fintechből választották ki a 10 legígéretesebbet, amelyek a Money20/20 nyitó napján a pitch verseny keretében is bemutatkozhattak. Óriási eredmény volt számunkra, hogy bekerültünk a TOP10 fintech közé, aminek köszönhetően rengeteg nemzetközi leadre, kapcsolatra tehettünk szert.

FintechBlocks fintech startup

Minek volt köszönhető a FintechBlocks iránti nagy érdeklődés?

Gémes Tamás: Nagyon sokat számított, hogy éles referenciával rendelkezünk. Egyre több a fintech startup, egyre nagyobb a verseny, így azok számára lehet igazán hasznos pl. a Money20/20, akik már rendelkeznek termékkel és túl vannak az első sikeres implementáción. Amíg ezt a szintet nem éri el a startup, addig nagyon nehéz Európában terjeszkedni, vagy a Money20/20 konferencián érvényesülni.

A gyorsaság a pénzügyi piacokon egyre kritikusabb faktor. Ugyanakkor a bank-fintech együttműködések mégis lassúak és drágák. Se az IT, se a compliance nincs felkészülve a fintech startupokkal való együttműködésre, így a néhány hónapos projektek akár egy évig is elhúzódhatnak.

A FintechBlocks-szal erre a fájó pontra fókuszálunk és az API-aggregátor megoldásunkkal képesek vagyunk néhány hétre lecsökkenteni az összekapcsolódást. Ennek köszönhetően az együttműködés a lehető leggyorsabban valósulhat meg a két fél között. Ez az értékajánlatunk sokak érdeklődését felkeltette a konferencián.

magyar fintech startup FintechBlocks

Mit láttál, mi most a hot topic a fintech világban?

Gémes Tamás: A konferencia fő témája az open banking, a nyílt bankolás volt, aminek a farvizén az API-bankolás, a Bank-as-a-Service, az adatvezérelt bankolás, az adatmonetizáció is nagy hangsúlyt kaptak.

A konferencián a banki előadók közül nem volt olyan, aki ne emelte volna ki a bank-fintech együttműködések fontosságát. Ez egy jelentős változás a három évvel ezelőtti banki hozzáálláshoz képest, amikor még ellenségként tekintettek a fintech startupokra. Most viszont gomba módra szaporodnak a bankok által alapított fintech inkubátorok, bár ezek a kezdeményezések nem egy esetben megrekedtek a PR-fogás szintjén.

Több bank képviselője is kihangsúlyozta, hogy a Második Pénzforgalmi Irányelvnek (PSD2) köszönhető piacnyitás, a banki adatvagyonhoz való nyílt hozzáférés számukra is sok új lehetőséget tárt fel, ezért belépnek a Számlainformációs Szolgáltatók (AISP) és a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatók (PISP) piacára is.

A PSD2 és a szabályozó beavatkozása nélkül is nyitottak volna-e a bankok az open banking irányába?

Gémes Tamás: A legnagyobb bankok, mint a BBVA, az HSBC a PSD2-től függetlenül is felismerték, hogy a jövő digitális bankolásának alapját a nyílt ökoszisztémák biztosíthatják. A közepes és a kisebb bankokat viszont a szabályozó kényszerítette lépésre. Ha már nyitni kell, akkor ezek a bankok is átgondolják, hogyan lehetne a legtöbb üzleti lehetőséget kihasználni a kötelezettség teljesítésén túl.

Mit tekintenek ma a bankok a legnagyobb veszélynek?

Gémes Tamás: A bankok elsősorban a Big Tech cégek (Facebook, Apple, Google, Amazon, PayPal) lépéseitől tartanak. A bankok számára a Big Tech cégekkel szembeni versenyben különösen fontos a fintech startupokkal való együttműködés. Ugyanakkor, ha nem lesznek képesek felgyorsítani az együttműködéseket, akkor elveszíthetik a versenyelőnyüket a Big Tech cégekkel szemben és hosszú távon közmű szolgáltatókká válhatnak.

A Big Tech cégek kinéznek maguknak egy-egy jól jövedelmező területet, pl. a mobilfizetést (lásd Apple, Google), vagy a forgótőke finanszírozást (lásd Amazon, PayPal) ahová beteszik a lábukat, majd onnan terjeszkednek tovább. Várják a nyílt banki API hozzáféréseket is, hogy azokra a napi pénzügyeink menedzselését megkönnyítő alkalmazásokat telepíthessenek.

Ahogy megjelennek ezek az integrált pénzügyi applikációk, az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartás is hozzájuk kerülhet, ami a legnagyobb csapás lehet a bankok számára. Ilyen integrált pénzügyi applikációkra egyébként Ázsiában már egyre több példát látni (pl. WeChat, AliPay).

Hol tart most a nyílt bankolás Európában?

Gémes Tamás: Igaz a Második Pénzforgalmi Irányelv 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó az Európai Unióban, ám a szabályozástechnikai sztenderdek (RTS) csúszása miatt késik az implementáció. Az Egyesült Királyság legnagyobb bankjainak is év elején kellett volna elindulniuk, ám ott sem tudtak időben elstartolni.

Ennek ellenére az is látható, hogy egyre több bank ismeri fel a PSD2 irányelvben kötelezően elírt banki API hozzáféréseken túlmutató monetizációs lehetőségeket is. Az EU-ban pl. már dolgoznak a SEPA tranzakciókba illeszthető mikro-hitelezési API hozzéféréseken is. A PSD2 csak az első lépés volt a nyílt bankolás megalapozásában. A következő szint a hitelezéssel, a megtakarítások és a befektetések kezelésével kapcsolatos nyílt banki API hozzáférések megnyitása lesz.

A nyílt bankolás piaci hatásaival, a pénzügyi közvetítői rendszer átalakulásának mértékével kapcsolatban bizonytalanok voltak a konferencia résztvevői. Ezen a területen a legfejlettebbnek számító Egyesült Királyság piacán jelent meg eddig a legtöbb challenger bank, Bank-as-a-Service platform, AISP és PISP szolgáltató, ám még ez a piac is korai fázisban van és nem látni, hogy hosszú távon életképesek lesznek-e az új modellek. Ott arra számítanak, hogy a következő 1-2 évben jellemzően a digitális bennszülöttek („digital natives”) kezdenek el ismerkedni a nyílt bankolásra épülő új pénzügyi szolgáltatásokkal.

Van három fintech cégetek, a Wyze.me, az Aggreg8.io és a FintechBlocks. Hol tartanak most ezek a cégek és mi várható a következő 12 hónapban?

Gémes Tamás: Hamarosan két hazai bank fog kijönni a Wyze.me megoldásunkra épített szolgáltatással. A nemzetközi PFM (Personal Finance Management – Személyes Pénzügyi Menedzsment) megoldásszállítókhoz képest az előnyünk, hogy a Wyze.me magyar nyelvre, a hazai felhasználói szokásokra lett szabva.

A jelenlegi PFM megoldások jellemzően riportokat készítenek és még nem alkalmasak a pénzügyek valós menedzselésére. A Wyze.me továbbfejlesztésének ez az egyik iránya és már dolgozunk a közép-kelet-európai felhasználók pénzügyi magatartásához igazodó, a napi pénzügyek kezelését segítő aktív menedzsment funkciókon is.

A FintechBlocksban elkezdtünk nemzetközi irányba nyitni és első körben olyan bankokat keresünk, amelyeknek már van tapasztalata fintech startupokkal. A nemzetközi terjeszkedésünket banki partnerséggel rendelkező szakmai tőkebefektető bevonásával szeretnénk erősíteni és a folyamatot év végéig lezárni.

Az Aggreg8.io kapcsán azt látjuk, hogy a nagy és a közepes méretű régiós bankok elkezdték keresni a különböző API-szabványokat kezelni képes adat-aggregátorokat. Az Aggreg8.io-nak három nagy versenyelőnye van a régióban a hasonló megoldást nyújtó versenytársakkal szemben.

  1. A jelenlegi adat aggregátorunk már most is használható, azaz akár a banki API-k közzététele és megnyitása előtt is hozzá lehet férni azon keresztül a banki tranzakciós adatokhoz. Ezenkívül számos olyan pénzügyi adathoz is elérést biztosítunk, amelyek nem részei a PSD2-nek (pl. telco, vagy közmű számla adatok). Ezek az adatok nem csak nyers formátumban, hanem értelmezett, feldolgozott formában (pl. kategorizálás) is elérhetők az Aggreg8.io megoldásunkon keresztül.
  2. Szerződéses konstrukcióban nem csak a Számlainformációkat Összesítő Szolgáltatói (AISP) regisztrációval rendelkező partnereknek tudunk szolgáltatni, hanem olyan partnereknek is, amelyek nem rendelkeznek AISP regisztrációval. Az Aggreg8.io – hamarosan már – regisztrált AISP szolgáltatóként negyedik feles szolgáltatóknak is átadhat adatokat a GDPR előírásainak megfelelően.
  3. A megoldásunkat képesek vagyunk publikus felhőben, valamint banki on-premise megoldás keretében is kitelepíteni/futtatni. Az utóbbival a banki partnerek jogszabályi megfelelőségét tudjuk segíteni.

Az első partnereinkkel már a technikai integráció fázisában vagyunk, így hamarosan ezen a területen is éles referenciákkal rendelkezünk majd. Augusztustól pedig már a román piacra lépésre készülünk.

Mi lenne a javaslatod a hagyományos pénzügyi szolgáltatók számára, hogyan készüljenek a jövőre?

„Kezdjenek el ismerkedni a fintech startupokkal, mert az innovációban sokat tudnak tanulni tőlük. A Big Tech cégek pedig nagyon jönnek…”

Címkék:
blank
blank