Idén a száncsengő a hazai fintech startup-oknak is csing-ling. Ha nem írtál időben a Jézuskának, nem kell aggódnod, a karácsonyfa alá jut bőven így is ajándék (és ajánlat) a hazai fintech startup-oknak;

1. Monetizálhatod a banki adatvagyont

  • (PSD2: nyílik a banki adatvagyon, jön az openAPI, és ne temessük még a web scrapinget sem),

2. FinTech akcelerátorokban (és homokozókban [Sandboxban]) gyakorolhatod a hármasugrást

  • (pl.: MKB FinTech Program, ahol mentorálás, co-working iroda és akár 30 millió tőkefinanszírozás jár projektenként, hogy Budapest fintech nagyhatalom lehessen. De ne feledkezzünk meg a hazai előfutárról, a CIB Novathon-ról sem), és

3. a Star Wars lépegető helyett bankot is összeLEGOzhatsz

  • (lásd: a Bank-As-A-Service, vagy az API bankolás fejezeteket a fintech kiskátéban).

Ez az idei év ajándéka, ajánlata, ígérete a hazai fintech startup-oknak.

 

Mindeközben a nagyvilágban

Nemzetközi szinten is egyre többen „lopnak hangot a Csöndzsákból”:

1. A Facebook, az Alibaba, a SnapChat (és a többi kis lurkó is) építik a saját digitális pénzügyi ökoszisztémájukat, nyújtanak alap banki szolgáltatásokat.

2. A bankok, a kártyatársaságok benéztek a digitális pénzügyi hipermarketbe és levették a polcról a legmenőbb fintech startup-okat, mint pl.: a Fidort, a Holvit, vagy a VocaLink-et.

3. Terjeszkednek a banki infrastruktúrát (és licenct) kínáló szolgáltatók (Bancorp), felvásárolnak startup-okat (mint pl.: a WireCard), és a horizonton már jönnek is az újabb BaaS szolgáltatók (pl.: Solaris).

 

És együtt fújják a karácsonyi nótát: „Kopp, kopp, kopp, nyolc patkó.”

 

Tér-idő ugrás idehaza

A párhuzamosok találkozása a végtelenben, a közeljövőben új piaci (és társadalmi) helyzetet (valamint keresletet) teremt;

1. Lassan itt lesz 1 millió digitálisan érett magyar.

2. Jönnek (azokon felül, akik már itt vannak) a határon átnyúló (és az új pénzmosás elleni törvénnyel is megtámogatott) pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó digitális pénzügyi szolgáltatók.

3. Az Európai Unió vizsgálja, hogy a pénzforgalmon túl, miképpen adhatna teret a crowdfunding (és ezáltal pl.: a P2P lending) terjedésének.

 

Huxley és Schumacher

Szóval, jön a „Szép Új Világ”, ahol „A Kicsi Szép” már nemcsak az emberközpontú közgazdaságtanról, hanem az emberközpontú pénzügyekről (is) szól.

 

Csing-ling-ling száncsengő.