2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.04.25.

Túl vagyunk a negyedik bitcoin felezésen. De mit is jelent ez?

Szerző:

Kategóriák:

Áprilisban megtörtént a bitcoin felezés (“halvening”), ami mindig az egyik legjobban várt esemény a bitcoin életében. Nem először történt ilyen a kriptovaluta történelmében és nem is utoljára számíthatunk rá. De mi is az a felezés? Mire számíthatnak most a bitcoin tulajdonosok? Mit várhatunk az árfolyammal kapcsolatban? Ezekről és a kriptopiacot meghatározó hírről Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját kérdeztük.

Mi az a felezés?

A bitcoin (BTC) felezési esemény egy előre beprogramozott csökkentés azon jutalmakban, amelyeket a bányászok a bitcoin- hálózaton végzett tranzakciók érvényesítéséért kapnak. Ez egy deflációs intézkedés, amely biztosítja, hogy a bitcoin teljes kínálata 21 millió érmében legyen korlátozva.

A blokkjutalmat a bányászok kapják a bitcoin hálózatától – automatikusan, előre programozva – cserébe azért, hogy a bányászok rengeteg hardware-t és energiát hasznosítanak, hogy biztonságosan feldolgozzák, publikálják és tárolják a bitcoin hálózaton lezajló tranzakciókat.

A felezés egy mindig pontosan előre látható esemény, hiszen minden 210 000 bitcoin blokk után bekövetkezik (körülbelül négyévente egyszer), és már negyedjére történt meg 2009 óta, amikor is a Bitcoin létrehozták.

2024. április 17-én a blokkjutalomként frissen kibocsátott bitcoinok száma – amelyek a programkód szerint 10 percenként kerülnek kibocsátásra – felére csökkent: 6,25-ről 3,125 BTC-re.

Beszéljenek a számok!

1. ciklus – frissen kibocsátott bitcoinok száma: 50 BTC / 10 perc
Indulástól 2012.11.28-ig tart.

2. ciklus – frissen kibocsátott bitcoinok száma: 25 BTC / 10 perc
2012.11.28-tól 2016. 07. 09-ig tart.

3 ciklus – frissen kibocsátott bitcoinok száma: 12,5 BTC / 10 perc
2016. 07. 09-tól 2020. 05. 11-ig tart.

4. ciklus – frissen kibocsátott bitcoinok száma: 6,25 BTC / 10 perc
2020. 05. 11-tól 2024.04.17-ig tartott.

5. ciklus – frissen kibocsátott bitcoinok száma: 3,125 BTC / 10 perc
2024.04.17-tól várhatóan 2028. március 16-ig tart, de ez a dátum kicsit változhat még, itt lehet pontosan nyomon követni.

A bányászat és az áramszámlák: az árfolyamváltozás háttértényezői

Nagyon általános megfigyelés, hogy a korábbi bitcoin felezéseket követő 1-1,5 évben mindig rendkívüli árfolyam emelkedés következett be, amit sokan az úgynevezett “supply shock”-nak (kínálati sokk) tulajdonítottak.

Magyarán sokkal kevesebb – fele annyi – frissen keletkezett bitcoin került a bányászok kezébe, akik természetszerűleg a legnagyobb eladók voltak a korai években a piacokon.

Nyilvánvalóan valamiből fizetniük kellett a magas áramszámlákat, illetve a gépek beszerzési költségét, amit bitcoin bányászatra használtak és ez volt az egyetlen bevételi forrásuk. Így valóban, a frissen “bányászott” coinok jelentős része hamar piacra került.

,,Ha pedig a folyamatosan piacra kerülő, eladható coinok mennyisége csökken és a kereslet pedig fennmarad – ne adj Isten növekszik, mert egyre több ember szeretne bitcoinba fektetni – akkor a limitált kínálat miatt az árfolyam kilő. Ez a supply shock, ezt figyelhettük meg az előző három alkalommal is.”

– magyarázta az összefüggést Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója.

Amikor kevés bitcoin volt forgalomban és nagy volt a bányászok finanszírozási igénye (értsd szinte azonnal el kellett adniuk minden kibányászott coint), akkor nyilvánvalóan ezek az eladások nagyobb súllyal estek latba, majd bitcoin felezés után, amikor drasztikusan csökkent a folyamatos eladói nyomás, azt hamar lehetett érezni a piacokon és aztán az árfolyamon is.

CoinCash - Mogyorosi Attila - PayTechShow

Fotón: Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója 2023-ban a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A bitcoin felezés utáni árfolyamhatás

Mostanra azonban már nem a bányászok lettek a legnagyobb potenciális eladók a piacon, illetve a piacok mérete, azokon rendszeresen kereskedők száma és tőkéje is drasztikusan megnőtt, így a bitcoin felezésnek sem lesz várhatóan akkor hatása, csak és kizárólag a kibocsátott coinok számának csökkenése miatt.

Fontos még azt is kiemelni, hogy a jelenlegi kibocsátás már kevesebb, mint éves 1%-os belső inflációt jelent (összesen 164 ezer bitcoint bocsát ki a hálózat évente és a jelenleg forgalomban lévő mennyiség már több mint 19,7 millió darab).

Mogyorósi Attila véleménye szerint bár nem irreleváns, hogy mi lesz a bányászokhoz kerülő coinok sorsa, de az árfolyam szempontjából sem az nem sorsdöntő, ha az összes frissen kibocsátott coint azonnal piacra dobják, de az sem röpíti az egekbe az árfolyamot automatikusan, ha mindet megtartják magunknak.

Ettől függetlenül számíthatunk egyfajta pszichológiai árfolyamhatásra, vagy akár önbeteljesítő jóslatra is, hiszen annyit mondogatja a bitcoin közösség magának, hogy “felezés után mindig kilő az árfolyam”, hogy lehet, hogy ebben a négyéves ciklusban is teljesül.

,,Bár várhatóan ez sokkal inkább a nagy jegybankok monetáris politikájának és a frissen érkezett Wall Street-i óriási befektetési alapkezelők munkájának az eredménye lesz, mint hogy a belső inflációs mutatónk 2% környékéről 1% alá esett.”

– nyilatkozta a CoinCash társalapítója.

Címlapfotó: Stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: