FinTechShow-7.0

Üdvözlet a bevetésirányító központból

Szerző: | 2020. 09. 15. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Hazai digitális bankolás, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Digitális “bevetésirányító központ” lesz a lelke a jövőben minden banknak, biztosítónak és nagyvállalatnak. Megoldás azok számára, akik szeretnének „kilátni” a tengeralattjáróból. További részletek 2020.10.13-án a FinTechShow-n. Idén már online is!

Kertész Nellivel, a Provice Informatika „Head of Digital Experience” vezetőjével beszélgetünk a digitális transzformációról.

Hamarosan, 2020.10.13-án a FinTechShow-n az érdeklődők további részleteket is hallhatnak Kertész Nellitől hogyan segítheti a software intelligence platform a digitális transzformációt. Előadásának címe: „Sötétben minden tehén fekete.” Részletek itt.

Milyen aktuális kihívásokat említenek ügyfeleitek, amelyek megoldásában Ti támogatjátok őket?

Kertész Nelli: Életünket és a vállalatok működését egyre szorosabban átszövik a digitális megoldások. A pénzügyi szektor különösen érintett a digitális transzformációból fakadó kihívásokban, köszönhetően az elmúlt években megjelent fintech cégeknek és a jelenleg zajló technológiai forradalomnak.

A féléve megjelent járványhelyzet erre a bizonytalanságra tett rá „számos” lapáttal, például költség- és erőforráscsökkentéssel, stratégiai re-fókuszálással, átütemezésekkel.

nelli-kertesz-provice

Fotón: Kertész Nelli, Provice Informatika, Head of Digital Experience

Nem kérdés, hogy ebben a helyzetben a vállalati és az államigazgatási digitális rendszerek gyors és zavartalan működése kiegészülve a kiváló felhasználói élménnyel alapvető követelménnyé vált.

Összegezve ez azt jelenti, hogy a vállalatoknál vezetői szinten többet várnak el az informatikai és a digitális üzleti területektől, miközben csökkennek a rendelkezésre álló források.

Más szavakkal az elvárás az, hogy „nyújts többet kevesebbért!”. Ehhez kívánunk hozzájárulni az általunk képviselt software intelligence megoldással.

A „software intelligence” kifejezés bizonyára sokaknak újként hangzik. Pontosan mit takar ez a kifejezés?

Kertész Nelli: Ha megkérdezik, pontosan mit takar a software intelligence kifejezés, akkor a következő példán keresztül igyekszem érthetővé tenni:

A digitális rendszerek működtetése hasonlít egy tengeralattjáró irányításához. Nincs szélvédő, mint az autókon, amin kinézve látom hol vagyunk, merre kell menni, mekkora a sebességünk. Egy tengeralattjáró irányításakor a mélyben csak és kizárólag a szenzorokra, műszerekre és műszerfalakra tudunk hagyatkozni.

A Dynatrace által kínált „software intelligence” megoldás ezeket a szenzorokat, műszereket, műszerfalakat építi fel automatikusan bármely vállalat digitális rendszereinél.

Más szavakkal egy mesterséges intelligenciával támogatott „bevetésirányítási” központot hoz létre.

Egy ilyen bevetésirányítási központ hogyan tudja konkrétan támogatni az IT terület munkáját?

Kertész Nelli: Teljeskörű átláthatóságot biztosít infrastrukturális és architekturális szinten, valamint mélységében (full-stack) és kiterjedésében (end-to-end) a klasszikus monolitikus on-premise rendszereknél, valamint a modern, felhő alapú, mikroszervizes és konténerizált környezeteknél is.

Az automatizált működés támogatásával a teljes szoftver életcikluson keresztül időt, pénzt és erőforrásokat takarít meg. A beépített mesterséges intelligencia az előrejelzéssel, az automatikus probléma és gyökérok felderítéssel segíti a szakmai területeket az értéknövelt feladatokra fókuszálásban.

Erősödik a szervezeti egységek közötti együttműködés a software intelligence megoldás által nyújtott azonos helyzetértékelés révén.

Ezek szerint a „software intelligence” felsorakozik az AIOps, Devops, CI/CD, stb. párbetűs rövidítések és varázsszavak sorába?

Kertész Nelli: A vállalatok többsége digitális működésre áll át, így a digitális rendszereik monitorozása alapvető fontosságúvá válik a számukra. A Gartner, a Forrester Research és más elemzők szerint a Dynatrace több mint 10 éve vezető megoldás az alkalmazás performancia monitoring területen.

Mindezek mellett a Dynatrace 6 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az akkor még gyerekcipőben járó technológiai forradalom (felhő, mikroszervíz, konténerizáció, stb.) olyan kihívásokat állít, amelyet csak az akkor (már szintén) piacvezető megoldásuk nulláról való újraírásával és platformmá fejlesztésével lehet megoldani. Ennek eredményeként készült el a Dynatrace „diszruptív” megoldása, a software intelligence platform. Az ügyfelek elégedettsége, valamint a szakértők minősítése bizonyítja az akkori kockázatos döntés helyénvalóságát.

Dynatrace Platform

Ábra: Dynatrace Software Intelligence Platform

Tapasztalataitok azt mutatják, hogy a szakemberek számára viszonylag könnyen eladható egy ilyen diszruptív megoldás. Vezetői szinten mit értékelnek az ügyfelek?

Kertész Nelli: Az érdekes dolog az, hogy a megoldás diszruptivitása inkább a vezetői szinten kerül előtérbe, míg a szakembereknél a konkrét funkciók és kézzel fogható előnyök dominálnak az egyeztetések során.

„Szerezd vissza a komplexitás feletti kontrolt!”

– így szól az egyik kulcsüzenetünk a CIO-k számára.

Bármely vezető számára lehetővé tesszük, hogy a saját érdeklődésének megfelelő dashboard-ok kialakításával valós idejű visszajelzést kapjon a szervezete által használt digitális rendszerek technikai teljesítményéről és az elért üzleti eredményekről.

Milyen ügyfélkör számít a software intelligence elsődleges felhasználójának?

Kertész Nelli: A gyors válaszom az, hogy ilyen jellegű megoldásra minden vállalatnak és intézménynek szüksége van. A digitális rendszerek esetleges teljesítmény-romlása közvetlen hatással van a szervezetek bevételére, márkájukra, ügyfeleik lojalitására. Magyarországon 40+ nagyvállalatnál és intézménynél vagyunk jelen elsősorban a banki, a biztosítói, a telco és az államigazgatási szektorokban.

Eddig főleg az IT terület munkájának a támogatásáról esett szó. Vannak olyan funkciók, amelyek a digitális üzleti területek számára is hasznosak?

Kertész Nelli: A jó üzleti eredmények egyik alappillérét a kiváló felhasználói élmény jelentik. Minden felhasználói tranzakció nyomon követhető, így pontos információ lesz arról, milyen élményben volt részük a felhasználóknak. Ezen túlmenően a felhasználói session-ök akár 4K-s felbontásban videó-szerűen visszanézhetők, így valós kép kapható weboldalunk vagy mobil alkalmazásunk tényleges felhasználási módjáról. Képzeljük el mennyivel egyszerűbb lesz az ügyfélszolgálat dolga, ha a kérdéses session-öket visszanézve tud segíteni a betelefonáló ügyfeleknek. Fontos megjegyezni, hogy az összes adat a vállalati adatközponton belül marad, nem kell semmilyen külső felhőbe szenzitív adatokat továbbítani, onnan lekérdezni.

Ugyancsak beépített funkció a szintetikus tesztelés, melynek során a kívülről látható weboldalaink és a kapcsolódó digitális rendszereink performanciája (rendelkezésre állásuk és válaszidejük) egyszerűen mérhetővé válik. Ez hasznos lehet akkor, amikor nincsenek valós felhasználók, például éjszaka, vagy akkor is, ha esetleg SLA méréseket kívánunk alkalmazni külső vagy belső szolgáltatók teljesítményének mérésére.

Azoknak, akik még nem ültek tengeralattjáróban, nos nekik lehetőségük van egy Dynatrace-s tesztvezetésre. Pár lépés és teljes funkcionalitással kipróbálható a platform az alábbi linkre kattintva: Dynatrace.

A cikk a Provice Informatika támogatásával készült. Címlapfotón Dave Anderson, a Dynatrace marketing alelnöke.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!