2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.09.

Új azonosítási rendszer indult a Meta Horizon World-ben

Szerző:

Kategóriák:

A Meta virtuális valóság rendszerébe eddig a Facebook és Instagram fiókjuk azonosítóival jelentkezhettek be a felhasználók. A Meta most bevezette a Meta-fiókot és a Meta Horizon Profilt, miután a közösségi média fiókok metaverzumban történő használatával kapcsolatban adatvédelmi aggályok merültek fel. Az új azonosítási rendszer fokozatosan felváltja a közösségi média fiókokkal történő bejelentkezést a Meta virtuális világában, a Horizon World-ben.

Meta-fiók és Meta Horizon Profil

A Meta VR eszközök új felhasználóinak, valamint azoknak, akik az Oculus fiókjukat korábban összevonták a Facebook fiókjukkal, mostantól Meta-fiókot kell regisztrálniuk a VR eszközökbe történő bejelentkezéshez és a megvásárolt alkalmazások menedzseléséhez. A Meta-fiók létrehozásához az Oculus alkalmazás és a VR fejhallgató legújabb szoftver verziójával kell rendelkezni.

Az e-mail címmel történő regisztráció mellett a vállalat engedélyezi a felhasználóknak, hogy Facebook- vagy Instagram-fiókjukkal hozzanak létre Meta-fiókot. Ha egy felhasználó úgy dönt, hogy a Meta-fiókját a személyes közösségi média fiókjával hozza létre, akkor a háttérrendszerben (“Accounts Center”) megtörténik a két fiók összekapcsolása.

A Meta-fiók regisztrációját követően a Meta Horizon Profil létrehozása is szükséges, amely az Oculus fiókot váltja fel. A VR rendszerben ez lesz a felhasználó közösségi média profilja. Ez a profil tartalmaz minden avatarral kapcsolatos információt, továbbá az adatvédelmi beállításokat és kapcsolatokat a VR rendszerben.

A jelenleg Oculus fiókkal rendelkező felhasználók 2023. január 1-ig használhatják a meglévő fiókjukat bejelentkezésre.

A Meta az Oculus profil adatait átmásolja az újonnan létrehozott Meta Horizon profilba, így a felhasználók az új azonosítási rendszerre történő átállást követően is hozzáférnek a korábbi VR-vásárlásokhoz és letöltésekhez.

Bár nincs szükség a Meta-fiók és a közösségi média fiókok összekapcsolására, a közösségi média fiókkal történő regisztráció nagyobb felhasználói élményt nyújt – a társaság elmondása alapján – azáltal, hogy így a felhasználó például megoszthat élő közvetítéseket, üzeneteket küldhet és gyorsabban megtalálhatja a követőket.

A „Barátok” kifejezést a metaverzumban mostantól a „Követők” váltják fel – ezzel Instagram “érzést” adva a Horizon World platformnak.

Adatvédelmi beállítások a Meta Horizon Profilban

Az adatvédelemmel kapcsolatos aggályokra reagálva a Meta-fiókok három fajta adatvédelmi beállítási lehetőséget kínálnak a felhasználók számára, amelyek befolyásolják, hogy ki lehet a felhasználó követője, illetve láthatja annak aktivitását, státuszát. Ez alapján adott fiók lehet:

  • Mindenki számára nyitott”: ebben az esetben bárki, aki rátalál a felhasználóra és bejelöli, követheti a felhasználót és látni fogja az aktivitását.
  • Barátok és családtagok” számára nyitott: amikor a felhasználó kontrollálja, hogy ki követheti, de minden engedélyezett követő láthatja az aktivitását és státuszát. Illetve lehet
  • Solo”: amikor a felhasználó aktivitását, valamint azt, hogy a státusza “aktív” senki nem láthatja, függetlenül attól, hogy követője.

Ha egy felhasználó úgy dönt, hogy kihagyja az adatvédelmi beállítást a fiók létrehozásakor, alapértelmezetten a „Barátok és családtagok” mód kerül beállításra. A felhasználóknak lehetőségük lesz arra is, hogy Horizon-profiljukat privátként állítsák be. Ebben az esetben a felhasználó jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy adott személy a követője lehessen és lássa, hogy a felhasználó kiket követ, illetve őt kik követik. A 13 és 17 év közötti kiskorú felhasználók esetében az alapértelmezett beállítás a “privát” lesz.

Meta Pay ambíciók a metaverzumban

A Meta azt tervezi, hogy a nemrég Meta Pay-re keresztelt digitális tárcájának használatát kiterjeszti a metaverzumra is, megkönnyítve ezzel a digitális tárgyak, műalkotások és virtuális eseményekre szóló jegyek értékesítését.

“Minél könnyebben lehet tranzakciókat lebonyolítani, annál nagyobb a lehetőség az alkotók számára”

– mondta egy Facebook-bejegyzésben Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója.

A Metának a digitális tárcával a fizetéseken túlmutató ambíciói is vannak, amely a tervei szerint arra is alkalmas lesz, hogy igazolja egy adott virtuális áru tulajdonjogát, vagy a tárca tulajdonosát a metaverzumon belül.

A Meta Pay lehet az eszköz, hogy a metaverzumban mielőbb “beinduljon az élet”, a felhasználók közötti interakciók szaporodjanak és hosszabb távon a metaverzumok átjárhatók legyenek – véli Mark Zuckerberg.

Közzétette: Fintechzone – 2022. június 29., szerda

[Meta, TechCrunch, TechTarget] | Romain TALON – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank